Trond Nystad (48) havnet mitt i dopingdramatikken som utspilte seg under ski-VM i Seefeld i februar. Nystad hadde ansvaret for det østerrikske landslaget, og måtte forferdet se at Dominik Baldauf og Max Hauke, to av hans egne, ble tatt for bloddoping under mesterskapet.

Nå forteller Nystad til svenske Expressen at han i etterkant av VM-avsløringene har fått spørsmål fra østerrikske langrennstalenter helt nede i 12-13-årsalderen om doping.

- De har ringt meg og spurt om det er slik at man må dope seg for å bli god i langrenn.

- Hva kjenner du da?, lurer Expressens journalist.

- At det er for jævlig, svarer Nystad, før han ytrer at han tror den eneste løsningen på problemene i land som Østerrike, Kasakhstan og Estland er at stormaktene Norge og Sverige begynner å dele av sin kunnskap. For sånn det er nå tror løpere i de respektive landene at doping er eneste veien til triumf i langrennssporet.

Gikk av umiddelbart

48-åringen sa opp som landslagssjef for Østerrikerne med umiddelbar virkning etter dopingrazziaen.

- Når det er folk som tuller med sånne ting, har jeg ikke noe ønske om å jobbe med det østerrikske skiforbundet mer, sa han til VG den gang.

Nordmannen er ikke den eneste som har fått det tungt i tiden etter mesterskapet. I helgens renn i Falun, meldte plutselig 14 av 15 løpere fra de tre landene involvert i dopingskandalen avbud i etterkant av VM. Den eneste deltakeren som dukket opp i Sverige, var Bernhard Tritscher (30).

- Har ødelagt et helt landslag

Tritscher forteller om en trasig tid i etterkant av det som skulle være et festmesterskap på hjemmebane i Seefeld.

- Det er hardt å være her i Falun alene. Men ... det er jo en tøff tid å være østerriksk løper nå. Jeg har ikke fått sove skikkelig de siste to ukene. Det er et kaos, forteller han til Expressen.

Tritscher sier at han ikke har kontakt med sine dopingutestengte lagkamerater. Han forteller også at han ikke lenger vil kalle de to for sine venner. Østerrikeren sier han ikke håper at han selv blir mistenkeliggjort på grunn av hans lagkamerater.

- Det gjaldt bare to gutter, men det har ødelagt hele vårt landslag. Jeg aner ikke hva mennesker tenker, men jeg er ren og jeg elsker denne sporten, sier 30-åringen.

LES FLERE SAKER OM DOPINGSKANDALEN HER: