NRK mister rettigheter til vintersport

IKKE PÅ NRK: Therese Johaug og de andre skistjernene blir å se på en annen kanal fra 2021.

IKKE PÅ NRK: Therese Johaug og de andre skistjernene blir å se på en annen kanal fra 2021. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har kjøpt de nordiske medierettighetene til en rekke av de mest populære vinteridrettene.

11.04.19 09:45

NENT Group har signert en femårsavtale med Infront Sports & Media som selger de aktuelle rettighetene.

Avtalen trer i kraft fra 2021 og vintersporten kommer til å bli tilgjengelig på NENT Groups strømmetjenester Viaplay og Viafree, samt Viasats TV-kanaler.

De har sikret seg følgende rettigheter:

* Verdenscupen i alpint for menn og kvinner

* Verdenscupen i langrenn for menn og kvinner

* Verdenscupen i skihopp for menn og kvinner

* Verdenscupen i kombinert for menn og kvinner

* Verdenscupen i snowboard for menn og kvinner

* Verdenscupen i freestyle og freeski for menn og kvinner

NENT Group har også sikret seg rettighetene til verdensmesterskapene til FIS i 2023 og 2025.

Avtalen gjelder ikke verdenscuprenn i Norge, Østerrike og Sveits.

NRK er skuffet

Det er NRK som i flere tiår har hatt de fleste rettigheter til å vise de tradisjonelle nordiske vinteridrettene, men fra 2021 blir altså blant andre Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo, Daniel André Tande og Henrik Kristoffersen å se på Viasats platformer.

Egil Sundvor, redaktør i NRK Sport, liker ikke at statskanalen mister rettighetene.

- Vi er selvfølgelig skuffet. Disse rettighetene er viktige for oss, og vi strakk oss svært langt økonomisk for å sikre oss disse, sier Sundvor i en pressemelding.

NENT Group har ikke gått ut med hvor mye de betaler for rettighetene, men Sundvor hevder at sluttsummen ble så høy at det ble umulig for NRK som en offentlig finansiert allmennkringkaster å henge med i kampen om rettighetene.

- Før har vi sett det med fotballrettigheter, men nå er det satt en helt ny standard for prissetting av vinterrettigheter. NRK har strukket seg så langt som overhodet mulig for en allmenkringkaster, men prisnivået var helt ekstremt, sier Sundvor til NRK.

- En milpæl for oss

Langt mer fornøyd er Vegard Klubbenes Drogseth, administrerende direktør i NENT Group Norge, som lover å levere et solid produkt for norske TV-seere.

- Vi skal sørge for førsteklasses produksjoner, kommentatorer og eksperter til våre sendinger for å gi seerne en best mulig opplevelse. Nå kan seerne glede seg til mer enn 500 timer med vintersport hver sesong på våre kanaler og strømmeplattformer, sier Drogseth i en pressemelding.

FORNØYD: Vegard Klubbenes Drogseth gleder seg over at NENT Group har sikret seg rettigheter til å vise vintersport fra 2021. Foto: (NENT Group)

NENT Group har også sikret seg de samme rettighetene i Sverige og Finland på bekostning av SVT og YLE.

NENT Group-president Anders Jensen gleder seg over avtalen.

- Dette er virkelig en milepæl for oss. I NENT Group-sammenheng måler den seg med kjøpet av rettighetene til Ishockey-VM i 1989 og OL i 2011. Vinteridretten har en særegen posisjon i Norden, og i Norge spesielt, og vinteridretten har skapt noen av de største idrettsstjernene i historien. Med vinteridrett på våre kanaler og plattformer, spesielt Viaplay, styrker NENT Group ytterligere sin posisjon som den ledende leverandøren av sportsopplevelser i Norden, sier Jensen.

Skiforbundet: - Må utvikle og tilpasse oss

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff, mener dragkampen om skirettighetene viser at sporten er mer attraktiv en noen gang.

- Vi har vært kjent en stund med at det er mange aktører som hadde ønsket seg de internasjonale rettighetene. Det viser at skisporten som produkt kanskje står sterkere enn noen gang. Det er det vi opplever når vi ser den prosessen litt fra utsiden, sier Graff til Nettavisen.

- Skulle dere helst sett at NRK beholdt rettighetene de hadde?

- Vi er opptatt av at skisporten blir formidlet på en god måte til flest mulig. NRK er og har vært en avgjørende bidragsyter når det gjelder den enorme interessen vi opplever i Norge i dag. Det er det ingen tvil om.

- Samtidig er det sånn at vi som organisasjon må utvikle oss og tilpasse oss med et produkt til den virkeligheten vi lever i. Vi er forberedt på at det også blir endringer i rettighetsstrukturen. Og at det blir fordelt på flere, som vi opplever nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.