*Nettavisen* Sport.

Ny NFL-sjanse for Rugland

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Veteran-kicker kan bli erstattet av nordmannen Håvard Rugland.

Bare to uker etter at spillerne pakket ut av garderobeskapene sine og forlot 2013/14-sesongen, noen av dem for godt, er den sportslige ledelsen i Arizona Cardinals i gang med å planlegge neste sesong.

- Jeg er veldig stolt av 2013-utgaven av Cardinals. Det som er synd, er at mange av dem ikke vil være med i 2014-utgaven. Sånn er det bare i NFL. Vi skal gjøre alt vi kan som organisasjon for å beholde de brikkene vi mener er ekstremt viktige, sier hovedtrener Bruce Arians.

Viktige brikker som linebacker Karlos Dansby, wide receiver Andre Roberts og tight end Jim Dray er blant de mange som står uten kontrakt nå.

Det gjør også Jay Feely (37), lagets kicker, som kun satte 83 prosent av sine field goal-forsøk denne grunnserien. Det er ikke godt nok i NFL. Sju kickere i NFL hadde 93 prosent eller høyere i fjor, mens tolv hadde over 90 prosent.

Tidligere enn ventet
Onsdag er Håvard Rugland (29) på plass i Tempe i Arizona, USA, der Cardinals har sitt treningsanlegg. Nordmannen håper å få kontrakt som kicker.

- Magefølelsen er bra. Jeg har jo alt å vinne. Jeg er positiv, sier Rugland til Nettavisen.

- Et prøvespill er uansett bare fint for meg. De andre klubbene får også med seg at du er på et prøvespill. Dette kom kanskje litt tidligere enn jeg hadde trodd, legger han til.

29-åringen fra Ålgård vet ikke hvilke planer Cardinals har for Jay Feely, 37-åringen som har vært lagets kicker de fire siste sesongene og som har spilt samtlige grunnseriekamper for sine lag i NFL siden 2001.

Flere mulige årsaker
- Er dette tidlige prøvespillet et tegn på at du er heit på markedet?

- Det kan i alle fall ikke være negativt, innser Rugland, som takket være sponsoren Pepsi Max har kunnet trene på heltid denne vinteren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roy Kvatningen

Rugland påpeker samtidig at det kan være flere grunner til at Arizona Cardinals henter ham inn til et prøvespill.

- Det er ulike ting de kan ha fokus på. Noen gjør det for å se hva slags talent som er ledig der ute, for å kartlegge litt, mens andre vil signere en spiller. Det er kanskje det første alternativet som er mest aktuelt her, uten at jeg vet noe om det.

- Henter de innimellom inn prøvespillere for å legge press på en de har?

- Den taktikken blir nok brukt mer under sesongen. At de henter inn folk i offseason, er helt vanlig i de fleste posisjoner. En som Jay Feely svetter nok ikke av det. Men det er positivt for meg å få sjansen, å få vist meg fram.

Blir lagt merke til
Cardinals har vist interesse for Rugland tidligere, men han sier til Nettavisen at det var en hyggelig overraskelse at interessen var så konkret.

- Du tar vel med deg selvtillit fra gode opptredener i tidligere prøvespill?

- Ja, det er jo det jeg har gjort før som gir meg denne muligheten, at det gikk bra med Detroit Lions og da jeg fikk sjansen i andre prøvespill. Det er bra å vise at du får prøvespill, det er sånt andre klubber legger merke til, sier Rugland til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arizona Cardinals kom ikke til sluttspillet denne sesongen, men leverte likevel en ganske god sesong med 5542 yards, som er den 116 år gamle klubbens femte høyeste sum noensinne.

Offensivt falt altså mye på plass, selv om quarteback Carson Palmer til tross for sine 4274 yards må redusere antall interceptions (pasninger som motspiller snappet, red. anm.) fra denne sesongens 22.

Mindre hektisk
Ruglands sjanse til å få kontrakt er uviss, men det hjelper i alle fall at invitasjonen til prøvespill kom allerede i forrige uke. Det er utvilsomt en fordel å få tid til å takle tidsforskjellen.

- Det var ganske hektisk i Detroit. Da var jeg på reisefot i 19 timer og så var det rett på sykehuset og ta tester. Nå fikk jeg litt mer tid. Det er jo også større tidsforskjell (ni timer, red. anm.), så jeg er glad for at jeg fikk det, sier 29-åringen.

Amerikanske proffligaer har et omfattende regelverk å forholde seg til. Det er eksempelvis ikke lov for Cardinals å ha Rugland inne på prøve i mer enn én dag.

- Det mange ikke tenker på i forhold til amerikansk fotball, er at de fleste spillerne er free agent (kontraktløse, red. anm.). I vanlig fotball kan du se en spiller i aksjon for en annen klubb, mens her må du rett og slett ta en spiller inn på prøvespill for å få sett ham selv. Du har to timer hvor du må levere varene.

- Har levert varene
Håvard Ruglands manager, Kevin Skabo, føler seg trygg på at ålgårdmannen havner i NFL.

- Jeg er overbevist om at Håvard, før eller siden, ender opp med en kontrakt og at han blir en meget suksessfull NFL-kicker. Det at Håvard igjen får en sjanse, denne gangen med Arizona Cardinals, beviser at han har blitt lagt godt merke til og følges nøye av NFL-klubbene, sier Skabo til Nettavisen.

Så langt har Rugland prøvespilt for New York Jets, Cleveland Browns, Detroit Lions og Green Bay Packers. I Lions fikk han også en kontrakt som gjaldt mellom to sesonger.

- Han har levert varene under alle prøvespillene og fremstått som en profesjonell idrettsutøver både på av banen. I tillegg er han en skikkelig vinnerskalle, noe alle amerikanske sportsklubber vet å verdsette ekstra mye. Det er bare et tidsspørsmål om når Håvard signerer med en ny klubb. Om det blir Arizona Cardinals vil tiden vise, sier Skabo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.