*Nettavisen* Sport.

Nytt tap for Vålerenga

 

TAP: Ronny Deila og hans Vålerenga tapte hjemme mot Haugesund. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Vålerenga-treneren var skuffet etter en energiløs opptreden av laget.

19.08.19 09:14

VÅLERENGA – FK HAUGESUND 1-2:

INTILITY ARENA: (Nettavisen): Vålerenga har nå ikke vunnet på de fire siste serierundene og utålmodig murring har igjen startet hos Oslo-publikumet.

Motstander Haugesund kom rett fra et tøft oppgjør i Europa League mot PSV Eindhoven på torsdag. Det så ikke ut til å plage dem nevneverdig.

De var ute etter revansje etter Vålerengas 1-4-seier i Haugesund i vår, og det fikk de. Niklas Sandberg leverte en sterk kandidat til rundens mål med sitt kremmerhus til 1-1, og i den andre omgangen satte Kristoffer Velde inn 2-1-scoringen som vippet kampen i FKHs favør.

Etter kampen satte FK Haugesund garderobedøra på vidt gap slik at både pressen og hjemmelaget fikk med seg den høylytte feiringen.

Målscorer Sandberg: - Det blir rundens mål

FK Haugesunds målscorer Niklas Sandberg var svært fornøyd med egen scoring og utfallet av kampen.

- Sam Adekugbe selger seg jo litt, så jeg vipper ballen over han og så får jeg et bra treff på ballen opp i vinkelen. Jeg synes det var godt gjort, om jeg skal si det selv, sier han til Nettavisen etter kampen.

- Tror du det blir rundens vakreste scoring?

- Nå har jeg ikke sett de andre, men jeg sier «ja» til det, sier Sandberg og ler.

- Ditt andre mål for Haugesund i år. Har du scoret et vakrere mål i Eliteserien?

- Nei, ikke i Eliteserien, men jeg har jo scoret en del flotte mål nedover i divisjonene da, sier en strålende fornøyd Sandberg.

Vålerenga-trener Ronny Deila og laget hans var tydelig langt nede etter kampen. De ble sittende lenge i garderoben sammen og da Deila kom ut i pressesonen var skuffelsen tydelig.

Les mer: Vinn Uniteds hjemmedrakt

- Dette var som et slag midt i trynet og det kommer veldig overraskende på meg. Jeg tror det gjelder spillerne også, sier Vålerenga-treneren.

- Hva er du mest skuffet over?

- Jeg er skuffet og overrasket over at vi fremstår totalt uten energi og spilleglede. Alt ser så alvorlig ut. Vi klarer ikke å vende spillet og tør ikke å ta sjanser. Haugesund har jo vært ute og spilt Europaliga. De burde vært mer slitne enn det vi er, men sånn så det ikke ut i dag, sier han.

Vålerenga-treneren mener laget hans gir bort ballen for mye og bruker mye krefter på å jobbe defensivt og forsøke å vinne den tilbake.

- Når vi mister ballen så fort så bruker vi altfor mye energi på den defensive jobben. Da har vi mindre energi til å angripe med og det ser du utpå der etter hvert. Gutta løp seg helt tomme og var tomme for krutt fremover.

- Ikke alltid bra å score tidlig

Vålerenga fikk en drømmestart på søndagens oppgjør etter bare halvannet minutt. Midtstopper Johan Lædre Bjørdal avbrøt et Haugesund-angrep og slo en lang ball mot Mathias Vilhjalmsson. En Haugesund-forsvarer feilberegnet fullstendig og sendte islendingen alene oppover høyrekanten. Han slo ballen inn foran mål, litt bak Mayron George, men bak han kom Herolind Shala og bredsidet hjemmelaget i føringen.

FK Haugesunds trener Jostein Grindhaug var, i motsetning til sin kollega, svært fornøyd med lagets prestasjon etter en litt slurvete start.

- Dette var veldig deilig. En ting er tre poeng, men jeg synes også prestasjonen er bra. Totalt sett gjør vi mye av det vi ble enige om før kampen, sier han.

- Dere får den verst tenkelige starten med et mål i mot før det var spilt to minutter. Var du redd for at det ville knekke dere?

- Det er ikke alltid like gunstig for et lag å score så tidlig. Det kan gjøre noe med hodet til spillerne og vi så at Vålerenga ble liggende litt lavere etter målet sitt. Da snek det seg jo inn en følelse om at vi skulle snu dette.

Haugesund tok mer over ballen de neste femten minuttene, uten at det resulterte i de store sjansene for begge lag. Aron Dønnum slo et farlig innlegg for hjemmelaget etter 16 minutter, men traff bare en forsvarer. Like etter forsøkte bortelagets Kristoffer Velde seg med et skudd fra 20 meter og spiss vinkel, men ballen gikk rett i klypene på Vålerenga-keeper Kristoffer Klaesson.

Vålerenga la seg ofte dypt og kompakt i første omgang, etter scoringen og tidvis så det ut som det var FK Haugesund som var hjemmelaget med ballen i beina. De stanget mot hjemmelagets forsvar og ble tidvis litt utålmodige i angrepsspillet.

Vålerengas nye nummer ni, Mayron George, kom på scoringslisten i debuten mot Stabæk i forrige runde. Han markerte seg med innsats, hodestyrke og duellkraft mot Haugesund. I tospann med Mathias Vilhjalmsson var det lite å si på muskelkraften på topp for hjemmelaget.

Haugesunds Bruno Leite og hjemmelagets Herolind Shala fyrte hvert sitt skudd fra distanse, rett før hvilen. Fire minutter før pause ville hjemmedebutant Mayron George også vise frem skuddfoten. Han klinte til fra 22 meter og Haugesund-keeper Helge Sandvik måtte slå ballen til hjørnespark.

- Akkurat det vi trengte nå

Bruno Leite spilte en god kamp på midtbanen for Haugesund og etter kampen la han ikke skjul på at revansjelysten hadde vært stor i Haugesund-laget.

- Dette var veldig deilig. Å komme tilbake fra Europa og vinne en viktig kamp mot Vålerenga var akkurat det vi trengte nå. 1-4-tapet i vår var en sterk motivasjon for å slå tilbake, sier Bruno Leite til Nettavisen etter kampen.

Omgangens største målsjanse, bortsett fra scoringen, kom minuttet før lagene gikk til pause. Bortelagets Mikkel Puggaard ble spilt flott fri på høyrekanten og slo et godt og lavt innlegg. Inne i feltet ventet Ibrahima Kone, men ballen smøg seg forbi tåtuppene til den 20-årige spissen.

Sjokkerte Vålerenga

Hevnen var søt for bortelaget Haugesund. Etter to og et halvt minutt spilt av andreomgang lå ballen i nettet igjen. Denne gangen for bortelaget, til stor glede for de 60 tilreisende bortesupporterne. Niklas Sandberg fikk ballen på høyrekanten og fintet vakkert bort Sam Adekugbe før han curlet ballen vakkert i bortre kryss. En nydelig scoring av 24-åringen, som nå står med to mål på seks kamper fra start, siden overgangen fra Start tidligere i år.

Vålerenga hadde tydelig bestemt seg for å fremstå mer som et hjemmelag i starten av andre omgang og tok over banespillet det første kvarteret.

Med 65 minutter på klokken var det derimot bortelaget som stod for scoringen. Kristoffer Velde fikk med seg ballen fra midtbanen og avanserte i banen. Etter et godt veggspill med Ibrahima Koné sendte han Haugesund i føringen med en god avslutning fra 15 meter.

Vålerenga fikk en brukbar mulighet da et innlegg fra Aron Dønnum til slutt landet på venstrefoten til Bård Finne. Volleyskuddet smalt i Haugesunds midtstopper Jan Bergqvist, som ble liggende.

Haugesund forsøkte å straffe et måljagende hjemmelag på kontringer. Innbytter Martin Samuelsen satte fart mot Vålerenga-forsvaret tre minutter før slutt og sendte av gårde et godt skudd. Keeper Kristoffer Klaesson slo ballen ut til hjørnespark.

- Klart rødt kort

Vålerenga kunne fort blitt redusert til ti mann like før slutt da Ivan Näsberg klippet ned Sandberg bakfra. Dommer valgte imidlertid å dra opp det gule kortet, noe panelet i Eurosports fotballsending var uenig i.

- Det er så rødt kort som det går an, sa Kjetil Rekdal i studio og fikk støtte av både Joachim Jonsson og Bernt Hulsker.

- Det er grusomt, sa Joachim Jonsson..

Aron Dønnum trikset seg galant forbi et par forsvarere rett før slutt og var nær ved å utligne, men keeper Helge Sandvik i Haugesund-buret reddet.

Den store sluttspurten fra Vålerenga kom aldri, til tross for seks minutters tilleggstid. I stedet var det en av kampens beste spillere, Kristoffer Velde som forsøkte seg med et skudd mot vinkelen fra 20 meter, men ballen gikk over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.