*Nettavisen* Sport.

Ny Sky-rytter kobles til doplege

Foto: Lauten, Daniel Sannum (scanpix)

- Jeg gjorde en feil, sier Michael Rogers.

12.10.12 09:43

«The Sky is the limit» for Team Sky. Laget gikk da også skyhøyt ut da de blant annet flagget at de skulle benytte seg av leger «utenfor sykkelsporten» og ha en «nulltoleranse» for ryttere med dophistorikk.

Det glansbildet begynner nå å få et par ubehagelige krøller.

Den første tabben var å ansette Geert Leinders fra Rabobank. En lege som holdt praksis i lagets mørke periode, da blant annet Michael Rasmussen syklet for laget. Leinders fikk nylig vite at hans praksis i det britiske superlaget er avsluttet.

To dratt inn i Armstrong-saken
Onsdag ble det gjort kjent at Michael Barry vitnet i saken mot Lance Armstrong og samtidig innrømmet eget dopingbruk i US Postal.

Kanadieren ble utestengt i seks måneder, men hadde samtidig gjort det klart at han gir seg i Team Sky etter sesongen.

Den hittil siste avsløringen rundt Team Sky, er at Michael Rogers benyttet seg av doplegen Michele Ferraris tjenester i 2005.

Avslørt av Leipheimer
Påstanden dukket opp i vitnemålet til Levi Leipheimer i bevisoppgaven til de amerikanske antidopingmyndighetene.

«I mai 2005 var jeg med på den andre treningsleiren på Tenerife med Dr. Ferrari. Hensikten med leiren var å trene i høyden og la Ferrari overvåke treningen. Til stede var også Jaroslav Popovitsj, Andrej Katsjetskin, Alexandre Vinokourov og Michael Rogers.

Dr. Ferrari foretok tester på meg i forbindelse med treningsturer, inkludert laktatmålinger. I løpet av oppholdet diskuterte jeg EPO-bruk og blodoverføringer med Ferrari som en del av trening- og rittprogrammet mitt, fortalte Leipheimer under ed.»

Her finner du vitnemålet til Levi Leipheimer!

Han stadfester også at Rogers deltok ved en annen anledning i St. Moritz samme år.

Tror Ferrari har lært av sine feil
Nyheten har blitt fulgt opp av australske medier det siste døgnet, og Rogers – som blant annet syklet Tour de France sammen med Edvald Boasson Hagen – har valgt å legge kortene på bordet.

Han kaller samarbeidet med Ferrari for en «feilvurdering» og hevder at dopspørsmålet aldri dukket opp.

- Hva kan jeg si? Det var en feil av meg å gå til ham. Han hadde ikke det beste ryktet i industrien, men det var feilen jeg gjorde, sier Rogers til Sydney Morning Herald.

- Han (Ferrari) har gjort noen feil, og jeg tror han har lært av det. Men overfor meg, nevnte han aldri noe om det (doping). Det var bare hardt arbeid og trening.

Et innblikk i Ferraris verden
Hvorvidt Ferrari har lært av sine feil, kan man saktens diskutere.

Vitnemålet til Leonardo Bertagnolli gir et dystert innblikk i italienerens dopregime.

Det tegnes et bilde av en manisk overvåking av blodverdier, og et konstant pliktløp for å holde seg et steg foran dopingtesterne og utøve de siste dopingteknikkene.

Bertagnolli forteller at han under Ferraris veiledning ble opplært i mikrodosering av EPO og blodoverføringer. De to skal også ha hatt lange samtaler om NESP, RETACRIT og AICAR (fjerdegenerasjons EPO).

Her kan du lese en oversettelse av Bertagnolis vitnemål på engelsk.

Mer trøbbel for Ferrari
Dopinglegen Ferrari er allerede utestengt på livstid fra all idrett. Han risikerer i tillegg å bli straffeforfulgt for sin rolle i en større italiensk etterforskning.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press er aktor Benedetto Roberti i ferd med å sluttføre arbeidet med Padova-etterforskningen.

Her er ifølge cyclingnews.com ryttere som Giovanni Visconti, Diego Caccia, Moris Possoni, Michele Scarponi og Leonardo Bertagnolli involvert.

Torsdag innrømmet Steffen Kjærgaard overfor procycling.no at han møtte Ferrari ved to anledninger i løpet av sine fire år i US Postal.

Ferrari var også Lance Armstrongs støttespiller gjennom store deler av karrieren. Amerikaneren skal ha overført mer enn fem millioner kroner for å benytte italienerens tvilsomme metoder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.