Nymark får VM-gull fem år etter

VM FRIIDRETT 2009 BERLIN, TYSKLAND 20090821: Sølvvinner Trond Nymark (til venstre) på seierspallen sammen med gullvinner Sergey Kirdyapkin (i midten) og bronsevinner Jesús Angel García under seiersseremonien for 50 km kappgang under VM i friidrett i Berlin fredag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

VM FRIIDRETT 2009 BERLIN, TYSKLAND 20090821: Sølvvinner Trond Nymark (til venstre) på seierspallen sammen med gullvinner Sergey Kirdyapkin (i midten) og bronsevinner Jesús Angel García under seiersseremonien for 50 km kappgang under VM i friidrett i Berlin fredag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Cornelius Poppe

Trond Nymark blir trolig verdensmester på 50 kilometer kappgang fra 2009.

21.01.15 15:12

– Slik vi i Norges Friidrettsforbund ser det, er det helt klart at Trond Nymark snart kan titulere seg verdensmester på 50 kilometer, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Da det tirsdag ble kjent at fem russiske kappgjengere er utestengt for dopingmisbruk, var det grunn til å juble for rene utøvere. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) slo i en pressemelding onsdag fast at mesterskapsmedaljer vil bli omfordelt, men ikke før papirene fra saksbehandlingen i Russland er mottatt og studert.

Flere av de dopingtatte utøverne har fått resultater så langt tilbake som 2009 strøket. Trond Nymark, som tok sølvet på 50 kilometer kappgang i Berlin det året, overtar gullet fra dopingtatte Sergej Kirdjapkin.

– Vi tar denne saken veldig alvorlig og kommer til å sende et brev til IAAF umiddelbart. Vi vil vite mer om dette, og også om det kan bli aktuelt å gå lenger tilbake enn til 2009, sier Hansen.

Håper

– Foreløpig kan jeg ikke gjøre annet enn å håpe at jeg får VM-gullet fra Berlin, men jeg tror ikke det kommer til å bli så enkelt som mange tror, sier Trond Nymark til NTB.

Han ble slått bare av Kirdjapkin i mesterskapet i Berlin. Nå er russeren dopingtatt og utestengt, og hans resultater blant annet i perioden 20. juli til 20. september 2009 strykes. Det betyr at VM-gullet hans går til Nymark.

– Jeg vil vel si at dette må være en gledens dag for alle de rene utøverne i verden. Nå får de den anerkjennelsen de fortjener, sier friidrettspresidenten.

– Det er å håpe at det blir ryddet opp på en skikkelig måte nå. Alle som er tatt kommer fra det samme russiske miljøet. Jeg er ikke veldig overrasket over dette, for ryktene om dopingmisbruk har gått så lenge jeg har vært aktiv, forteller Nymark.

Fem nye medaljer?

Dersom IAAF og IOK sjekker dopingprøver langt nok tilbake, kan det norske kappgjengermiljøet få flere medaljer.

Kjersti Tysse Plätzer vant OL-sølv i Beijing i 2008 bak Olga Kaniskina, som også er tatt og utestengt på grunnlag av verdiene i IAAFs biologiske pass.

Tysse Plätzer har fjerdeplasser på 20-kilometeren fra EM i 2006 og VM i Osaka i 2007. Begge gangene hadde hun Kaniskina foran seg på resultatlisten.

Nymark ble nummer fire på femmila i Helsingfors-VM i 2005. Alle han hadde foran seg på resultatlisten er dopingtatt.

– Fra 1. januar i år er foreldelsesfristen i dopingsaker ti år. Før det var den på åtte år, så per definisjon er saker fra før 1. januar 2007 ikke lenger gyldige, sier Svein Arne Hansen, men han legger til at friidrettsforbundet kommer til å sjekke om det er mulig å gjøre noe med saker også fra før 2009.

– Vi kommer til å samarbeide med andre involverte nasjoner. Jeg har allerede vært i kontakt med Australia, Tyskland og venter på telefon fra Irland, sier den norske friidrettspresidenten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag