LAVAZÈ PASS (Nettavisen): Harald Østberg Amundsen fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong da han gikk inn til en overraskende VM-bronse på 15-kilometeren i Oberstdorf forrige sesong.

I vår ble han tildelt en plass på det norske langrennslandslaget og denne måneden har han vært på sin første ordentlige høydesamling med sine nye landslagskolleger.

Der har han overrasket landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

- Jeg er så imponert over ham, sier Nossum til Nettavisen.

Treneren for det norske distanselaget blir tydelig engasjert når han får snakke om sin nye elev og oppleves nærmest som paff over det han har sett av 22-åringen på samling de siste ukene.

- En ting er å være moden i måten du prater og diskuterer ting, men han er også moden i måten han gjennomfører ting på på treningene her. De folkene han spiser kirsebær med her er ikke smågutter i høyden, men han biter fra seg. Det er ekstremt imponerende, forklarer Norges landslagstrener.

Les også: Langrennssjefen reagerer på bråket i Skiforbundet

Får gode råd

Under OL i Beijing kommende vinter vil verdenseliten i langrenn måtte konkurrere i høyden 1800 meter over havet. Derfor har langrennslandslaget vært på høydesamling i Nord-Italia de siste ukene. Først og fremst for å gi utøverne muligheten tilegne seg erfaring på hvordan kroppen reagerer i den tynne luften.

For Amundsens del har det vært en ny, men positiv opplevelse.

- Det er en tilpasning. Dette er mitt første ordentlige tre ukers lange høydeopphold. Jeg har prøvd å være på hugget og spurt de mer erfarne gutta på laget om tips og triks på hva jeg bør tenke på, sier Amundsen til Nettavisen.

Unggutten trekker frem landslagskollega Sjur Røthe som en god rådgiver og rådene har vært klare fra den norske veteranen.

- Han sier at man må være nøye med tempo den første uken, ta hensyn til at man har høyere puls og at restitusjonstiden blir lenger, forteller Amundsen.

Les også: Kona med nye opplysninger om Schumacher

22-åringen forklarer at han derfor har vært forsiktig med å ikke bli for ivrig på hardøktene.

- Man må prøve å holde litt igjen, for det er noe annet å kjøre hardøkter i den høyden her enn hjemme. Det merker man ikke der og da alltid, men man merker det fort etter økten, at man plutselig er helt slått ut. Jeg har prøvd å være nøye på de tingene og det har gått veldig fint, sier Amundsen.

At unggutten har prøvd å holde igjen har på ingen måte vært spesielt synlig. Amundsen har hengt svært godt med på treningsøktene med sine nye lagkamerater. Og det er nettopp hvor god Amundsen har vært som har overrasket landslagstrener Nossum mest under samlingen i Italia.

- En ting er å være god hjemme i Holmenkollen, men i høyden kommer du ikke noen vei bare med ungdommelig mot. Her må han ha litt mer ballast og det har han. Jækla imponerende, sier landslagstreneren.

Les også: Åpner opp om dramaet i den norske langrennsleiren

Drømmer om OL og håper på Tour de ski

Amundsen viste forrige vinter at han allerede er i verdensklasse på enkelte distanser,. Denne sesongen er OL i Beijing det store høydepunktet for langrennseliten, men unggutten velger foreløpig å sette seg noe forsiktige mål for den kommende vinteren.

- Jeg har et konkret mål om å komme meg til Tour de Ski. OL er mer enn drøm, sier han.

- Hadde det vært 15 kilometer friteknikk i OL så ville jeg nok sagt at OL er det store målet, men det er distanser som jeg må ta noen steg på før jeg kan si at medalje i OL er målet, forklarer 22-åringen.

Likevel har han fortsatt et håp om å komme seg med på flyet til Beijing, men er klar på at han må ta renn for renn i vinter.

- Først og fremst håper jeg å få gå en del verdenscup og Tour de Ski. Får jeg til det så tror jeg har mange muligheter til å vise meg frem som gjør at OL blir en drøm og et mål, forklarer den ferske landslagsløperen.

Trener Nossum mener Amundsen må få lov til fortsette den fine utviklingen han har hatt.

- Han skal matches godt. Sesongen er på ingen måte dårlig selv om han ikke kommer seg til OL. Tour de Ski er et naturlig mål for ham og et mål om å bli bedre i klassisk. Han må skaffe seg selvtillit på det. Det tar litt tid, men han skal få tid, sier Nossum.

Les også: Helland har fått ny jobb

God stemning

Foreløpig virker Amundsen å ha brukt tiden sin godt på landslaget og Asker-gutten trives godt med sine nye lagkamerater.

Han forteller at han ikke kunne hatt så mye bedre forutsetninger med både et godt sosialt miljø og en glimrende treningshverdag med verdens beste skiløpere.

- Jeg er veldig glad for at jeg er her. Jeg tror det kan gi meg utrolig mye til vinteren og jeg har lært masse allerede, sier Amundsen.

- Det er veldig viktig å lytte til kroppen underveis. De gutta her er veldig gode på det og samtidig klare de å slappe av når man skal slappe av, man går ikke rundt og tenker på teknikk, ski eller trening hele tiden. Når man ikke trener så klarer man å koble av. Det tror jeg er veldig viktig når det er så mange treninger og økter som skal gjennomføres.

Han er også takknemlig for den fine stemningen i laget.

- Det er mye lettere stemning enn det jeg kanskje kunne se for meg noen ganger. Det er mye tulling og vi har det veldig morsomt. Det passer meg veldig godt. Det kan selvfølgelig være tenning, noen kan bli sure på en hardøkt eller hurtighetsøkt hvis noen ikke får til det de ønsker, men vi er konkurransemennesker og vi klarer å tulle med hverandre om det. Jeg er veldig glad for stemningen og hvordan lagsammensetningen er. Vi er mange forskjellige typer, men vi går godt overens, sier Amundsen.

Så er spørsmålet om stemningen blir like god når kampen om OL-plassene tilspisser seg til vinteren. Kun åtte herreløpere får reise til Beijing og det er spådd en knallhard kamp om plassene denne vinteren.

Langrennssesongen starter som vanlig med nasjonal åpning på Beitostølen 19. - 21. november.