Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye dopanklager mot Finland

Foto: Lise Åserud/Scanpix
Sist oppdatert:
- Dopen var systematisk og velkjent, hevder tidligere landslagssjef Kari-Pekka Kyrö.

Tidligere sportssjef for det finske langrennslandslaget Kari-Pekka Kyrö er ute med nye anklager mot det finske langrennsmiljøet. Kyrö, som har vært persona non grata etter avsløringene i Lahti-VM i 2001, kommer med en rekke krasse påstander i et intervju i helgebilaget til den finske avisen Helsingin Sanomat. Blant annet hevder han at dopingen i det finske langrennsmiljøet har vært velkjent for og samtykket av det finske skiforbundets toppsjikte.

En kjernegruppe bestående av Pekka Vähäsöyrinki (tidligere landslagstrenere og grensjef), Esa Klinga (tidligere visedirektør i skiforbundet) og Jari Piirainen (nåværende visedirektør i skiforbundet) skal ha visst om de finske skiløpernes doping, hevder Kyrö. Både i Trondheim i 1997 og i Lahti i 2001 skal løpernes blodverdier ha blitt systematisk manipulert, og tiltakene ble godkjente av forbundets toppsjikte, sier Kyrö i intervjuet.

I intervjuet med Helsingin Sanomat, gjengitt av nettstedet dn.se, er Kyrö forsiktig med å navngi enkeltløpere, men et unntak gjør han:

Virpi Kuitunen.

- Man må være ærlig om det her siden hun oppførte seg frekt ved å beskylde sine egne medhjelpere og personal, sier Kyrö til avisen.

I søndagens VG bringes det også sitater fra Kyrö-intervjuet, hvor spesielt Kuitunen får gjennomgå. Blant annet skal finnene ha brukt «spioner» i VM på hjemmebane, og da de to timer før et renn fikk vite at Kuitunen ville bli sjekket, måtte Kuitunen løpe til Kyrö i full fart for å få tilsatt hemohes. Hemohes brukes for å skjule utholdenhetsdopet EPO, som Kuitunen tidligere har benektet å ha brukt.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!