Gå til sidens hovedinnhold

Ny rapport avslører: Hoppdommere er partiske

Men norske dommere kan ha god samvittighet.

Det er professor Alex Krumer ved Høgskolen i Molde som sammen med tyskere forskere har sett nærmere på stildømmingen i skihopping.

De har konkludert med at dommere fra enkelte nasjoner favoriserer hoppere fra samme land i internasjonale konkurranser, skriver forskersonen.no.

Forskerne har gått gjennom nærmere 77.000 dommerskjemaer fra blant annet VM, OL og verdenscupen fra 2010 til 2017.

Konklusjonen er at dommere fra spesielt Polen, Tsjekkia, Frankrike og Russland gir i snitt bedre stilkarakterer til deres landsmenn, og det er sistnevnte som er verst.

Rapporten viser at russiske dommere i gjennomsnitt gir over 0,2 poeng mer til russiske hoppere i forhold til andre dommere.

Norske dommere kommer imidlertid godt ut av forskningen som viser at de ikke favoriserer nordmenn.

Les også: Denne skal avsløre juksemakerne. Kan også komme på norske treningssentre

Granerud reagerer

Verdenscupleder og norsk landslagshopper Halvor Egner Granerud har merket seg resultatet av rapporten.

- Jeg synes det er en uting. I den forskningsrapporten så er det analysert veldig mange hopp, så da tror jeg også at det er et troverdig resultat, sier Granerud til Nettavisen.

Han er ikke imponert over resultatet.

- Det er klart at det skal ikke være sånn, sier verdenscuplederen.

Granerud forteller imidlertid at han selv ikke har hatt noen stor mistanke til utenlandske dommere i internasjonale renn.

- Det er ikke noe jeg bruker altfor mye energi på, men jeg synes det var kult å se at de norske dommerne er best i verden ut ifra den rapporten, forteller Granerud.

Les også: FIS-dokument avslører nye detaljer om dopingskandalen i langrenn

Renndirektøren i FIS: - Det er menneskelig å gjør feil

Sandro Pertile, renndirektør for hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS), forteller at han må se nærmere på rapporten for å kunne kommentere den konkret, men sier at FIS har strenge rutiner og evalueringer når det kommer til dommerne.

Til Nettavisen forteller Pertile at han opplever at dommerne i verdenscupen kommer til konkurransene for å være ærlige og rettferdige.

- Jeg stoler på folk. Jeg tror ikke at det er slik at de kommer til bakken for å støtte deres egne, forklarer Pertile.

Les også: Bolsjunov meldt til politiet

Har riktignok klar på at det selvfølgelig kan forekomme feil.

- Vi er alle mennesker og mennesker gjør feil. Samtidig er også dømmingen subjektiv, så det kan være man bedømmer et hopp forskjellig i forhold til en annen dommer, sier italieneren.

Pertile forklarer imidlertid at FIS har et apparat som analyserer og evaluerer resultatene hver uke og etter hver sesong.

Dersom det viser seg at en dommer ikke har de riktige hensiktene eller gjør for mye feil, så vil FIS utestenge den aktuelle dommeren for en periode.

Renndirektøren legger imidlertid til at det er sjeldent at det har skjedd de siste årene i verdenscupen.

Verdenscupen i hopp fortsetter kommende helg med konkurranser i tyske Willingen.