*Nettavisen* Sport.

Nye trusler mot Northug

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Men i motsetning til skipresidenten, får Dario Cologna svar på tiltale. Sjekk en ny verbal Northug-klassiker!

20.11.09 07:34

BEITOSTØLEN (Nettavisen): Det har stormet rundt Northug den siste uka. Og det toppet seg tirsdag, da skipresident Sverre Seeberg – riktig nok på generelt grunnlag – truet med at løpere som eventuelt bryter med landslaget vil bli fratatt startlisensen.

Nå kommer det nye trusler mot Petter Northug, men denne gangen av en langt mer sportslig karakter. Northugs erkerival fra forrige sesong, Dario Cologna, sier nemlig til Nettavisen at han har planer om å snyte Northug for OL-gullet på favorittdistansen 30 km fellesstart med skibytte (pursuit).

- Jeg går for gull i OL. Og jeg mener at sjansene er størst i pursuit, sier Cologna.

- Hvordan skal du slå Petter Northug?

- Hvis jeg ikke klarer å gå fra han underveis, så må jeg vel slå ham i spurten.

- Så du mener det er mulig?

- Det er mulig, sier Cologna med et lurt smil.

Northug bryter tausheten
Og mens Petter Northug har klart å forholde seg helt taus overfor media om Sverre Seebergs utspill, og for øvrig alt annet denne uka, klarer han ikke å dy seg når han konfronteres med Colognas OL-trusler.

- Han skal slå meg i spurten? Ja, og jeg kan lage bedre mat enn Eivind Hellstrøm, skriver Northug i en sms til Nettavisen.

I den grad noen ikke forstår ironien: Om Petter Northug er god til å gå på ski, har han aldri påberopt seg å være noen ener ved kjøkkenbenken. Tvert imot begrenser repertoaret seg angivelig til å skjære brødskiver.

Men selv om Petter Northug ikke tar Colognas utspill på alvor, understreker sveitsernes norske trener Fredrik Aukland at det på ingen måte er tomme trusler.

- Vi har en plan
- Fellesstarten med skibytte er en av øvelsene vi tror at Dario har gode muligheter til å vinne i OL, og vi har trent med det løpet i tankene i hele år. Vi har en plan, sier Aukland til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Og hva går planen ut på?

- På at Dario skal komme først i mål. Men hvilke taktiske grep vi har planlagt underveis, kan vi selvfølgelig ikke avsløre.

- Er Dario Cologna god nok til å slå Petter Northug i en spurt?

- Om han ikke er det, så jobber vi i hvert fall for at han skal bli det. Petter og Dario er like som typer. Ingen av dem er blant de aller raskeste, men begge har evnen til å holde veldig høy fart mot slutten av lange løp. Og vi jobber spesifikt med spurtegenskapene til Dario, sier Aukland.

De siste ukene har det imidlertid vært vanskelig å trene spurt for Cologna. Under en sprintøkt i september røk nemlig en muskel i låret. Det betydde et fireukers treningsavbrekk.

Spurtnekt på Beitostølen
Cologna rekker så vidt lørdagens sesongåpning på Beitostølen, men Aukland har ingen forventninger til at eleven skal gjøre Petter Northug og de andre favorittene rangen stridig der.

- Han går fordi et er skøyting. Fortsatt får han ikke gå klassisk diagonalgang. Og han får ikke spurte. Skaden er leget, men risikoen er fortsatt til stede for at han kan slå den opp igjen. Det må vi unngå.

- Hva betyr skaden med tanke på OL?

- Med tanke på OL tror jeg ikke den betyr så mye. Men den betyr at han må bruke november og desember til å kompensere for manglende grunntrening tidligere i høst. Vi slipper ikke opp på treningen før Tour de Ski, sier Aukland.

Dermed kan det gå mot en totalt motsatt sesong av sist vinter for Cologna. Da vant han både Tour de Ski og verdenscupen, men hadde en formsvikt akkurat under VM i Liberec.

- Denne vinteren er det i februar det gjelder å være i form, fastslår Fredrik Aukland.

PS. Om Petter Northug og Dario Cologna er konkurrenter i løypa, har de funnet tonen privat. Cologna bekrefter at han trolig kommer til Mosvika til våren for å spille fotball sammen med Northug på Mosvik ILs lag i 5. divisjon.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.