*Nettavisen* Sport.

Ny nedtur for Norges stortalent

Foto: OLIVIER MORIN (AFP)

Kjørte ut for annen gang på rad. Nettavisen fulgte OL-dramatikken LIVE.

27.02.10 01:05

Nettavisen fulgte fredagens OL-dramatikk i denne artikkelen. Programmet og resultater finner du til høyre. Bakgrunn for kveldens øvelser finner du nederst.

Fredagens OL-øvelser ble for Norges del totalt dominert av mennenes skiskytterstafett.

Etter knallgode etapper av både Halvard Hanevold, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen, avgjorde skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen stafetten til Norges fordel på den siste skytingen.

Dermed er Norge oppe i 8 OL-gull når to konkurransedager gjenstår.

Også skøytegutta hadde muligheten til å legge grunnlaget for gullmedalje på dagens lagtempo. Men de sviktet i semifinalen mot Canada, som overrasket på hjemmebane med å sette olympisk rekord både i kvartfinalen og mot på ny mot Norge i semifinalen.

Dermed møter Norge Nederland til bronsefinale lørdag istedenfor finale mot USA.

Mona Løseth ville revansjere utkjøringen i onsdagens storslalåm, men i fredagens slalåm gikk det likedan. Etter en 37. plass i første omgang kom hun aldri til mål i den andre.

Nettavisen fulgte som vanlig all OL-dramatikken direkte.

OPPDATERINGER (Avsluttet):

23.26: I slalåm for kvinner gikk det dessverre for Mona Løseth på samme måte som i storslalåm. Hun kjørte ut i andre omgang etter å ha ligget på 37. plass etter den første.

23.24: USA vant tilslutt 6-1 over Finland i den ene semifinalen i ishockey. Dermed møter laget enten hjemmefavoritt Canada eller Slovakia i finalen søndag. Den siste semifinalen spilles i natt klokken 03.30.

23.22: Norge møter Nederland i bronsefinalen på lagtempo skøyter lørdag. USA vant semifinaleduellen på tiden 3.42,71, 40 hundredeler foran Nederland. Dermed blir det nabooppgjør i finalen mellom hjemmelaget Canada og USA.

23.16: Håvard Bøkko dro det norske laget med Fredrik van der Horst og Henrik Christiansen lenge, men klarte ikke å sette samme fart som Canada. Da Henrik Christiansen overtok føringen tok Norge et lite jafs innpå, men like etter snublet van der Horst og holdt på å falle. Etter det klarte aldri Norge å finne formasjonen igjen, og Håvard Bøkko dro fra sine lagkamerater, noe som er langt fra ideelt på en lagtempo. Til slutt endte Norge 1,22 sekunder bak Canada, som satte nok en olympisk rekord med tiden 3.42,22 minutter.

23.14: Nedtur for Norge på skøyteisen. Klarte aldri å være med i kampen om en finaleplass på lagtempoen. Dermed er Canada klare for finale, mens Norge møter enten Nederland eller USA i bronsefinalen lørdag.

23.10: Det ble tysk slalåmgull i OL. Maria Riesch forsvarte ledelsen fra førsteomgang og vant foran østerrikske Marlies Schild. Sarka Zahrobska fra Tsjekkia tok bronsen.

23.00: Det nærmer seg innspurten av slalåmrennet for de 30 beste etter 1. omgang. Svenske Maria Pietilä-Holmner leder når fire jenter gjenstår.

22.58: USA leder fortsatt 6-0 over Finland i semifinalen i ishockey, rundt halvveis inn i den siste perioden.

22.32: Norge møter Canada i semifinalen. Canadierne slo Italia klart i sin kvartfinaleduell og satte samtidig ny olympisk rekord med tiden 3.42,38 minutter. I den andre semifinalen møtes Nederland og USA. De tok seg enkelt videre ved å slå ut henholdsvis Sverige og Japan.

21.59: Norge har marginene på sin side i lagtempo skøyter. Klarer å ta seg videre fra kvartfinalen mot Sør-Korea med tre små hundredelers margin.

21.52: Bjørndalen går inn til gull med flagget vaiende. Østerrike spurter inn til sølv, like foran Russland.

21.50: Ole Einar Bjørndalen går bare rundt i løypa og koser seg. Har bare et par hundre meter til målgang nå.

21.48: Nok et drama. Heldigvis ikke med Norge innblandet. Men i det Russland har rykket og dratt fra Østerrike, så faller Ustjugov. Dermed er Østerrike i rygg på russeren igjen.

21.46: Ustjugov måtte bruke alle de tre ekstraskuddene, men klarte seg uten strafferunde. Østerrike plaffet på sin side alle blinkene ned på fem skudd, og de to må nå gjøre opp om sølvet.

21.45: Ole Einar Bjørndalen skyter fem blinker rett ned og går ut 45 sekunder foran Østerrike og Russland.

21.44: Norge tar gull!

21.42: Russland taper noen sekunder. Ligger 16,5 sekunder bak Norge nå.

21.40: Bjørndalen var altså svært rask på standplass. Går ut like langt foran Russland som han lå foran inn til skyting, og det selv med to ekstraskudd mer enn Russland.

21.38: For et drama! Ole Einar Bjørndalen skyter to bom, men Østerrike bommer på «alt». Østerrike ender med en strafferunde og er ute av gullkampen. Dessverre sett med norske øyne skyter Russland fem blinker rett ned, og går ut 12 sekunder bak Norge.

21.37: Klart for stående skyting. Russland 12 sekunder bak.

21.35: USA leder nå 6-0 over Finland i ishockey, etter bare 12 minutters spill av den første perioden. Og vi snakker altså om en semifinale i OL.

21.34: Russland er bare 18 sekunder bak teten nå. Det vil si rundt to ekstraskudd.

21.31: Nå skal det avgjøres. Siste etappe. Ole Einar Bjørndalen mot Christoph Sumann. Men vi skal heller ikke glemme Russland, som veksler 22 sekunder bak. Verdenscupleder Jevgenij Ustjugov går for Russland.

21.29: De øvrige lagene er helt hektet av. Sverige på fjerdeplass er over minuttet bak.

21.28: Russland ligger nå 19 sekunder bak de to tetlagene.

21.27: Emil Hegle Svendsen har klart å ta igjen Østerrike. Godt gjort, for det er ikke mange som andre som hadde klart å hente inn Landertinger.

21.24: Landertinger skyter fem rett ned, mens Emil Hegle Svendsen bommer på det første skuddet. Men Svendsen henter seg inn og går ut bare fem sekunder bak. Russland er også med i gullkampen og går ut 15 sekunder bak Østerrike.

21.13: I ishockeysemifinalen har USA nærmest avgjort kampen før den er ordentlig i gang. De leder 4-0 over Finland etter ti minutter.

21.19: Sverige har Björn Ferry på siste etappe, og dersom han har los på teten ut fra veksling blir laget vanskelig å slå.

21.17: Både Østerrike og Norge bruker ett ekstraskudd hver. De går ut fra liggende skyting likt. Sverige har overraskende klart å henge veldig bra med, veksler på tredjeplass drøye ti sekunder bak. Russland skyter raskt og feilfritt og er rundt 20 sekunder bak teten nå.

21.15: Tyskland på 10. plass er 1.17 minutter bak Norge og har tatt inn fire sekunder fra veksling. Frankrike var 57 sekunder bak Norge ved veksling.

21.14: Østerrikske Landertinger har ikke overraskende kjørt seg opp i rygg på Norge.

21.13: Vi minner om at Tarjei Bø i Nettavisen ble lansert som Norges redningsmann på OL-stafetten allerede i desember. Les: - Han kan bli Norges redning.

21.10: Tarjei Bø veksler først, fem sekunder foran Østerrike. Sverige og Tsjekkia følger like bak. Russland har sprukket fullstendig og ligger 30 sekunder bak Norge. For en etappe av Tarjei Bø.

