Det har vært rettet mye oppmerksomhet mot UEFA i forkant av EM-oppgjøret mellom Tyskland og Ungarn i München onsdag kveld. Det europeiske fotballforbundet har satt foten ned til at Allianz Arena skulle lyse opp i regnbuefarger i forbindelse den siste gruppespillskampen.

Markeringen skulle være en protest mot den nye loven som er vedtatt i Ungarn, som forbyr «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

UEFA sa nei til markeringen fordi den var spesielt rettet mot avgjørelsen til den høyrepopulistiske ungarske regjeringen og dermed «har politisk karakter».

Før kampen mellom Ungarn og Tyskland stormet en tilskuer banen med et pride-flagg kort før avspark, samtidig som nasjonalsangene ble spilt av.

Les også: München vil trosse UEFA og la regnbueflaggene blafre

Ødegaard: - Helt horribelt

I forbindelse med EM-kampene var Norges landslagskaptein Martin Ødegaard gjest hos TV 2. Real Madrid-spilleren er svært kritisk til UEFAs avgjørelse.

- Det er helt horribelt. Man tenker stadig vekk at man kommer langt og vi er i 2021 og har kommet et stykke. Det her er et kjempe eksempel på at det dessverre er masse å jobbe med og det er helt uforståelig. Det er ikke til å forstå. Å si at det er politikk og alt sånn, det er jo bare menneskesyn og verdier. Rett og slett krise mener jeg, sier Ødegaard.

- Føler du at UEFA taler med to tunger her? spør programleder Ingrid Halstensen.

- Det å stå inne for fair play og respekt og fronte det på den måten de gjør. Deretter komme med det her nå. Det strider mot hverandre. Det er en skandale vil jeg si, fortsetter han.

- Skammelig

Til tross for at Münchens borgermester Dieter Reiter ble nektet å lyse opp arenaen, vil borgermesteren la regnbueflaggene og -fargene lyse opp alle andre steder enn på stadion før EM-kampen mot Ungarn.

Han får ikke styre kamparenaen i byen, men han vil la regnbueflaggene vaie i vinden på rådhuset og lyse opp det 291 meter høye olympiatårnet, skriver Süddeutsche Zeitung.

– Vi vil ikke la UEFA hindre oss i å sende et sterkt signal til Ungarn, sier han til den tyske avisen.

Han vil også la andre landemerker bli farget i regnbuens farger.

– Jeg synes det er skammelig at UEFA forbyr oss her i München å sende et signal til resten av verden om åpenhet, toleranse, respekt og solidaritet med de mange menneskene i LHBT-miljøet, sier Reiter ifølge nyhetsbyrået DPA.

Reiter har fått støtte fra blant andre Bayerns delstatsminister Markus Söder.

Ungarn støtter UEFA

Tysklands EU-minister Michael Roth sa tirsdag at Ungarns nye lov er i strid med EUs verdier.

I Ungarn mener man at UEFA har truffet riktig beslutning med sitt nei til München. Landets utenriksminister uttalte at UEFA «besluttet at det ikke skulle involveres en politisk provokasjon mot Ungarn».

Flere land, lag og spillere har delt sine reaksjoner på det som har blitt en av EMs største utenomsportslige saker. Frankrike-stjernen Antoine Griezmann delte et bilde av kamparenaen i München opplyst i regnbuefargene.

NFF publiserte et bilde på Twitter av landslagskapteinene Martin Ødegaard og Maren Mjelde med kapteinsbind i regnbuefarger.

– Vi mener at UEFA bør støtte forslaget om at regnbuefargene skal pryde stadion. Vi vil følge opp dette overfor UEFA, sier NFF-direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Gro Tvedt Anderssen til Kampanje.