- Velkommen til solfylte Belgia!

Jo, det høres kanskje ut som en spøk, men sannheten er at rytterne ble møtt av tørre veier og strålende solskinn under Dwars door Vlaanderen.

Og det skulle bli litt av en solskinnsdag for Bjarne Riis og hans Team Saxo Bank/SunGuard.

Først gikk Alberto Contador til topps under Katalonia rundt, en halvtime senere hentet Nick Nuyens hjem en fantastisk seier i Waregem.

Saxo Bank igjen
I fjor var det også Saxo Bank som hentet hjem seieren i rittet. Da ventet alle på Fabian Cancellaras trekk, mens Matti Breschel stakk av og kjørte først over målstreken. Den gangen kjørte danskene med et skikkelig stjernemannskap på brosteinen, og i hvert fall et lag som på papiret så langt mer spektakulært ut enn onsdagens oppstilling.

Under mesteparten av dagen lå Frederic Amorison (Landbouwkrediet), Rob Goris (Veranda’s Willems-Accent), Tom Veelers (Skil-Shimano) og Dries Hollanders (AN Post-Sean Kelly) i brudd.

Over Eikenberg, Oude Kwaremont og Paterberg jafset favorittgruppen seg stadig nærmere de fire i front.

Sekunder om å gjøre
Til slutt var det kun Amorison som holdt unna der fremme. Han fikk selskap av Nuyens og Gerraint Thomas (Team Sky) drøye to mil fra mål.

Trioen ble jaget vilt inn mot mål. Garmin-Cervélo kjørte hardt for Tyler Farrar i hovedfeltet. Mot slutten tok også temposterke karer som Sylvain Chavanel (Quick Step) og Niki Terpstra (Rabobank) monsterføringer i front for å hente inn de tre.

Det var imidlertid bare Amorison av de tre som ikke maktet å stå imot. Nuyens utmanøvrert Thomas i spurten, og kronet en fantastisk dag for mannskapet til Bjarne Riis. Belgieren kjørte først over Oude Kwaremont og bidro i tillegg klart mest av de tre som lå først i løypa.

Det var utvilsomt en meget fortjent seier til Saxo Bank-rytteren i Dwars door Waregem onsdag!

- På et tidspunkt fikk vi beskjed av en motorsyklist at vi hadde 22 sekunder. Men så oppdaget jeg at det ikke var 22 sekunder lenger, fordi Garmin hadde satt opp farten bak. Da trodde jeg det skulle bli vanskelig, men etter Nokereberg så jeg en rytter prøve seg på egen hånd, og det var et bra tegn. Det betød at det var mindre organisert bak oss, og det ga oss muligheten, sier Nuyens ifølge cyclingnews.com.

Nuyens er også full av lovord om Frederic Amorison, som hang med der framme helt til bare noen kilometer gjensto.

- Da jeg først kom opp, snakket jeg ikke så mye med ham, fordi han allerede hadde tilbrakt hele dagen i brudd, men etter hvert tror jeg også han begynte å få troen på det. Han er sterk i avslutningen, så hvorfor ikke? Han var veldig, veldig sterk i dag, sier vinneren.

Slik gikk det til:
Dessverre valgte Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen (begge Team Sky) å stå over rittet. Heller ikke Thor Hushovd var tiltenkt en startplass i Roeselare.

Alexander Kristoff var derimot tilbake i aksjon etter å ha fått innvilget konkurransefri i etterkant av Tour Down Under, Tour of Qatar og Tour of Oman. Gabriel Rasch stilte også til start. 34-åringen forsøker å vise seg fram sin beste side i håp om å bli tatt ut på Garmin-Cervélo-laget foran Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Etter 60 kilometers sykling, stakk Frederic Amorison (Landbouwkrediet), Rob Goris (Veranda’s Willems-Accent), Tom Veelers (Skil-Shimano) og Dries Hollanders (AN Post-Sean Kelly) av fra hovedfeltet. Kvartetten hadde på det meste en ledelse på over seks minutter.

Boonen satte tempo
Drøye sju mil før målgang begynte det å skje saker og ting i front av hovedfeltet. Både Saxo Bank/SunGard og Rabobank var ivrige etter å gjøre turen mot målbyen Waregem så tøff som mulig. Det ville ordne seg selv ettersom rytterne skulle over ni brosteinslagte strekker som totalt målte 9,8 kilometer.

Verken Hushovd eller fjorårsvinner Matti Breschel stilte til start, men navn som Tom Boonen (QuickStep), Tyler Farrar (Garmin-Cervelo), Stijn Devolder (Vacansoleil), Sylvain Chavanel (QuickStep), Nick Nuyens (Saxo Bank-SunGard), Juan Antonio Flecha (Team Sky), Heinrich Haussler (Garmin-Cervelo) og Fabian Cancellara (Leopard Trek) gjorde at det var nok av favoritter til seieren.

For å aspirere til seier, måtte man henge med over Eikenberg, Nieuwe og Oude Kwaremont, Paterberg og til slutt Nokereberg. Totalt 201 kilometer skulle gjøres unna før målpassering i Waregem.

Nuyens først over Kwaremont
Den første testen var forholdsvis snille Eikenberg. Da Tom Boonen satte farten i front av hovedfeltet, ble det raskt full strekk i hovedfeltet. Men det var langt verre utfordringer i vente.

Oppover legendariske Oude Kwaremont, som man blant annet kjenner godt til fra monumentalklassikeren Flandern rundt, tok Nick Nuyens (Team Saxo Bank/SunGard) kommandoen. Belgierens kraftfulle tråkk bidro til at den gruppe på rundt 20 ryttere utkrystalliserte seg i front av feltet, men det samlet seg igjen.

Foran dem igjen viste Frederic Amorison seg som det sterkeste kortet i bruddet, men det så ut til å dreie seg om et tidsspørsmål før han og Rob Goris ville hentes inn.

Skumle hensikter
I favorittgruppen klarte var det først og fremst Nuyens, Juan Antonio Flecha (Team Sky), Boonen (Quick Step), Greg Van Avermaet (BMC Racing) og Fabian Cancellara (Leopard-Trek) som viste styrke.

Oppover Paterberg satte Boonen igjen fart på feltet, og ble fulgt av de samme favorittene. På flatene samlet det seg igjen, og klassikerstjernene slet med å riste av seg Tyler Farrar og Heinrich Haussler (begge fra Garmin-Cervélo).

Nuyens klarte å stikke fra hovedfeltet, og fikk følge av Geraint Thomas (Team Sky) og Amorison (fra det opprinnelige bruddet). Men 15 kilometer fra mål, hadde trioen bare i underkant av 20 sekunder tilbake til Boonen & Co.

Garmin-Cervélo plasserte Heinrich Haussler, Sep Vanmarcke og Andreas Klier i front av hovedfeltet for å kontrollere gruppa til Nuyens. Amerikanerne hadde også Tyler Farrar på plass der framme og ønsket seg massespurt i Waregem.

På hengende håret
På tross av lange føringer fra Chavanel, Vanmarcke og Terpstra, maktet ingen å kjøre inn Thomas og Nuyens på veien inn mot Waregem. Med én kilometer igjen, hadde utbryterne en ledelse på sju sekunder tilbake til hovedfeltet.

Saxo Banks belgiske klassikerstjerne suste først over streken, og sikret dermed at det danske laget gikk til topps i rittet for andre år på rad.

Alexander Kristoff (BMC Racing) slet allerede i etterkant av Eikenberg, mens Gabriel Rasch havnet i andre gruppe opp Paterberg:

- Det var et knalltøft løp her i dag. Jobben min var å gå i brudd, men det tok søren meg nesten 100 kilometer før det bruddet gikk. Jeg var litt seig i beina etter det, men hang greit med i en god stund. Jeg havnet i andre gruppe etter Patersberg. Vi hadde uansett fire mann med foran, så det var en OK dag, skriver Rasch i en SMS til procycling.no.

PS! Til slutt kan vi ta med at et par ryttere fikk hard medfart under årets Dwars door Vlaanderen. TV-kameraene oppdaget en sittende Jesus del Nero (Team NetApp). Det fryktes at spanjolen skal ha tatt kragebeinet i en velt. Enda verre gikk det Juan José Haedo, Saxo Bank-rytteren som nylig vant en etappe under Tirreno-Adriatico, etter at han krasjet i et tre ved Tiegemberg og ble kjørt rett til sykehuset.

Resultater:
1. Nick Nuyens (Team Saxo Bank/SunGard) 4:39:57
2. Geraint Thomas (Sky Procycling) samme tid
3. Tyler Farrar (Team Garmin-Cervélo) +1
4. Mathew Hayman (Sky Procycling) st
5. Marco Marcato (Vacansoleil) st
6. Baden Cooke (Team Saxo Bank/SunGard) st
7. Leif Hoste (Team Katjusja) st
8. Tom Leezer (Rabobank) st
9. Tom Boonen (Quick Step) st
10. Dominque Rollin (Française Des Jeux) st