21.08: Bø kliner til og får luke til lagene bak.

21.07: Norge leder skiskytterstafetten! Har tatt igjen Russland, og Østerrike sliter med å henge på.

21.04: Tarjei Bø takler presset! Bruker bare et ekstraskudd og går ut på andreplass, åtte sekunder bak ledende Russland. Østerrike er rett i rygg på Norge, mens Frankrike og Tyskland skyter seg ut av tetstriden. Frankrike får en runde, mens Tyskland må ut i to strafferunder.

21.01: Det går rolig i tet. Østerrike har kommet opp i gruppen, som nå består av ni lag. Norge ligger på tredjeplass.

21.00: Frankrike mister staven og taper verdifulle sekunder. Like etter er Bø litt borti Russland, men begge lagene holder seg på beina.

20.58: Østerrike trengte to ekstraskudd og ligger 14 sekunder bak etter første skkyting.

20.57: Tyskland går ut først etter liggende skyting. Tarjei Bø måtte bruke et ekstraskudd, men henger fint med på en sjetteplass, 7 sekunder bak lederlaget.

20.51: Tarjei Bø er ute i sin OL-stafettdebut. Feltet samler seg raskt, og Norge er nå med i tetgruppen som teller ni lag.

20.50: Russland veksler først, men Hanevold og de andre lagene har spist litt inn på lederlaget. Norge er fortsatt på syvendeplass, men bare åtte sekunder bak teten.

20.46: På siste mellomtid før veksling er Russland seks sekunder foran Tyskland, Østerrike og Sverige. Hanevold er på syvendplass, 15 sekunder bak teten.

20.45: Russland drar litt i fra i tet.

20.44: Hanevold brukte som vanlig litt ekstra tid på standplass. Flere av konkurrentene måtte ty til ekstraskudd, men henger likevel godt med.

20.43: Flott skyting av Hanevold! Skyter fem rett ned. Går ut på en femteplass, seks sekunder bak Østerrike i tet.

20.43: Hanevold ligger nå rundt 7 sekunder bak teten inn til stående skyting.

20.42: Hanevold forserer forbi ytterligere løpere. Vi får håpe han har gode bein å stå på når de nå snart kommer inn til stående skyting.

20.40: Også Hanevold har tatt inn en del sekunder. Norge er nå på en 11. plass, 9,7 sekunder bak teten. Det er tydelig at det ikke går veldig raskt der framme.

20.37: Russland har gått opp i ryggen på Østerrike, etter å ha ligget på en andreplass, syv sekunder bak, etter første skyting.

20.36: Hanevold må bruke et ekstraskudd på første skyting og ligger nå helt nede på en 13. plass, 18 sekunder bak Østerrike. Dårlig start for Norge.

20.35: Østerrike stikker litt fra i tet og får med seg Sverige.

20.34: Hanevold bruker ofte litt ekstra tid på standplass, så han burde ideelt sett ligget lenger framme i feltet.

20.33: Hanevold er nede på en niendeplass, fem sekunder bak Østerrike.

20.31: Østerrike ligger i tet, Hanevold er nede på rundt en åttende plass.

20.30: Stafetten er igang. Hanevold henger litt igjen i starten.

20.20: Slik stiller noen av Norges hardeste konkurrenter:
Østerrike: Eder, Mesotitsch, Landertinger, Sumann
Russland: Tsjeresov, Shipulin, Tsjudov, Ustjugov
Frankrike: Jay, Defrasne, S. Fourcade, M. Fourcade
Tyskland: Schempp, Birnbacher, Peiffer, Greis

20.17: Vi retter fokus over mot den spennende skiskytterstafetten. Den starter om drøye ti minutter. Halvard Hanevold skal gå Norges første etappe. Tarjei Bø går den andre, Emil Hegle Svendsen følger så, mens Ole Einar Bjørndalen avslutter for Norge.

20.16: Løseth ligger på 37. plass når 62 jenter har kjørt.

