Gå til sidens hovedinnhold

Nytt suverent gull til Johaug - dramatikk for Frida Karlsson

Therese Johaug tok sitt fjerde gull i VM i Oberstdorf på lørdagens tremil. Heidi Weng sikret dobbelt norsk, mens Frida Karlsson skrek ut i smerter.

Se de dramatiske bildene hvor Frida Karlsson skriker i smerte:

OSLO/OBERSTDORF (Nettavisen): Therese Johaug var storfavoritt foran VM-tremila som gikk i klassisk stil i Oberstdorf, og Dalsbygda-ekspressen leverte som ventet.

Allerede første gang feltet gikk opp det beryktede motbakkepartiet Burgstall fikk Johaug luke ned til konkurrentene, og 32-åringen så seg aldri tilbake.

- Har vi sett en mer overlegen langrennsløper noen gang? Jeg tror ikke det, utbrøt Jann Post da Johaug gikk i mål og sikret sitt 14. VM-gull totalt.

Johaug vant med hele 2 minutter og 34 sekunder.

- Det er en fantastisk opplevelse å komme hit til Oberstdorf og få fire gull. Vi har trent såpass mye for det her, og jeg vet at det ligger mye press på meg. Jeg kjenner at jeg er rørt nå. Man blir jo eldre og eldre med årene og vet at dette livet her tar slutt. Man må nyte det mens man kan, sa Johaug til NRK etter rennet.

Hvem som kom til å stikke av med gullet ble fort avgjort, og dermed var spenningen rundt hvem som skulle stikke av med de resterende medaljene.

Ebba Andersson, Heidi Weng, Frida Karlsson og Teresa Stadlober havnet i en forfølgergruppe bak Johaug og kjempet om sølvet og bronsen.

Mot slutten viste Heidi Weng seg fra sin beste side, og sikret sølvet med en sterk avslutning. Frida Karlsson tok bronsen, mens Ebba Andersson måtte ta til takke med fjerdeplass.

Skrek ut i smerter

Tidligere i løpet ble det stor dramatikk i kvartetten bak Johaug. Ebba Andersson lå først ned en utforbakke og falt. Da dro hun med seg både Frida Karlsson og Heidi Weng, mens Stadlober klarte å svinge unna.

Fallet skulle vise seg å ha gjort større skade enn det så ut som underveis. Da Frida Karlsson krysset mållinjen skrek hun ut i smerte og holdt seg til armen.

Nettavisen kunne senere se at Frida Karlsson ble fraktet bort fra stadion i ambulanse. Dermed gikk hun også glipp av den obligatoriske blomsterseremonien etter løpet.

I en pressemelding kort tid etter Karlsson ble kjørt bort i ambulanse kom Sveriges landslagslege med en oppdatering på situasjonen.

Der opplyste Anders Englund at Karlsson ble kjørt til sykehus for røntgen, og at hun hadde en stor hevelse og nedsatt bevegelighet i armen.

I en pressemelding fra samme mann litt senere kom det frem at Frida Karlsson ikke hadde pådratt seg noe brudd.

- Frida er nå tilbake fra røntgen og er ved godt mot. Røntgen viser at hun ikke har noe brudd i armen. Imidlertid har hun en alvorlig hevelse som absolutt vil legge noen begrensninger for skigåing de neste dagene, heter det i en pressemelding fra Sveriges landslagslege.

Selv beskriver Frida Karlsson situasjonen slik.

- Jeg kræsjet på den fjerde runden. Jeg fikk vondt, men jeg kjørte på og hadde bare medalje i tankene mine. Det gjorde vondt hele veien, men det var i mål jeg kjente jeg hadde veldig vondt, sier Frida Karlsson i en pressemelding fra det svenske skiforbundet.

Svenske Aftonbladet snakket med Frida Karlssons mor, Mia, etter løpet. Hun håpet det ikke var snakk om et brudd, noe som etter hvert viste seg å stemme.

- Ja, hva skal man si. Herregud. Jeg håper virkelig det ikke er et beinbrudd. Jeg tror ikke det heller. For det skal ikke være mulig å gjøre som hun gjorde med en brukket arm, sier hun til Aftonbladet.

Mor Karlsson var imidlertid ikke helt fornøyd med at Frida fullførte løpet, når hun tydeligvis hadde store smerter. Hun skylder på en enorm vinnerskalle.

