*Nettavisen* Sport.

Ny vri for Amstel Gold Race?

Foto: (AP/Scanpix)

Rittdirektøren lot seg inspirere av Philippe Gilberts oppvisning.

27.09.12 11:00

Øldunsten fra Cauberg er et av de viktigste karakteristikkene for Nederlands største sykkelritt. Navnet på rittet, Amstel Gold Race, vitner jo også om en ritt bryggerinæringen i landet kan trykke til sitt bryst.

Og nettopp annonsører og VIP-gjester, er nok også noe av grunnen til at Leo Van Vliet ønsker å gjøre endringer på løypa foran 2013-sesongen.

Under VM i Valkenburg var målstreken lagt 1,8 kilometer fra toppen av Cauberg. Langs veien inn mot mål kunne fiffen kose seg med kanapeer og hvitvin (eller kanskje øl?) med orkesterplasser til oppløpet.

Positivt for Boasson Hagen
Noe lignende blir vanskelig å konstruere på toppen av flaskehalsen Cauberg.

- Med målstreken litt lenger unna, vil flere ryttere være i stand til å vinne rittet. Det vil gjøre det mer attraktivt, sier Van Vliet til NIS ifølge cyclingnews.com.

Nederlenderen la også til at det kommersielle aspektet er en del av avveiningen.

- Det er veldig trangt på Cauberg. Dette vil gjøre det lettere for oss å ta imot gjester, og derfor tar vi en grundig vurdering av denne muligheten med tanke på 2013.

Dersom man ser bort ifra de kommersielle hensynene, er det flere grunner til at endringen møter motstand.

Hvem kan vinne trippelen?
Amstel Gold Race er sammen med La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège, en del av ardennerklassikerne. Disse er kjent som bakkeklassikere, og kjennetegnes herunder med at vinneren tåler bratte motbakker opp til mål, eller rett i forkant av målgangen.

L-B-L har sin Côte de Saint-Niklas, men det er fremdeles 5,5 kilometer til mål på toppen av denne. Rittet er imidlertid såpass hardt i seg selv, at sprintere og klassikerryttere er kjørt av i det feltet nærmer seg returen til Liège.

I Flèche Wallonne og Amstel Gold Race har tradisjonelt Mur de Huy og Cauberg skilt klinten fra hveten. Amstel Gold Race har den enkleste traseen av de tre rittene, og med målgang 1,8 kilometer unna Cauberg, vil typer som Tom Boonen, John Degenkolb, Edvald Boasson Hagen og Peter Sagan en langt større sjanse til å vinne rittet.

I så måte vil det også bli vanskeligere å hente hjem Ardenner-trippelen, en prestasjon kun Philippe Gilbert og Davide Rebellin har maktet å fullføre.

Trøsten får jo være at belgieren av de to, så ut til å trives godt i den nye løypetraseen også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.