Gå til sidens hovedinnhold

Nyheten om Jakobs gullrival skapte sjokkreaksjoner. Nå forteller han hva som hendte

Superstjernen er et hett navn under Tokyo-OL, men Jakob Ingebrigtsen tror konkurrenten bløffer med sin uttalelse etter semifinalen på 1500 meter.

TOKYO (Nettavisen): Det er imidlertid ingen selvfølge at kongen av 1500 meter, kenyanske Timothy Cheruiyot, er på plass under OL i den japanske hovedstaden.

Selv om han seiler opp som storfavoritt til å ta gull på distansen, var det for bare en drøy måned siden svært usikkert om 25-åringen i det hele tatt skulle dukke opp i OL.

Cheruiyot ble nemlig bare nummer fire under den kenyanske kvalifiseringen til mesterskapet og dermed ble det bestemt at han ikke var kvalifisert til OL.

- Sjokkbølger

Kenyaneren er regjerende verdensmester på distansen og har vært nærmest uslåelig på 1500 meter de siste årene, så nyheten om at han ikke hadde klart å kvalifisere seg til OL i Tokyo ble møtt med sjokkreaksjoner rundt om i hele verden.

LES OGSÅ: Jakob Ingebrigtsen oppgitt etter semifinalen: - Noen føler de er så dårlige at de må kjøre et opplegg som dette

- Dette er et resultat som vil sende sjokkbølger gjennom hele verden. Verdensmester Timothy Cheruiyot ble bare nummer fire i det kenyanske uttaket. Han har vunnet 21 av de siste 23 1500-meterløpene han har deltatt i. Han har ikke blitt dårligere enn nummer tre i et løp siden mai 2017, skrev friidrettsjournalisten Jonathan Gault.

Det så lenge ut til at Cheruiyot faktisk ikke skulle få delta i Tokyo, men i tolvte time snudde det kenyanske forbundet og bestemte seg for å sende 25-åringen likevel.

Torsdag kveld lokal tid løp Cheruiyot inn til en tredjeplass under semifinalen på 1500 meter og sikret seg en plass i finalen. Der møter han blant andre Jakob Ingebrigtsen.

Bekrefter skadeproblemer

Det er på spørsmål fra nettopp Jonathan Gault, som jobber for nettsiden letrun.com, at Cheruiyot åpner litt opp om det som skjedde under OL-uttaket i slutten av juni, da han snakker med både norsk og internasjonal presse etter løpet torsdag.

- Jeg slet med en lårskade da jeg løp. Det er grunnen til at jeg ble nummer fire. Etter det har jeg besøkt en lege og funnet ut av problemene, sier Cheruiyot.

Han bekrefter videre at han føler seg meget bra nå og sier til pressen at han ga omtrent 90 prosent under torsdagens semifinale på Olympic Stadium.

LES OGSÅ: Her er Line Andersen tilbake på TV-skjermen: - Jeg var nervøs

I etterkant av at han han gikk på en smell i det kenyanske uttaket, leverte Cheruiyot råsterke 3.28,28 i Monaco da han vant foran nettopp Jakob Ingebrigtsen.

Brøt ut i latter

Da Ingebrigtsen får høre Cheruiyots uttalelse om at han løp på 90 prosent av full maskin under semifinalen torsdag, reagerer nordmannen med et latterbrøl.

Ingebrigtsen hadde heller ingen store problemer med å kvalifisere seg for finalen torsdag og ble nummer to i et heat der det gikk farlig fort underveis.

- Ha ha ha, den er fin, sier han om Cheruiyots uttalelse.

- Jeg løp to prosent i dag. Jeg må nesten si at det er morsomt at han poengterer det.

- Cheruiyot mener at han vinner på lørdag. Hva tenker du?

- Ja, han sier vel det, lyder det fra den norske løperen.

LES OGSÅ: Henriksen leverte OL-sensasjon - ble rørt av Warholm-melding

- Det er som jeg sier at folk forventer å løpe fort. Det er ikke sikkert du vinner, men springer du 1500 meter i 2021 så må man springe fort. Det er en fin ting for meg.

Filip av skeptisk

Allerede under Bislett Games i juli ble situasjonen rundt Cheruiyot et tema for familien Ingebrigtsen. På daværende tidspunkt så det altså ut til at stjernen fra Kenya ikke skulle få komme til OL, men Filip Ingebrigtsen var skeptisk til akkurat det.

- Jeg tenker at skal du være konkurransedyktig i OL så må du være i form og levere når du skal. Det gjorde ikke Cheruiyot, sa Filip til Nettavisen den gang.

LES OGSÅ: Alnes har fått forespørsler fra Warholms konkurrenter

- Det er sånn gamet er, men det er veldig overraskende og han har vært den som dominerer 1500 meter i verden de siste tre-fire årene. Men vi får se hvem som står på startlisten når OL begynner, sa 28-åringen med en viss skepsis.

Kan påvirke taktikken

Filip Ingebrigtsen røk selv ut under forsøksheatet på 1500 meter i OL. Han har slitt med formen denne sesongen og sa han var langt unna sitt beste.

Da Nettavisen snakket med ham om Cheruiyot tidligere i sommer, kunne han fortelle at hvis kenyaneren er på plass i feltet, så må Jakob ofte tenke litt annerledes.

- Først og fremst kan det ha noe å si for taktikken. Jakob liker å gå ut i front og løpe fort uansett om det er mesterskap eller ikke, men nå må han kanskje tenke litt annerledes taktisk. Alle vil selvfølgelig vinne et OL-gull og jeg tror nok alle ønsker at de beste er på start og at man er den beste til slutt, sa midterste bror Ingebrigtsen.

LES OGSÅ: Warholm fikk Bolt-hilsen: – Det er dritkult

I Jakobs semifinaletid var det også en annen kenyaner som imponerte. Abel Kipsang vant heatet med tiden 3.31,65, noe som er ny olympisk rekord på distansen.

Ingebrigtsen klokket inn til 3.32,13, mens Cheruiyot løp på 3.33,95 i det første semifinaleheatet, der det ikke gikk like fort som i Jakobs semifinaleheat.

Finalen på 1500 meter i OL avholdes lørdag.