Gå til sidens hovedinnhold

Nye dopanklager mot Finland

- Dopen var systematisk og velkjent, hevder tidligere landslagssjef Kari-Pekka Kyrö.

Tidligere sportssjef for det finske langrennslandslaget Kari-Pekka Kyrö er ute med nye anklager mot det finske langrennsmiljøet. Kyrö, som har vært persona non grata etter avsløringene i Lahti-VM i 2001, kommer med en rekke krasse påstander i et intervju i helgebilaget til den finske avisen Helsingin Sanomat. Blant annet hevder han at dopingen i det finske langrennsmiljøet har vært velkjent for og samtykket av det finske skiforbundets toppsjikte.

En kjernegruppe bestående av Pekka Vähäsöyrinki (tidligere landslagstrenere og grensjef), Esa Klinga (tidligere visedirektør i skiforbundet) og Jari Piirainen (nåværende visedirektør i skiforbundet) skal ha visst om de finske skiløpernes doping, hevder Kyrö. Både i Trondheim i 1997 og i Lahti i 2001 skal løpernes blodverdier ha blitt systematisk manipulert, og tiltakene ble godkjente av forbundets toppsjikte, sier Kyrö i intervjuet.

I intervjuet med Helsingin Sanomat, gjengitt av nettstedet dn.se, er Kyrö forsiktig med å navngi enkeltløpere, men et unntak gjør han:

Virpi Kuitunen.

- Man må være ærlig om det her siden hun oppførte seg frekt ved å beskylde sine egne medhjelpere og personal, sier Kyrö til avisen.

I søndagens VG bringes det også sitater fra Kyrö-intervjuet, hvor spesielt Kuitunen får gjennomgå. Blant annet skal finnene ha brukt «spioner» i VM på hjemmebane, og da de to timer før et renn fikk vite at Kuitunen ville bli sjekket, måtte Kuitunen løpe til Kyrö i full fart for å få tilsatt hemohes. Hemohes brukes for å skjule utholdenhetsdopet EPO, som Kuitunen tidligere har benektet å ha brukt.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken