RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK-ekspert: - Jeg tror dette er en vekker for Skiforbundet, og norsk idrett generelt


Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby. Norges Skiforbund holder pressekonferanse på Ullevaal stadion onsdag.
Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby. Norges Skiforbund holder pressekonferanse på Ullevaal stadion onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Slik reagerer ekspertene på dopingtabben.

ULLEVAAL STADION/GRENSEN (Nettavisen): Onsdag kom sjokkbeskjeden om at langrennsstjernen Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder for brudd på dopingreglementet.

Han mister også Tour de Ski-seieren fra 2014/15-sesongen, samt sammenlagtserien i verdenscupen samme sesong.

Sundby uttalte på onsdagens pressekonferanse at han opplevde dommen som urimelig.

- Det er nesten umulig å godta utfallet, sa en gråtkvalt Sundby på pressekonferansen.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Uheldig for omdømmet

– Det å få navnet sitt i en saken som dette i den tiden vi er inne i nå med mye doping i Russland, er ikke bra. Det er svært uheldig for hans omdømme. Spesielt utenlands, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland til statskanalen.

Skiforbundet har påtatt seg all skyld for det som er en formell feil. Landslagslegen har tolket regelverket dithet at det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for Sundbys astmamedsin.

Fakta: Dette er Sundby-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 
 • Martin Johnsrud Sundby fikk diagnostisert astma som barn, og har brukt astamedisinen Ventoline.
 • Ventoline inneholder stoffet salbutamol. Regelverket tillater bruk av inhalert salbutamol opp til en maksimumsdose på 1600 mikrogram per 24 timer.
 • Salbutamol er nødvendig for at Sundby skal kunne konkurrere på lik linje med andre. Astma gjør luftveiene trangere, mens salbutamol gjør at de slapper av og får normal størrelse igjen.
 • Landslagslege Knut Gabrielsen og Norges Skiforbund sier de forsto det som at doseangivelsen gjaldt den faktiske dosen som inhaleres, og ikke dosen som settes i forstøverapparatet (den tilmålte dosen).
 • I forbindelse med at astmaen til Sundby forverret seg i 2014, ble han anbefalt av landslagslege Gabrielsen å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram per døgn via forstøverapparatet. Dosen som settes i forstøverapparatet har vært totalt 15.000 mikrogram.
 • Skiforbundet støttet seg på studier som sier at bare om lag ti prosent av dosen som settes i apparatet blir inhalert og opptatt i kroppen ved bruk av forstøverapparatet.
 • I forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015 ble det gjennomført «in competition»-testing. Sundby opplyste da at han hadde tatt salbutamol og urinprøvene viste et innhold på 1340 og 1360 nanogram per mililiter urin. Den øvre grensen er 1200. Verdier over grensen betyr ikke det samme som at utøveren har gjort noe galt, men at det må gjøres flere undersøkelser.
 • Dopingpanelet i det internasjonale skiforbundet (FIS) var enige med Norges Skiforbund. Sundby ble derfor frikjent i september 2015. Påtalenemden i Antidoping Norge delte FIS’ syn og anket ikke.
 • Verdens antidopingbyrå (WADA) sier at det er dosen som legges inn i forstøverapparatet som er veiledende, ikke den som inhaleres i kroppen. Ifølge dem har Sundby overskredet den lovlige grensen.
 • WADA, derimot, anket saken til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport). Saken ble behandlet i mai i år, og dommen falt 11. juli 2016.
 • I CAS er Sundby utestengt i to måneder fra 11. juli. I tillegg strykes resultatene hans i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015.
 • På grunn av dette mister han også sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong. 
 • Kilde: Norges Skiforbund

Les også: Landslagslegen har feiltolket dopingreglene

– Jeg synes først og fremst synd på Martin Johnsrud Sundby. Han har tydeligvis havnet i noe han ikke har ønsket selv. Sundby har problemer med astma og har brukt medisin over lang tid, sier Aukland.

Idrettens voldgiftsrett CAS har altså slått fast at Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Han skal ikke ha søkt om medisinsk fritak for bruk av astmamedisinen. Det er et brudd på dopingreglene og Sundby er derfor utestengt i to måneder fra 11. juli.

Les også: Northug vinner Tour de Ski

- Vekker for norsk idrett

En annen av NRKs langrennseksperter tror dommen kan skape reaksjoner i det internasjonale miljøet.

- Internasjonalt kan dette bli oppfattet annerledes. Norge blir sett på som moralens vokter i antidopingspørsmål, og andre vil kanskje bruke denne saken til å si at faktisk er ikke Norge bedre når det kommer til stykket, sier Torgeir Bjørn til NRK.

Han understreker at Norge framover må være svært nøye på hvordan de går fram.

- Jeg tror det er en vekker for Skiforbundet, og norsk idrett generelt. Det er helt avgjørende at Norge holder sin sti ren, de må være pinlige nøyaktige, sier Bjørn.

- Det er bare sånn man kan fortsatt kan være det troverdige landet man tross alt er.

Norges Skiforbund har tatt på seg all skyld i saken, og blant annet bestemt at de tilbakebetaler cirka 1,1 millioner kroner i prispenger som langrennshelten blir trukket.

- Det er selvfølgelig en meget alvorlig dom for Martins del. Han vet han er uskyldig, men mister både Tour de Ski-seier og en sammenlagtseier i verdenscupen. Dette er noe som lett kan bli heftet ved ham. Jeg håper folk ser forskjellen på prosedyrefeil og andre dopingsaker som er langt mer alvorlig enn dette, sier Bjørn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere