Gå til sidens hovedinnhold

Nye tider for Skottland

Skottland har alltid hatt noen stjerner i troppen sin. Men nå er det nye tider for «Tartan Army». Mot Norge er det grovarbeiderne som får sjansen.

Skottland var i en årrekke en solid utfordrer til England om å være det dominerende laget i Storbritannia.

På 1960-tallet var det Denis Law, Billy Bremner og Dave Mackay som var de store navnene, og som også dominerte i den engelske ligaen.

De ble avløst av spillere som Archie Gemmill, Joe Jordan, Graeme Souness og Kenny Dalglish på 70-tallet.

På 80-tallet begynte den skotske dominansen i engelsk ligafotball å avta. Etter hvert ble spillerne stort sett hentet fra hjemlig liga. Aberdeen, som hadde sin storhetstid i dette tiåret, bidro med spillere som Jim Leighton, Alex McLeish, Willie Miller og Gordon Strachan, mens Celtic hadde Paul McStay og Roy Aitken. Ally McCoist var det mest kjente navnet fra Rangers.

Men de siste 20 årene har vært magre for «Tartan Army». Nå råder trener Walter Smith over en tropp kjemisk renset for stjerner.

Det nærmeste en kommer er Rangers-spilleren Barry Ferguson. Mot Norge kan skottene komme til å stille med en startoppstilling med overvekt av spillere fra den skotske ligaen. Det avhenger av hvem Smith velger på kantene.

Skottland må vinne kveldens oppgjør for å holde liv i VM-drømmen. Med Christian Dailly utestengt, tyder det meste på at Walter Smith velger å starte i 3-5-2 på Ullevaal, etter å ha spilt 4-2-3-1 mot Italia.

TROLIG SKOTSK LAG:
Craig Gordon (Hearts) - 22-åringen har gjort keeperplassen til sin. Har imponert stort for Hearts denne sesongen og er en burvokter som blir fulgt med argusøyne av flere Premier League-klubber.

David Weir (Everton)- Er utnevnt til kaptein i Everton denne sesongen og er en midtstopper som holder høyt Premier League-nivå. En fair og tøff forsvarsspiller.

Steven Pressley (Hearts)- Kompromissløs stopper som var utestengt mot Italia. Er tilbake og får trolig oppgaven med å stoppe John Carew.

Andy Webster (Hearts)- Er Pressleys makker i Hearts-forsvaret. Med sine 23 år er han fremtidens mann i Skottlands forsvar. Har allerede spilt 17 ganger i den mørkeblå trøyen.

Jackie McNamara (Wolves)- Veteranback som etter ti år i Celtic puttet pengene fra testimonialkampen sin i lommen og stakk til Wolverhampton. Har vært veldig plaget med skader, men har vært et førstevalg på høyrebacken for Skottland når han har vært frisk.

Darren Fletcher (Manchester United)- Manchester United-unggutten har fått mye tillit av sir Alex Ferguson, selv om han ikke har klart å spille seg til fast plass på Old Trafford. Har vist seg som en klassespiller på landslaget.

Barry Ferguson (Rangers)- Motoren i det skotske laget. Ble aldri noen suksess i Blackburn, men er nå tilbake i Rangers og har funnet tilbake til taktene som gjorde ham til en av Europas mest målfarlige midtbanespillere.

Nigel Quashie (Southampton)- Lagkamerat med Claus Lundekvam i Southampton. Var vidunderbarn i Queens Park Rangers som forsvant i Nottingham Forest. Fant tilbake selvtilliten i Portsmouth og fikk kapteinsvervet i Southampton nesten umiddelbart.

Graham Alexander (Preston)- Straffesparkspesialist som har blitt landslagsspiller i voksen alder. Nærmer seg 34 år og har bare spilt 17 landskamper. Har aldri spilt på øverste nivå, verken i England eller i Skottland.

Kenny Miller (Wolves)- Nok et vidunderbarn det plutselig ble stille rundt. Banket inn mål som tenåring i Hibernian, før turen gikk til Rangers. Selv om han lykkes rimelig bra på Ibrox, ble han aldri noe førstevalg. I Wolves fikk han lite til i Premier League, men har nå funnet tilbake til godtaktene.

Craig Beattie (Celtic)- Fikk sin landslagsdebut da han kom inn for Miller de fire siste minuttene mot Italia. 21-åring som har spilt seg inn i Celtics førsteoppstilling de siste ukene. Får trolig sin debut fra start i kveldens kamp.

Walter Smith kan også komme til å satse mer offensivt med Hearts-vingen Paul Hartley fra start. James McFadden kan bli Kenny Millers partner på topp. Everton-spilleren, som har scoret sju mål på 21 landskamper, blir trolig foretrukket som superinnbytter.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant