RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye guder for Hellas

Sist oppdatert:
Hellas, ja, Hellas er klare for semfinale i EM. Glem Zevs, Apollon og Herakles. Nå er det Angelos Charisteas og Otto Rehhagel som er de største greske gudene. Mot Frankrike detonerte de kanskje EM-historiens største bombe.

FRANKRIKE - HELLAS 0-1: 65 minutters spill. Theodoros Zagorakis kommer rundt på høyresiden og slår inn foran mål. Der rager Werder Bremen-spissen Angelos Charisteas over alle og headet ballen knallhardt forbi Fabien Barthez. 1-0 til Hellas.

Kamputvikling og spillerbørs

Scoringen var nok til å sende Hellas til en sensasjonell semifinale.

- I dag viste vi hva vi er i stand til. Franskmennene er best i verden og vi slo dem, sa matcvinner Charisteas ifølge Reuters etter kampen.

Trener Otto Rehhagel var ikke mindre fornøyd:

- Dette resultatet vil vekke oppsikt verden over. Jeg vil gratulere spillerne mine for denne utrolige seieren som de leverte med stor lidenskap.

Greske guder
Nå må den greske mytologien skrives om. Det er flere guder som fortjener plass. Charisteas, Zagorakis, Nikopolidis, Kapsis og alle de andre som kjempet de franske superstjernene i senk.

Men den som nå tar opp kampen med Zevs om å være sjefen over alle sjefer, er Otto Rehhagel.

Tyskeren har med sin taktiske kløkt plutselig gjort Hellas til en finalekandidat i EM.

På forhånd var Hellas sett på som mesterskapets prügelknabe sammen med Latvia. Å møte Hellas i EM ville være å hente tre enkle poeng. Gutta fra OL-landet skulle sendes hjem med null poeng etter tre gruppekamper.

Se høydepunkter fra kampen

Håpløs fransk taktikk
Men fotball er ikke bare store navn og lekre hælspark. Rehhagel har i tur og orden analysert Portugal, Spania og Frankrike fra hverandre. Taktisk sett har ingen vært bedre enn grekerne i Portugal.

I hvert fall ikke Frankrike og Jacques Santini. Den påtroppende Tottenham-manageren skal være glad Spurs kom med jobbtilbudet før EM og ikke ventet til etter kvartfinalen mot Hellas.

Mens Rehhagel styrte Hellas med hard hånd, satt Santini rådvill og så sine blaserte stjerner løpe rett inn i den greske sekken gang etter gang:

- Vi mislyktes med å finne løsninger, og vi var ikke gode nok til å unngå tap, sa Santini etter kampen.

Først ti minutter før slutt skjønte han at Frankrike måtte forsøke å gå gjennom midten og heller angripe på flankene, men da var det for sent.

Perfekt heading
Bortsett fra et par spede forsøk fra Thierry Henry, så skapte ikke Frankrike noe foran Antonis Nikopolidis. Midtbanen med Zinedine Zidane, Robert Pires, Olivier Dacourt og Claude Makelele var i beste fall fantasiløse. Ingen bevegelse, ingen interesse og ingen innsats.

Franskmennene trodde ikke sine egne øyne da Charisteas steg til værs og sikret seg evig liv i de greske historiebøkene.

Hellas detonerte kanskje tidenes største EM-bombe og de regjerende europamesterne kan dra flaue hjem fra Portugal, vel vitende om at de har rotet bort EM-tittelen på samme måte som VM-tittelen forsvant. Takket være manglende ydmykhet.

Og alle fotballspirer bør ta opp Charisteas scoring på video. Et mer perfekt hodestøt skal en lete lenge etter.

Se headingen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere