Obaidli sjokkerte med «hemmelig» comeback: - De satt med tårer i øynene

HOLDT COMEBACKET HEMMELIG: Da Anniken Obaidli kom innpå mot Gjerpen, var kun et fåtall som visste at hun skulle på banen.

HOLDT COMEBACKET HEMMELIG: Da Anniken Obaidli kom innpå mot Gjerpen, var kun et fåtall som visste at hun skulle på banen. Foto: Montasje (Instagram / HåndballTV)

Skademarerittet er over for stortalentet Anniken Obaidli (23). Nå jobber hun steinhardt for å komme tilbake i toppform.

01.02.19 08:58

Anniken Obaidli ble i ung alder sett på som et av de største håndballtalentene i Norge, og bare 19 år gammel debuterte hun på det norske A-landslaget, men de siste årene har karrieren til 23-åringen fra Molde i stor grad blitt preget av alvorlige skader.

To ganger har Obaidli blitt satt utenfor i lang tid på grunn av korsbåndsskade og veien tilbake har vært lang. Før jul i fjor gjorde hun comeback etter 395 dager på sidelinjen i en seriekamp mot Gjerpen.

- Det var et sjokk

Det ble en veldig spesiell opplevelse både for Obaidli selv og lagvenninnene i Molde. Det var nemlig kun den nærmeste familien (Obaidli har to søstre, Mona og Sherin, som også spiller i Molde) som hadde fått beskjed i forkant av kampen om at 23-åringen skulle gjøre comeback, og da hun kom utpå, ble mange rørt og overrasket.

- Det var ingen på laget som visste at jeg kunne komme innpå. Jeg hadde vært på benken noen kamper før det, men dagen før Gjerpen-kampen ble jeg enig med Helle (Thomsen, Molde-trener) om at jeg skulle få noen minutter i angrep. Det var et lite sjokk for alle, sier hun til Nettavisen.

- Jeg sa på forhånd at om jeg ikke følte meg klar eller var usikker, så ville jeg ikke spille. Derfor holdt vi det hemmelig, bare for å være på den sikre siden, forteller hun.

- Hvordan reagerte lagvenninnene på at du kom utpå?

- Det var mange av dem som satt med tårer i øynene. De sa det til meg etter kampen og ga meg en klem. Det var skikkelig kjekt. De vet hvor hardt jeg har jobbet for å få comebacket. Jeg har vært veldig åpen med lagkameratene mine og pratet om hvor mye jeg vil, forteller hun.

- Må bygge meg opp

Etter comebacket i fjor har det gått stadig bedre for 23-åringen og i møtet med Vipers nå i januar, bare den andre kampen etter det overraskende comebacket mot Gjerpen, spilte Obaidli både i angrep og forsvar.

- Jeg spilte mer enn jeg pleier mot Vipers. Jeg vet aldri hvor mye jeg skal spille i en kamp, og planen var egentlig ikke å spille så mye, men jeg fikk en del tillit. Mer enn vanlig både i forsvar og angrep, forteller hun.

- Jeg er nå i en posisjon der jeg kan spille en del, men jeg må ha noen pauser underveis. Det handler om å bruke meg litt her og der. Jeg kan fortsatt ikke spille fulle kamper. Jeg er klarert for spill, så nå må jeg bare prøve å bygge meg opp. Det blir en overgang, forteller Obaidli.

Håpet er å være tilbake for fullt til neste sesong.

- Ja, det blir litt sånn. Det er veldig avhengig av hvordan jeg føler meg selv. Når det gjelder kneet, så er det fint nå, så det gjelder å få på plass det mentale, gjennom mer og mer spill. Helle har full kontroll på dette, og setter meg ikke i situasjoner der det kan bli litt for hett i kampen.

- Ble sint for småting

Den tunge tiden vil imidlertid aldri bli helt glemt, og Anniken kan aldri helt slutte å tenke på kneskaden. Hun sier det hjelper å prate om det.

- Det er fint å snakke om det. Jeg vet godt at jeg står i en situasjon der jeg må tenke på det resten av karrieren min. Jeg er fullt klar over det selv, at jeg har et kne jeg må ta hensyn til. Jeg har ikke utviklet meg på lang tid, og må venne meg til å spille kamp. Det er annerledes enn trening.

Det å være ute i to-tre år med skade har selvsagt satt sine spor i det unge håndballtalentet. Under skadetiden var det tidvis vanskelig å takle.

- Jeg hadde noen perioder der jeg ble sint for småting, og måtte si unnskyld etterpå. Jeg hadde det tøft og ville bare spille håndball. Det var en tålmodighetsprøve. Det gikk mest utover de nærmeste, med de følte jeg meg trygg og kunne slippe løs alle følelsene, sier Obaidli.

- Det har vært tunge perioder der jeg ikke har kunnet gå på trening, men da har jeg tenkt: «Det er to timer, og så er jeg ferdig». Jeg har søkt mye støtte hos de nærmeste og jeg har vært ærlig med dem. Jeg har holdt masken, gått på trening og støttet jentene. Da jeg skjønte at det ville ta to og et halvt år til tre å komme tilbake, var det veldig frustrerende. Jeg er i utgangspunktet en utålmodig person, og har vært gjennom mye.

Du kan følge alle kampene i Eliteserien på NASport (NA+)

Takker søstrene

Håndballsøstrene Sherin og Mona har vært en stor støtte.

- De har vært helt fantastiske støttespillere for meg. De har ringt meg hele tiden. Jeg bor med lillesøsteren min og hun har alltid støttet meg. Hun har gitt meg motivasjon. Når hun ser at jeg er langt nede, kommer hun med gaver for å få meg i bedre humør, skryter 23-åringen.

- Storesøster er også flink. Hun har ringt og spurt om hvordan kroppen føles. Hun har sagt at «det er ikke lenge igjen, du må holde ut».

Mens Anniken har vært ute med skade, har søstrene etablert seg som solide spillere for Molde i Eliteserien. Mona Obaidli er per nå nummer to på toppscorerlisten i Eliteserien med 66 mål på 10 ligakamper.

- Det har vært kjekt å se dem utvikle seg. Det har gitt meg motivasjon til å komme tilbake. Jeg vil jo henge meg på, sier Obaidli og ler.

- Klubben trenger gode spillere. De har tatt store steg på kort tid, og det er veldig motiverende for meg å se. Vi har veldig tette bånd, vi tre.

Skryter av Thomsen

Molde-trener Helle Thomsen, som mange nok har lagt merke til som trener for Nederlands håndballjenter i mesterskap, får også sin del av skryt.

- Hun er kjempededikert og har alltid en plan for alt. Hun vet hvordan ting skal være. Hun er opptatt av hver og én spiller, og setter opp en individuell plan for alle. Det handler ikke bare om å trene sammen. For min del, har jeg hatt sykt mange økter alene med henne der vi har jobbet med kneet. Hun kan fortsatt ta meg ut av den vanlige treningen og si at nå tar vi to en time med kneet sammen, forteller 23-åringen.

MOLDE-TRENER: Danske Helle Thomsen. Foto: Sebastien Bozon (AFP / NTB scanpix)

- Jeg liker Helle veldig godt og har ikke hørt noen si noe annet enn positive ting om henne. Hun er utrolig flink, mener Obaidli.

Må stoppe Løke

Moldes håndballjenter sto for et lite håndballsjokk da de slo Vipers fra Kristiansand tidligere i januar. Onsdag venter Storhamar borte.

Heidi Løkes klubb kjemper også i toppen av Eliteserien.

Obaidli ser for seg en meget tøff kamp mot hamarlaget.

- Jeg tror egentlig vi må ta det litt som det kommer. Vi må se på taktikken, snakke litt sammen og være klare. Det er et av de beste lagene i serien, så det blir veldig tøft. Vi har fått en tøff start på året med først å møte Vipers og nå Storhamar. Vi må få fram det samme som mot Vipers.

- Og Heidi Løke, hvordan stopper dere henne?

- Hun er jo blant verdens beste inne på strek der. Det kommer til å bli veldig tøft å møte henne. Vi må gjøre vårt beste for å knekke koden, men det blir veldig krevende. Det kan bli vanskelig å stoppe Heidi.

- Det blir spennende å se, sier Molde-spilleren.

Du kan følge alle kampene i Eliteserien på NASport (NA+)

Disse kampene spilles onsdag:

Skrim Kongsberg - Rælingen, klokka 18.00
Storhamar - Molde, klokken 18.00
Tertnes - Fana, klokken 18.30
Larvik - Oppsal, klokken 18.30
Vipers - Byåsen, klokken 18.30

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Håndball

Mest lest på Sport

Annonsebilag