Hele den norske verdenscuptroppen i langrenn måtte i karantene etter at landslagstrener Nossum testet positivt på en koronatest ved ankomst til Finland.

Nå viser det seg imidlertid at test nummer to er negativ.

- Dette betyr at antigentesten som ble tatt først ansees falsk positiv. Eirik er frisk og fin uten noen form for symptomer. Vi har fått beskjed om at finske myndigheter ikke pålegger verken Eirik eller oss andre noen ekstra restriksjoner, og vi kan planlegge for skirenn, sier landslagslege Øystein Andersen.

På et online pressemøte forteller langrennssjef Espen Bjervig at Myhr Nossum har taklet situasjonen bra, men at den positive testen kom som en stor overraskelse.

- Det er et sjokk å få det og du føler for så vidt et ansvar ved at det er en hel gruppe som stoppes, men vi har vært klare på det hele veien at hvis vi får en positiv test i laget, så er det ingen sin skyld. Vi skal ikke klandre noen og ingen skal føle seg flaue hvis man får en positiv test, sier Bjervig til Nettavisen.

Han forklarer videre at Nossum kjente en stor lettelse da resultatet på den andre prøven var klart.

- Han jublet høyt da resultatet kom og det var negativt. Da var han veldig fornøyd, forteller Bjervig.

Berømmer utøverne

Også utøverne var sjokkert over den positive koronaprøven til landslagstreneren som resulterte i at hele troppen måtte i midlertidig karantene.

Langrennssjef Bjervig berømmer imidlertid de norske løperne for hvordan de håndterte situasjonen.

- Det var det verst tenkelige scenariet. Det var helt surrealistisk. Vi var sjokkerte og tok det på alvor, men jeg er imponert over utøverne. De skjønte alvoret og det var ikke noen diskusjon. Det var bare å gå til leilighetene og vente der, forklarer Bjervig.

- Jeg synes de taklet det veldig bra, forteller langrennssjefen.

Testet positivt ved ankomst

Det norske laget følger et svært strengt smittevernregime for å unngå smitte i troppen.

Nossum og resten av troppen som dro til Finland med et chartret fly onsdag testet negativt på koronaprøve før avreise. Derfor kom det som en overraskelse at landslagstreneren avla en positiv prøve ved ankomst til Ruka.

Nå viser det seg imidlertid at prøven ga et feil svar.

Dermed går det likevel mot at nordmennene kan stille til start under verdenscupåpningen.

Landslagslege Andersen bekrefter at laget nå ikke må gjennom noe flere tester.

- Ifølge finske myndigheter som bestemmer her borte, så er vi ikke pålagt noe mer testing. Det betinger selvfølgelig at vi er friske og raske alle sammen, sier Andersen.

Det var NRK som først omtalte at landslagstrener Nossums kontrolltest var negativ.

Landslagslegen godt forberedt

Nettavisen snakket så sent som i helgen med landslagslege Andersen som har brukt mye tid på å forberede seg på vinterens sesong som følge av pandemien.

Han fortalte at både han og utøverne er forberedt på at det er en risiko knyttet til å reise når smittesituasjonen er slik den er, men at de gjør alt de kan for gradere ned den risikoen ved hjelp av ekstratiltak.

- Det er masse smitte rundt om i verden. Vi har smittevernregler som vi selvfølgelig holder oss til. Vi er kjempeheldige som har de smittevernreglene i Norge som vi har. Internasjonalt så er det mye smitte. Vi skal ut i verden og må være kjempe obs på hva som kan skje, sa Andersen til Nettavisen i helgen.