NRK-team ble avhørt i Qatar

FIKK TRØBBEL I QATAR: Reporter Kim Peder Rismyhr i NRK.

FIKK TRØBBEL I QATAR: Reporter Kim Peder Rismyhr i NRK. Foto: Kim Peder Rismyhr (NRK.no)

Den kommende VM-arrangøren fortsetter å trakassere journalister.

19.05.15 18:19

Mandag fortalte BBC at deres journalist Mark Lobel ble pågrepet i Qatars hovedstad Doha da han filmet en gruppe arbeidere fra Nepal.

Qatar skal arrangere fotball-VM i 2022, noe som er i ferd med å bli en hodepine Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ikke klarer å bli kvitt.

Beskyldninger om korrupsjon har herjet siden tildelingen ble gjort, og de siste årene har det vært en rekke negative medieoppslag som følge av at arbeidere har mistet livet på grunn av ekstremt farlige og krevende arbeidsforhold i byggingen av stadionanlegg.

Nå viser det seg at også et NRK-team er blitt møtt med motstand under sitt arbeid i Qatar.

- Vi måtte levere inn kameraet på flyplassen i Doha, og vi måtte gjennom avhør dagen etter, før vi fikk det tilbake med svært avgrenset tillatelse til å filme, sier reporter Kim Peder Rismyhr til NRK.no.

Sammen med fotograf Tobias Prosch Simonsen skulle Rismyhr lage en reportasje om høydehopperen Mutaz Essa Barshim, som skulle brukes i sendingen fra Diamond League-stevnet i byen senere.

Planen involverte altså ikke stadionbygging i det hele tatt.

Situasjonen løste seg ikke før NRK-teamet fikk kontakt med Bislett Games-bossen Steinar Hoen, som kontaktet arrangørene i Doha og forklarte hva NRK-teamet ønsket å gjøre.

Problemene stoppet imidlertid ikke. NRK-teamet ble tett fulgt av politiet og ble truet med fengsel da de filmet foran noen kameler, for å skaffe stemningsbilder til reportasjen.

FIFA har reagert på arrestasjonen av BBC-reporteren og kommer til å etterforske den hendelsen. Det fortalte en talsmann for FIFA til Nettavisen mandag.

- Vi har bedt myndighetene i Qatar om å få klarhet i situasjonen BBC har kontaktet oss om. Ethvert tilfelle som relaterer til påstått innsnevring av pressefriheten er en bekymring for FIFA og vil bli sett på den seriøsiteten det krever, sa talsmannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.