RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt millionkrav mot Lance Armstrong

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP
Sist oppdatert:
Fikk Armstrong til å sverge under ed i 2005. Nå vil de ha 43 millioner kroner tilbake.

Det var forsikringsselskapet SCA Promotions som betalte ut en bonus på 5 millioner dollar da Lance Armstrong vant sin sjette Tour de France-seier i 2004. Pengene ble innkassert av Tailwind Sports i 2006 (selskapet bak US Postal) og gikk med til å betale ut bonuser til rytterne på laget.

Det den gigantiske utbetalingen skjedde ikke uten sverdslag.

Advokat Jeffrey M. Tillotoson var nemlig blant dem som mistenkte sykkelkongen for bruk av prestasjonsfremmende midler. Han fikk Armstrong til å vitne under ed, og i løpet av forklaringen nektet han konsekvent for at han noensinne hadde dopet seg.

- Jeg har aldri brukt doping. Hvordan kan jeg være mer tydelig enn det? sier Armstrong oppgitt.

- Har du noen gang gjennomført en blodoverføring?

- Nei, absolutt ikke. Det er jo forbudt, sier Armstrong i vitneforklaringen som ble gitt under ed.

Klippet av Armstrong og flere andre vitneforklaringer er nå vist i en dokumentar på den australske TV-kanalen ABC.

Betalte ut 43 millioner kroner
SCA Promotions bestemte seg til slutt for å gjennomføre den rekordstore utbetalingen, og måtte i tillegg ut med 2,5 millioner dollar i renter og saksomkostninger. I kontrakten mellom partene sto det at utbetalingen skulle skje om Armstrong ble utropt til «den offisielle vinneren av rittet».

Beløpet overstiger totalt 43 millioner norske kroner. Penger SCA og Tillotoson nå vil ha tilbake. Selskapet betalte også ut flere millioner dollar for den fjerde og femte tittelen til US Postal-rytteren.

- Vi kommer til å rette en formelt krav for å få pengene tilbake, bekrefter Tillotoson overfor BBC Sport.

- Og dersom ikke det fører fram vil vi iverksette rettslige skritt i løpet av fem arbeidsdager (mandag 29. oktober), legger han til.

Endret profiltekst på Twitter
Nyheten kommer på toppen av mange problemer mannen fra Austin, Texas har å stri med for tiden.

Mandag besluttet det internasjonale sykkelforbundet å stille seg bak sanksjonene fra det amerikanske antidopingbyrået. Det betyr at Armstrong mister sine Tour de France-titler og er utestengt fra sykkelsporten på livstid.

Interessant nok valgte han også å fjerne sine sju Tour de France-titler fra profilteksten på hans egen Twitter-konto i etterkant av UCIs pressekonferanse i Sveits.

Tour de France-arrangøren ASO har varslet om at de vil ha over 22 millioner kroner tilbake fra mannen. Dette dreier seg om rene prispenger fra hans sju titler.

Kan motta flere søksmål
Armstrong har trukket seg som styreleder for stiftelsen Livestrong, og har mistet personlige sponsoravtaler hos Oakley, Nike, Trek og Anheuser Busch. Ifølge velonews.com risikerer 41-åringen også et sivilt eller føderalt søksmål basert på etterforskningen Jeff Novitzky gjorde før det amerikanske antidopingbyrået overtok saken, og til slutt sanksjonerte mot amerikaneren.

Den tidligere US Postal-kapteinen vant et søksmål mot The Sunday Times i 2004. Avisen har varslet at vil gå rettens vei for å få oppreisning etter at de betalte flere millioner kroner til Armstrong for åtte år siden.

I ABC-dokumentaren «The World According to Lance», som ble vist på TV 2 Sport mandag, fortalte Armstrong selv at mye av dette kom til å skje dersom han noensinne skulle teste positivt på en dopingprøve:

- Om man har en dopingforseelse, eller om du tester positivt, sier det seg selv at du blir sparket fra alle kontrakten. Ikke bare fra laget, men det er også utallige kontrakter som hadde forsvunnet, sier han.

- Også sponsorkontrakter?

- Alle sammen. Og tilliten fra alle som har overlevd kreftsykdommen på verdensbasis. Så alt jeg gjør av sykkelen, vil også bli borte. Og ikke tro et sekund at jeg ikke forstår det. Alt handler ikke bare om pengene for meg, det er tilliten folk har gitt meg gjennom karrieren min. Jeg trenger ikke å ha i kontrakten min at du blir sparket om du tester positivt. Det er ikke så viktig for som å miste støtten fra 100 millioner mennesker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere