Norge – Serbia 0–2:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Forutsetningene var enkle å forholde seg til. Norge ville tatt seg til nivå A i Nations League og blitt seedet i pott to i EM-kvalifiseringen med seier eller uavgjort mot gruppetoer Serbia.

Men igjen sa det fullstendig stopp da det gjaldt som mest.

Les også: Børs: Slik spilte Norge mot Serbia

Serbias stjerneduo Dusan Vlahovic og Aleksandar Mitrovic scoret hvert sitt mål, og drev til tider et norsk forsvar til vanvidd.

Tidligere landslagssjef og nå NRK-ekspert, Åge Hareide, var nådeløs da Serbia doblet ledelsen i den andre omgangen på Ullevaal.

– Katastrofevalg vi gjør her, altså. Leo Østigård blir lokket ut på den ene siden og burde holdt seg mer sentralt. Det er Sander Berge sitt balltap som fører til elendigheten vi ser nå, sa Hareide.

Overfor Nettavisen etter kampen gir han følgende analyse av den norske skuffelsen.

– Serbia var robuste defensivt, og hadde styr på Norge på en grei måte bortsett fra de første 20 sekundene da Erling kunne scoret. Jeg er skuffet over den kollektive svikten, og at de verken taktisk eller teknisk kommer opp på et nivå som er i nærheten av det de (Serbia) leverer. Det er skuffende i en avgjørende kamp, for hele gruppen har vært bra. De vant på bortebane mot vanskelige nasjoner, men så ble det en dårlig avslutning, sier den nåværende Malmö-treneren.

Også landslagssjef Ståle Solbakken erkjenner at Norge rett og slett ikke strakte til tirsdag kveld.

– Vi er rett og slett ikke dyktige nok i noen av spillets faser. Noen ganger med ballen, når vi skal ta det med ro og når det skal gå fort, og selvfølgelig at vi må holde den gode organiseringen vår gjennom hele kampen, sier han til Nettavisen etter skuffelsen.

Ødegaard innrømmer at de ble overrasket

Sett bort fra en gigantisk sjanse til Erling Braut Haaland allerede etter 20 minutter, slapp det serbiske laget til svært få sjanser.

Gjestene låste det norske laget av høyt i banen, og spesielt i den første omgangen endte det ofte med at Ørjan Nyland slo langt mot Alexander Sørloth.

Det ble sjelden særlig farlig, og landslagskaptein Martin Ødegaard innrømmer overfor Nettavisen at de ble en smule overrasket over at Serbia mannsmarkerte også såpass høyt i banen.

– Ja, kanskje litt. Vi visste at de kom til å gå veldig mann-mann, særlig i midtbaneleddet. Det var vi forberedt på. Men de gjorde det over hele linja og særlig vingbackene deres gikk veldig hardt på våre backer – og da står vi tre mot tre på topp. Vi prøvde å utnytte det ved å slå noen lange baller, men så blir det litt for langt strekk i laget når vi slår de, og avstand fra de tre til resten blir litt for lang.

– Er det derfor dere ikke klarte å løse det bedre? Hadde dere ikke forventet at de skulle gå aggressivt mann-mann?

– Jo, som sagt i midtbaneleddet forventet vi det veldig...

– Men ikke enda høyere i banen?

– Så var de kanskje enda mer aggressive, særlig med vingbackene, og da slet vi med å løse det. Vi visste de ville komme og var egentlig forberedt til en viss grad, og da må vi løse det bedre. Vi prøvde å slå mye på Alex i første omgang, men ettertrykket ble ikke godt nok.

Også Jørgen Strand Larsen, som ble kåret til Norges beste av Nettavisen til tross for at han kun spilte 30 minutter, sier de ble overrasket av Serbias taktiske trekk.

– Jeg var også overrasket over det. De spilte en god taktisk kamp, men vi hadde trengt at de gjorde det motsatte, sier han til Nettavisen.

Se resten av intervjuet med Ødegaard øverst i saken!

Nær drømmestart

Norge var fryktelig nære en drømmestart på kampen, da Alexander Sørloth dro seg forbi sin førsteforsvaret og fant Erling Braut Haaland ute til høyre.

Jærbuen valgte å forsøke og sette ballen tilbake i det hjørnet ballen kom fra, men ble effektivt stoppet av en våken serbisk sisteskanse.

– Oi, oi, oi. Vi får altså en gigantisk mulighet etter 20 sekunder. Dessverre er gjestenes Milinkovic-Savic på jobb, med en feberredning, kommenterte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Les også: Sjokktallene får Norge-profilen til å riste på hodet: – Veldig spesielt

Ørjan Nyland har måtte tåle mye kritikk etter 2-1-scoringen mot Slovenia, men fikk fornyet tillit mot Serbia. Der startet 32-åringen ruskete, men vartet opp med en vanvittig feberredning etter halvtimen.

Serberne rullet opp et godt angrep som fant stjernespiss Dusan Vlahovic. Headingen var god fra Juventus-spilleren, men klubbløse Nyland var hakket bedre og reddet avslutningen.

– Det var deilig fra Nyland. Redningen er det høy klasse over, og den var nok ekstremt viktig for sisteskansen.

Les også: Irans største stjerne fikk munnkurv. Nå refser han myndighetene: – Klarer ikke sitte i stillhet lenger

Jørgen Strand Larsen var svært skuffet etter nedturen på Ullevaal:

Serbisk slakt

Det skulle derimot ikke ta lengre tid enn noen få minutter før serberne stilnet et fullsatt Ullevaal. Nevnte Vlahovic bommet på sin første sjanse, men på den andre var han kontant.

Les også: Privat drama for Lindelöf-familien: – Har ikke kjent meg trygg

Norge trengte sårt en god start på den andre omgangen, men fikk det motsatte. Sander Berge gjorde en stygg feil på midtbanen da han slo en tversoverpasning som ble snappet opp, og ga gjestene en gunstig overgang.

Den utnyttet de på best mulig måte, da Aleksandar Mitrovic trillet inn serbernes andre scoring i kampen.

– Nådeløst straffet. Den der må Sander Berge ta på sin kappe. Sånne feil har ikke Norge råd til mot en slik motstander. Nå har de gjort en vanskelig oppgave, uendelig mye vanskeligere, kom det fra TV 2s Jesper Mathisen.

Norge klarte aldri å true gjestenes ledelse, og måtte se nok en viktig kamp gå til spille.

Med tap i kveldens kamp mot Serbia og uavgjort mellom Sverige og Slovenia, ender Norge i seedingsgruppe 3 inn mot neste EM-kvalifisering.

Slik var kampen: