ARSENAL - BRIGHTON 1-2:

Arsenal hadde en ypperlig mulighet til å skaffe viktige poeng i kampen om fjerdeplassen i Premier League, da formsvake Brighton gjestet Emirates.

Londonklubben har kamper til gode på rivalene i jakten på en Champions League-plass, men det ble en skuffende kveld for Martin Ødegaard og hans lagkompiser.

Arsenal tapte borte for Crystal Palace mandag og med et nytt tap lørdag er kampen om fjerdeplassen nå vidåpen. Ødegaards klubb har sanket 54 poeng fra 30 kamper. Det samme har byrival Tottenham, som møter Aston Villa borte senere lørdag.

I tillegg er heller ikke West Ham eller Manchester United helt ute av dansen.

LES OGSÅ: Ekspert hyller Helland: - Det er jo helt vanvittig. Høyt internasjonalt nivå

Leandro Trossard og Enock Mwepu scoret målene for bortelaget i lørdagens møte. Det første kom før pause, mens 2-0-scoringen kom etter rundt 66 minutter.

Arsenal fikk sin redusering på tampen av kampen etter et langskudd fra Martin Ødegaard. Nordmannen klinket til fra distanse og ballen endret retning i en motspiller og suste i mål. Det var likevel ikke nok for hjemmelaget.

- Fungerer ikke

Arsenal startet kampen med en midtbanekonstellasjon bestående av Sambi Lokonga i den dype rollen, med Martin Ødegaard og Emile Smith Rowe foran seg.

Veteranen Granit Xhaka, som vanligvis kan spille i den dype midtbanerollen, var flyttet ned på venstreback på grunn av at Kieran Tierney er ute med en skade.

LES OGSÅ: Kritikken hagler etter grusom United-opptreden: - Dårligste laget på 30 år

TV 2-ekspert Yaw Amankwah mener det oppsettet førte til at den norske profilen fikk for mange defensive oppgaver, noe som påvirket den offensive flyten til vertene.

- Ødegaard, som vi har sett være viktig i pressspillet, er nå lenger nede i banen, slik at det er Smith Rowe som gjør mange av de oppgavene Ødegaard har, sier han.

- Det som har vært fordelen til Arsenal er at de har klart å involvere Ødegaard høyere i banen, men nå blir han veldig dyp. Han har gjort det fint der og, men blir litt for langt fra mål til å kunne være like avgjørende som vi har sett ham tidligere.

Eksperten fikk støtte i nettopp denne analysen.

- Arteta er jo nødt til å endre på ting etter pause? Han burde ha gjort endringer så fort Brighton scoret, egentlig. Dette fungerer rett og slett ikke. Xhaka trengs på midtbanen, slik at de kan flytte Ødegaard høyere opp i banen, påpekte Goals Arsenal-korrespondent Charlie Watts på Twitter etter første omgang på Emirates.

LES OGSÅ: Neil Warnock gir seg som manager

Trossard-scoring

29 minutter var spilt da Brighton tok ledelsen på Emirates. Enock Mwepu ble spilt opp med en lang ball. Han dro seg fri og spilte 45 grader ut til Leandro Trossard. Belgieren gjorde ingen feil og dunket ballen nådeløst i mål bak Aaron Ramesdale.

Rett før scoringen hadde Arsenal hatt sin største sjanse så langt i kampen da midtstopper Gabriel headet ballen i nettveggen fra spis vinkel etter et frispark.

Hjemmelaget slet imidlertid med å skape det helt store, selv om både Martin Ødegaard, Emile Smith Rowe, Gabriel Martinelli og Alexandre Lacazette var på banen.

På overtid var imidlertid Martinelli overbevist om at han hadde utlignet. Brasilianeren nikket ballen i mål fra kort hold etter en corner og slapp jubelen løs. Etter en lang VAR-sjekk viste det seg at Arsenal-spilleren sto i offside.

LES OGSÅ: Haaland og lagkompisene gikk rett bort for å trøste skadet stortalent (19)

Dermed var det gjestene som kunne gå inn til pause med ledelse i London.

Ødegaard-perle

Kampen fortsatte litt i samme spor etter pause og hjemmelaget klarte fortsatt ikke å spille seg til de virkelig store sjansene mot Graham Potters menn.

Etter 66 minutter var det i stedet gjestene som skulle doble ledelsen, etter glitrende angrepsspill. Leandro Trossard og Moises Caicedo kombinerte elegant inne i boksen, før sistnevnte la ut til Enock Mwepu. Han klemte til på direkten og ballen suste i mål.

Mot slutten skapte Arsenal flere gode sjanser i jakten på en redusering. Etter å ha vært nær på bed flere anledninger, skulle det lykkes for Ødegaard.

LES OGSÅ: Roma-stjernene raser etter Glimt-nederlaget: - En tragedie

Nordmannen fikk ballen et stykke fra mål og klemte til. Skuddet var godt, og gikk via en motspiller, før det suste inn bak Brighton-keeper Roberto Sanchez.

Til tross for perlen, endte det med tap for Ødegaard og Arsenal. Hjemmelaget hadde sine sjanser på overtid til å redde poeng, men Brighton hold unna med nød og neppe.