RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Northugs OL-gull

(FOTO: ULF PALM/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Selvfølgelig skulle han ha vært i OL. Derfor var hevnen sukkersøt. Jeg var der da Petter Northug jr. ble verdens beste senior.

Kvinnedagen 2006 kommer ikke Petter Northug til å glemme så lett.

Ikke undertegnede, heller.

Det var da junioren fra Framverran i Nord-Trøndelag viste verden at han selvfølgelig skulle ha vært i OL.

Vrakingen
De fleste var vel heller aldri i særlig tvil om det. Den sportslige langrennsledelsen i Norges skiforbund, som tok ut laget en lørdagskveld i januar, utgjorde et klart mindretall. Men det var de som bestemte.

Og det de bestemte denne lørdagskvelden på Heistadmoen, var altså at den nybakte seniornorgesmesteren i dobbeljaktstart ikke var moden for OL.

Argumentene var mange. Muligens også gode. Northug skulle spares. Få lov til å være junior. Høyden ville også bli et problem. Han manglet erfaring fra 1600 meter. Dessuten holdt ikke NM-øvelsen Northug vant et høyt nok nivå. Northug var rett og slett ikke medaljekandidat i OL - i motsetning til flere av løperne han altså slo.

- Brenn i helvete
En samlet norsk presse slaktet vrakingen. Ekspertene lige så. Og folket.

- 20 år er en perfekt alder, sa Bjørn Dæhlie. Den gamle skikongen mente dessuten at tre uker i høyden ville ha vært nok for Northug.

- Trekk deg, var det vanligste sms-budskapet til trener Krister Sørgård. Mange strakk seg betydelig lenger.

- Brenn i helvete, skrev noen.

Sørgård fikk også passet påskrevet av undertegnede.

- Mitt OL er en attraksjon fattigere, skrev jeg i min OL-blogg.

Fenomenet Northug
Jeg mener fortsatt at det meste av kritikken var berettiget (hvilket altså, i mine øyne, ble dokumentert på den allerede nevnte kvinnedagen).

Greit, jeg var - og er - kanskje ikke hundre prosent objektiv. Til det er jeg nok altfor fascinert av Petter Northug. Gutten, skiløperen - fenomenet.

Jeg møtte ham for første gang på Klekken utenfor Hønefoss, 12. november 2005. Junioren hadde akkurat gått inn til 7. plass i et rulleskitestrenn, foran ikke ukjente karer som Odd-Bjørn Hjelmeset, Jens Arne Svartedal og Frode Estil.

Vi satt og snakket en times tid. Det var en beskjeden gutt som satt der og snakket om forhåpningene til sesongen. Joda, OL-tanken hadde streifet ham allerede da. Men han hadde slått den fra seg.

Sørgård holdt ord
Jeg snakket også med Krister Sørgård om Petter Northug. Det største norske langrennstalentet siden Thomas Alsgaard, mente han. Men allerede da var Sørgård klar på at 19-åringen skulle matches forsiktig. Med junior-VM som hovedfokus og eventuell verdenscupdeltakelse som bonus.

Og Sørgård holdt ord. Northug fikk gå verdenscup på Beitostølen. Og i Nove Mesto. Og i Otepää. Men måtte altså nøye seg med junior-VM i stedet for OL.

Junior-VM viste at der hadde Northug ingenting å gjøre. Han var i en egen klasse. Lekte med konkurrentene. Det ble selvfølgelig fire gull. Dermed viste Northug det de fleste mente - at han hørte hjemme blant seniorene.

Den endelige bekreftelsen skulle altså komme. På selveste kvinnedagen. 8. mars 2006. Falun, Sverige. To ganger ti kilometer fellesstart med skibytte.

Triumfen i Falun
Jeg tagg meg til en Sverige-tur. Under forutsetning av at jeg ikke skulle skrive overtid. Det skulle vise seg å være verdt noen timer bak rattet - og noen timer ulønnet arbeid ( i den grad det er arbeid å se på skirenn ...).

Jeg så deler av løpet på TV i pressesenteret, sammen med Petters servicemann og kompis Halgeir Martin Lundemo. Han hadde pappa Northug på øret gjennom det meste av rennet. Det er et loslitt uttrykk, men stemningen var til å ta og føle på.

Den var elektrisk.

Og det gikk som det måtte gå.

Junioren leverte taktisk magi i den siste svingen inne på Lugnet skidstadion i Falun. Derfra og inn handlet det om råskap og stålvilje. På langsida var han ustoppelig. Tobias Angerer, Axel Teichmann, Frode Estil og resten av verdenseliten fikk grisebank av det norske OL-vrakgodset.

Årets desidert beste idrettsminne for min del

Snart: VM i Sapporo. Dette til informasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere