OSLO/DOHA (Nettavisen): Det skapte internasjonal oppmerksomhet da Ekeland ble arrestert i Doha i fjor, etter at han ifølge qatarske myndigheter hadde filmet på privat grunn i forbindelse med en reportasje på innsiden av en migrantleir i VM-landet.

NRK-profilen tilbrakte 32 timer i arrestasjon før han ble sluppet ut, noe som markerte slutten på en turbulent reportasjetur til Qatar.

Noen dager før arrestasjonen hadde Ekeland gjort et intervju med den danske keeperlegenden Peter Schmeichel, som var på plass på rød løper for å kaste glans da arrangementet markerte ett år til turneringsstart.

Intervjuet fikk massiv oppmerksomhet fordi Schmeichel ikke ønsket å svare da han ble konfrontert med Amnesty-rapporter om miserable forhold for migrantarbeidere, tross gjentatte forsøk fra Ekeland.

Har du tips til saker under fotball-VM? Dersom du har tips til Nettavisens journalist kan du sende mail til adrian@nettavisen.no. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Les også: Tidligere norsk Fifa-topp forteller om hva han ble tilbudt: Hamrer løs på Qatar-VM

Røper ukjente Beckham-detaljer

Nå avslører NRK-journalisten overfor Nettavisen at også David Beckham var på plass på den røde løperen, men at det ble tatt grep for å unngå lignende intervjuer med 47-åringen, som er ambassadør for hele mesterskapet i Qatar.

For der intervjuet med Schmeichel fikk massiv oppmerksomhet og kritikk, ble Beckham på mange måter skånet for kritiske spørsmål. Ekeland avslører at pressen aldri fikk muligheten til å gi omverdenen svar på engelskmannens tanker om situasjonen i VM-landet.

Les også: La du merke til dette under NRKs VM-sending?: – ⁠ Knallhardt

Beckham får etter flere rapporter hele 1,8 milliarder kroner for å promotere Qatar som land før og under mesterskapet, og Nettavisen har observert engelskmannen pryde flere gigantiske skyskrapere i den qatarske hovedstaden under VM.

– Da vi sto og ventet på at alle disse representantene skulle komme, visste vi at Beckham skulle komme. Men rett før seremonien startet, fikk alle journalistene beskjed om å gå bort fra den røde løperen, forteller Ekeland til Nettavisen.

Etter å ha ryddet intervjusonen for journalister og fotografer, kom til slutt Beckham sammen med FIFA-president Gianni Infantino.

– Beckham stilte ikke til intervju, og det fikk vi beskjed om på forhånd; «Beckham kommer, men han skal ikke ha et eneste intervju» var beskjeden fra arrangøren, ifølge Ekeland.

Han fikk likevel dokumentert seansen, da han tok opp mobiltelefonen og begynte å filme.

– Alle ble sendt inn på området, men da Lokman (Ghorbani, red.anm.) rigget opp kamera inne gikk jeg ut igjen for å få med meg at Beckham kom. Jeg sto og filmet med mobilen at han tok noen bilder på den røde løperen de hadde tømt for journalister, og fikk filmet masse.

Materialet fikk imidlertid aldri se dagens lys etter at både han og Ghorbani ble arrestert senere i oppholdet, hvorpå alt innhold på deres telefoner ble slettet.

– Jeg tenkte at «her er den store VM-ambassadøren på et arrangement i Doha et år før VM». Det er bilder vi definitivt kan få bruk for. Uten at jeg hadde noen klar plan for bildene der og da, tok jeg dem, men vi fikk de jo aldri, forteller Ekeland.

Beckham er også en svært tydelig profil her i Doha under mesterskapet. Gigantiske bilder av briten pryder ulike skyskrapere i den qatarske hovedstaden, og 47-åringen var også på plass på Khalifa International Stadium da hans England VM-åpnet mot Qatar mandag.

Les også: Billettkaos i Qatar kort tid før avspark

– Ikke spesielt fornøyd

Tilbake i 2021 ble imidlertid Ekelands intervju med Peter Schmeichel like etter Beckhams «sømløse» ankomst en stor snakkis.

Overfor Nettavisen forteller NRK-profilen selv hvordan han selv opplevde den tidligere United-keeperen, som antok at intervjuet ville handle om Ole Gunnar Solskjær ettersom nordmannen fikk sparken i Manchester United samme dag.

– Det ble et tema, men da sa jeg at det ikke er det jeg skal snakke om, forteller Ekeland.

Han fikk imidlertid raskt inntrykk av at Schmeichel, som nettopp hadde vært i intervju om samme tema med den svenske reporteren Olof Lundh, ikke var spesielt interessert i å snakke om kritikkverdige forhold i forkant av turneringen han nå var på plass for å kaste glans over.

– Han er ikke spesielt fornøyd med spørsmålene, erindrer han om seansen som etter hvert utviklet seg dit hen at Schmeichel begynte å konfrontere Ekeland tilbake.

– Jeg skjønte han var i forsvarsposisjon og i det «moduset» basert på intervjuet rett før, forteller Ekeland.

Han er klar på hvorfor det er viktig å konfrontere prominente profiler som er blitt hyret inn for å representere VM-landet.

– De er leid inn for å hausse opp mesterskapet, som en representant for mesterskapet. Selv om Schmeichel ikke er ambassadør, er han der for å representere mesterskapet, og da er det viktig å stille dem kritiske spørsmål om andre forhold enn at fotball-VM skal bli en fest.