MARBELLA (Nettavisen): Norges landslagskaptein Martin Ødegaard (24) har lenge vært en yndet mann blant spansk sportspresse, særlig etter overgangen til Real Madrid som 15-åring.

Da Norge møtte Spania i EM-kvalifiseringen for fire år siden hadde spanske journalister fått intervjunekt, men slik Nettavisen skrev om den gangen, hadde en AS-journalist «tatt en spansk en».

Den gang 20 år gamle Ødegaard fortalte at journalisten hadde huket tak i ham på vei inn på spillerhotellet, sagt han bare skulle hilse på den daværende Real Madrid-spilleren, og gitt uttrykk for at han visste at han ikke fikk gjøre et intervju.

Likevel hadde han spurt om blant annet Zinédine Zidane, og laget en stor sak – blant annet basert på sitater som ikke engang var til AS.

– Veldig mye av det hadde jeg ikke sagt til han. Da skjønte jeg etter hvert at de hadde tatt det fra VG, sa en oppgitt Ødegaard til Nettavisen den gang.

Les saken her: Ødegaard føler seg misbrukt og lurt av spansk storavis: - Veldig spesielt

– Uakseptabelt

Fire år senere er Ødegaard igjen på plass i Spania med landslaget.

Ståle Solbakkens menn tilbringer hele uken på den spanske solkysten i Marbella, men det betyr ikke at det er fritt fram for spanske journalister.

Mens det er lagt opp til pressetreff og pressekonferanser for norske journalister hele uken, er det kun på den offisielle UEFA-pressekonferansen dagen før kamp spanske journalister får delta, opplyser landslagets sikkerhetssjef Geir Ellefsen til Nettavisen.

Han passer svært godt på de norske stjernene, og tar forholdsregler for å unngå situasjoner som for fire år siden.

– Jeg står alltid på utsiden av bussen og følger med alle som kommer, sier han til Nettavisen.

Han er klar på at det ofte er en annen kultur når landslaget reiser utenlands.

– Utenlandske medier, ikke bare her, kan være litt mer pågående, og det tar vi høyde for når man planlegger, røper han.

Han legger til at måten den spanske AS-journalisten opererte på sist Ødegaard var i landet for landslaget er over streken.

– Det er helt uakseptabelt, men det er svært sjelden det skjer.

Følger stjernene tett

Ellefsen, som har bakgrunn fra politiet, har jobbet som sikkerhetssjef for landslaget i godt over 20 år.

Veteranen er aldri langt unna Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard når Norges to største stjerner reiser med landslaget, enten det er når de forlater spillerhotellet for å bli transportert til trening, eller når de ankommer kamparenaen.

– Men min jobb er å være sikkerhetsansvarlig for hele laget, ikke enkeltspillere.

– Men det er ekstra fokus på de to?

– Ja, det er naturlig at man følger litt ekstra med, men hele troppen har krav på samme sikkerheten og det lever vi etter, avslutter han, før han like etter beordrer også den norske pressen bort fra Norges trening etter de tilmålte 15 minuttene.

Martin Ødegaard har ikke vært tilgjengelig for pressen så langt.