- Det er så typisk Frida. Det er ikke alltid bra med en så gal vinnerskalle, sier hun.

Ny svenske-smell

Charlotte Kalla fikk en tung dag på torsdagens stafett, da hun tapte enormt med tid på hennes etappe etter å ha gått på dårlige ski.

Bedre gikk det ikke på søndagens tremil. Ved passering på stadion etter å ha gått én runde (6 km), lå Kalla hele 1.20 min bak Johaug i tet, og hun var helt hektet av.

NRK-kommentator Jann Post ble nærmest sjokkert over det han fikk se av Kalla.

- Hva skjer med Charlotte Kalla? Har hun tatt med seg stafettskiene hit eller? Det er oppsiktsvekkende langt bak, utbrøt han da Kalla passerte på stadion.

Ut på andrerunden og før hun hadde gått 10 km var det slutt for Kalla. Da valgte hun å bryte.

- Er det et farvel til Kalla i VM-sammenheng eller kommer hun tilbake til VM i Planica om to år? spurte Bjørn til bildene av Kalla som tok av seg skiene, før Post oppsummerte den svenske skistjernas VM.

- Hun virket så bra med årsbeste på de to første distansene, men så hadde hun forferdelige ski på stafetten og det virker som det samme har skjedd her.

I et intervju med NRK avslørte Kalla at hun slet med magen.

Tidlig luke til Johaug

Allerede etter 1,6 km begynte Johaug å få noen småluker ned til Frida Karlsson og Ebba Andersson, som på forhånd ble sett på som hennes største konkurrenter på tremila.

Svenskene klarte imidlertid å tette luka, men første gang løperne gikk opp den beryktede motbakkepartiet Burgstall fikk Johaug luke ned til konkurrentene. Ebba Andersson og Heidi Weng var de som fulgte tettest på.

- De klarer ikke være med første gang opp her en gang. Johaug reiser ifra, kommenterte Jann Post.

Frida Karlsson klarte ikke henge på Weng og Andersson heller, og ble liggende i en gruppe bak dem.

- Det der er ikke planen. Hun ser ikke særlig sterk ut i den bakken, Frida Karlsson. Enten er det formen eller skiene som er nedadgående, sa Torger Bjørn.

Weng og Andersson ble imidlertid tatt igjen av Karlssons gruppe, som i tillegg bestod av tyske Hennig og østerrikske Stadlober.

Massefall

Gruppa bak Johaug tapte jevnt og trutt til Dalsbygda-ekspressen, som etter 10 km ledet med rundt ett minutt.

Hennig klarte etter hvert å ikke henge med i forfølgergruppa lenger, og det så ut som det var de fire resterende jentene som skulle slåss om sølv og bronse.

Men etter rundt 20 kilometer ble det stor dramatikk i forfølgergruppa. Ebba Andersson lå først ned en utforbakke og falt. Da dro hun med seg både Frida Karlsson og Heidi Weng, mens Stadlober klarte å svinge unna.

Dermed lå Stadlober på en klar andreplass, mens Weng og de to svenske jentene måtte jage den østerrikske jenta.

Stadlober ble etter hvert tatt igjen, og det var på nytt de fire som skulle kjempe om sølvet og bronsen.

Neste gang gruppa skulle ned bakken som felte tre av fire løpere var det stor usikkerhet blant løperne, spesielt Ebba Andersson.

- Se på Ebba Andersson da! Hun ploger og er livredd!, kommenterte Jann Post.

- Det er fordi hun felte de andre selv. Hun er utrygg der nå, og vil for all del ikke ødelegge for de andre, sa Torgeir Bjørn. Alle fire klarte imidlertid å holde seg på beina den gangen.

Dermed var det duket for en spennende finale.

I den siste motbakken på stadion gikk Heidi Weng alt hun hadde, og fikk en liten luke til de svenske jentene. Frida Karlsson kom fort på Weng på oppløpet, men Weng holdt unna og tok sølvet. Frida Karlsson tok bronse, mens Ebba Andersson ble nummer fire.

Anne Kjersti Kalvaa og Tiril Udnes Weng imponerte på tremila, og ble henholdsvis nummer seks og syv. Helene Marie Fossesholm fikk en tung dag og ble nummer 25.

Nettavisen fulgte lørdagens tremil direkte her.

Søndag er VMs siste dag, og mesterskapet avsluttes med herrenes femmil søndag ettermiddag.