Ny mann i gul trøye

Foto: Charles Platiau/REUTERS

Overraskelsenes dag i Tour de France.

10.07.09 18:15

Hadde du hørt om Rinaldo Nocentini før fredagens Tour de France-etappe? Hva med Brice Feillu? Ikke det?

Vel, det er syklistene som er de to store i rittet nå.

Sistnevnte Feillu fra Frankrike kunne nemlig sykle i mål i ensom majestet i Andorra fredag, mens italienske Nocentini er mannen som får sykle med den gule ledertrøya på morgendagens etappe.

Seks sekunder
For etter en dramatisk avslutning opp de stupbratte fjellveiene i det lille fyrstedømmet mellom Spania og Frankrike holdt rykket de to var en del av gjennom mesteparten av etappen helt inn, og Feillu vant etappen foran Christophe Kern på andreplass.

Nocentini kom i mål like etterpå, og måtte vente i noen nervepirrende minutter før han kunne se Alberto Contador komme i mål seks sekunder for sent til å ta den gule trøya.

Foto: Charles Platiau/REUTERS

I motbakkene i Pyreneene tråkket nemlig Contador til, og teamkollega Lance Armstrong klarte ikke å holde følge med spanjolen.

Lenge så det ut til at Contador ville komme i mål til bedre sammenlagttid enn Nocentini, men var altså seks sekunder for sent ute.

Hushovd hylles etter seieren: Ekstra deilig at han vinner i dag!

- En fin dag
Armstrong kom i mål til en tid som var to sekunder svakere sammenlagt enn lagkamerate, men var greit fornøyd med etappen.

- Jeg syns det gikk greit, sier Armstrong etter målgang.

- Det gikk ikke helt etter planen, men det betyr ikke så mye. Det var en fin dag.

Planen var å kjøre lagkameraten Contador inn til den gule trøya, men det manglet altså seks sekunder på at det skulle skje.

Kjørte ikke for Cancellara
Saxo Banks Kurt Asle Arvesen gjorde nok en gang en god jobb helt framme i hovedfeltet, men nordmannen virket helt upåvirket av den harde etappen etter målgang.

- Det var hardt i starten, men så gikk det en stor gruppe av gårde der vi hadde to mann med. Det var perfekt for oss, men de ble tatt igjen, sier Arvesen til TV 2.

- Så gikk den gruppa som holdt lenge, da sitter vi bare bak og slapper av, fortsetter han, og påpeker at lagkameraten Fabian Cancellara, som bar den gule ledertrøya på dagens etappe, ikke hadde muligheter til å beholde sammenlagtledelsen.

- Fabian var ikke sterk nok for varmen, så det var ikke vi som skulle kjøre for trøya i dag, forteller Arvesen.

Dramatisk velt
Gruppen på ni ryttere skaffet seg tidlig en luke ned til hovedfeltet på fredagens etappe.

I de spanske fjellene tok hovedfeltet det hele med stor ro, og lot utbryterne få et forsprang som etter hvert økte til over 14 minutter - og som holdt seg stabilt på over ti minutter gjennom mesteparten av etappen.

Det betød at vi tidlig fikk avgjort at Thor Hushovd ikke ville gjøre noen forsøk på å ta over den grønne poengtrøya, ettersom nordmannen holdt seg i et behagelig tempo et stykke bak i hovedfeltet.

Men med drøye 20 kilometer med fjellklatring igjen ble det likevel dramatikk i hovedfeltet. For en velt i feltet gikk ut over både Mark Cavendish i den grønne poengtrøya og en av hans utfordrere, Tom Boonen - samt Lance Armstrongs hjelperytter Levi Leipheimer.

KOMMENTAR: Sykkelsportens Petter Northug

Jevnt i toppen
Fredagens dramatiske avslutning betyr at det er helt åpent i kampen om den gule trøya.

Rinaldo Nocentini leder sammenlagt, men det er heller tvilsomt om italieneren beholder trøya særlig lenge. Seks sekunder bak er Alberto Contador nå en favoritt til å overta trøya, mens Lance Armstrong fortsatt henger med helt der oppe - to sekunder bak lagkameraten.

Mark Cavendish beholder den grønne poengtrøya sekundet foran Thor Hushovd, mens dagens etappevinner Feillu overtar klatretrøya etter Stephane Auge. Tony Martin beholder fortsatt sin hvite ungdomstrøye.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Tour de france

Mest lest på Sport

Annonsebilag