Ny utfordring for Thorir

Foto: Javier Soriano / AFP / NTB scanpix

Det er elleve år siden Norge sist måtte gjennom dette.

19.04.13 12:48

SOGNSVANN (Nettavisen): De norske håndballjentene er bortskjemt med suksess. Før EM-sølvet i fjor, sto laget med tre strake mesterskapstriumfer i EM, VM og OL.

Før har det vært slik at lag som vinner mesterskap blir automatisk kvalifisert til neste, og slik sett har Norge ofte hatt en lett vei til neste utfordring.

Nå er imidlertid disse reglene endret, og Norge må ut i kvalifisering for å få spille mesterskap. Allerede i oktober skal jentene kjempe om en plass til EM i Kroatia og Ungarn i 2014.

Sist gang Norge var ute i en kvalifisering er ifølge landslagssjef Thorir Hergeirsson tilbake i 2002. Da ble Litauen slått over to kamper i juni for å sikre en plass i Danmark-EM.

Med andre ord har Norge aldri behøvd å kvalifisere seg for et mesterskap etter at Hergeirsson tok over som norsk landslagssjef fra Marit Breivik i 2009.

- Mange fordeler
Islendingen tror de to kvalifiseringskampene som nå venter Norge i oktober, blir nyttig for laget og lagledelsen.

- Det er mange fordeler med det. Vi får flere tellende kamper utenom mesterskap. Vi får også tellende kamper hjemme som genererer litt mer interesse og fokus, sier han til Nettavisen.

- Det er positivt. Samtidig liker vi ikke at det blir for stor økning i antall kamper for spillerne. Det er nok kamper for både kvinner og menn i Norge fra før av. Det er et lite minus.

Det norske landslaget er for tiden samlet for å spille treningskamper mot Sør-Korea i Gjøvik Fjellhall. Disse kampene spilles lørdag og søndag.

Hergeirsson har denne gangen tatt ut en tropp bestående av spillere fra den norske ligaen, og ser på denne samlingen som det første skrittet på veien mot VM i Serbia i desember.

Se Hergeirsson snakke om kvaliken:

HTML EMBED

- Dette er en viktig samling for oss i den fasen vi er i nå. Vi jobber mot neste mesterskap i desember, men tenker også mot EM i 2014, og kvalifiseringen til OL i 2016, sier han.

- Vi satser på å spille flere vårkamper enn tidligere, men tanke på de spillere som er på vei oppover. Mange av dem får lite europacupspill i sine klubber. Vi trenger også å få dem mer samspilt med de andre.

Aktuelle for VM
Urutinerte landslagsspillere som Betina Riegelhuth, Lise Løke, Thea Mørk og Sanna Solberg er blant de som får sjansen i kampene mot Sør-Korea. De får sjansen til å imponere sjefen.

- Det er viktig å få til samhandlingen nå, og se an gruppen, før vi spisser den ytterligere til høsten. De i den gruppen vi har her, er aktuelle for et VM-lag i desember, sier Hergeirsson.

- Det er viktig for oss å være godt rustet, i tilfelle det skulle komme avbud, eller skader. Selv om vi jo også jobber for å unngå det, sier islendingen.

Første hovedfokus er imidlertid kvalifiseringen i oktober.

- Første fokus er kvalifiseringen i oktober, hjemme og borte. Trekningen er i mai, så vi får se hvem vi møter da. Det gjelder å være klare og forberedt til de kampene, sier treneren.

- Men neste store mesterskap er alltid det viktigste for oss, avslutter han.

LES MER OM HÅNDBALLJENTENE:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.