19.50: Mona Løseth får en fin start på løpet fra sitt startnummer 35, men får ikke opp farten underveis. Hun får et par store skrens og kommer i mål til foreløpig nest siste plass, 3,78 sekunder bak lederen.

19.33: Stillingen når 23 løpere har kjørt:
1. Maria Riesch, Tyskland 50,75 sekunder
2. Sarka Zahrobska, Tsjekkia +0,40 sekunder
3. Marlies Schild, Østerrike + 0,65
4. Susanne Riesch, Tyskland + 0,71
5. Maria Pietilä-Holmner, Sverige + 0,89

19.23: Det snør mer i slalåmrennet nå, og forholdene blir ikke akkurat bedre. Fortsatt leder Maria Riesch når 16 løpere har satt utfor. Anja Pärson ligger på en 14. plass, mens den amerikanske fartsdronningen Lindsey Vonn, som falt og brakk en finger i storslalåmrennet, har kjørt ut.

19.06: Tyske Maria Riesch tar en klar ledelse i slalåmrennet med 40 hundredeler på tsjekkiske Sarka Zahrobska når fem løpere har kjørt.

19.00: Første omgang av jentenes slalåm starter nå. Norges eneste deltager er Mona Løseth. 18-åringen har startnummer 35 og kan ikke forventes å blande seg inn helt oppe i teten.

18.48: Rekkefølgen til Norges stafettgutter i skiskyting er klar. 1. Hanevold, 2. Bø, 3. Svendsen, 4. Bjørndalen.
Det vil kanskje overraske noen at ikke Emil Hegle Svendsen går siste etappe, all den tid han har vist seg som en mye bedre spurter enn Ole Einar Bjørndalen, og i tillegg har vist bedre form under OL enn vår skiskytterkonge.

BAKGRUNN:
Syv gull, seks sølv og seks bronse er status så langt for Norge, når det gjenstår tre konkurransedager av OL i Vancouver.

Torsdag kom Nettavisen med et aldri så optimistisk håp om tolv norske gullmedaljer, og vi fikk et kontant svar fra langrennsjentene som sikret en suveren seier på 4 x 5 kilometer stafett.

Les også: - Dette fortjente vi

Senere på kvelden ble det imidlertid en nedtur for kombinertgutta, da Petter Tande ble beste nordmann på sjetteplass.

Men håpet om et tosifret antall norske gullmedaljer lever likevel for fullt - og fredag kan de norske skiskytterne sørge for det åttende.

For på 4 x 7,5 kilometer stafett i Whistler må det norske laget med Halvard Hanevold, Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen finne seg i å være blant favorittene til å ta seieren - selv om Norge bare ble nummer fem på stafetten i Torino for fire år siden. Sterke utfordrere er Østerrike, Russland, Tyskland og Frankrike.

Les saken fra Torino-OL: Katastrofe-stafetten

I Torino ble medaljesjansene ødelagt på tredje etappe, da Frode Andresen pådro seg to strafferunder og sendte Ole Einar Bjørndalen på siste etappe ut på en niendeplass.

Nå er revansjens time kommet.

Skiskytterstafetten starter klokken 20.30 norsk tid, og Nettavisen gir deg fortløpende de siste oppdateringene!

Men det skjer også andre ting på OL-fronten denne kvelden.

Klokken 19.00 norsk tid er det klart for slalåm for kvinner, der Mona Løseth står på startstreken for Norge.

Klokken 21.00 møtes USA og Finland til semifinaledyst i Canada Hockey Place, der USA må sies å være en liten favoritt på veien mot en mulig drømmefinale mot Canada.

En halv time senere starter kampen om gullet på lagtempo skøyter. Dette blir Norges siste mulighet til å ta skøytegull i årets OL. I kveld er det kvartfinaler og semifinaler, mens selve finalen går lørdag. Norge stiller med Håvard Bøkko, Mikael Flygind Larsen, Fredrik van der Horst og Henrik Christiansen.

Moroa følger du altså direkte i denne artikkelen!

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.