Gå til sidens hovedinnhold

«Oi, jeg måtte på med kjolen»

Therese Johaug ble årets idrettsnavn 2011.

Lørdag var det duket for den etter hvert så tradisjonsrike Idrettsgallaen på Hamar i regi av NRK. Norske idrettshelter ble hedret for sine prestasjoner i 2011.

Marit Bjørgen, Alexander Dale Oen, Petter Northug, håndballjentene, Suzann Pettersen, og Edvald Boasson Hagen var blant de mange nominerte i de forskjellige kategoriene.

Dale Oen hedret
Og ikke uventet stakk svømmeren Alexander Dale Oen av med et par priser. 26-åringen vant både VM-gull og EM-gull på 100 meter bryst i løpet av 2011.

Han ble kåret til «årets mannlige utøver» og «utøvernes utøver» lørdag.

Marit Bjørgen kunne også glede seg over to priser. Den norske skidronningen ble kåret til både «årets kvinnelige idrettsutøver» og «årets forbilde».

En annen gjev pris er «årets ildsjel» og den gikk til Joar Hagen fra Elverum. Hagen ble hedret for sitt frivillige arbeid innen idrett og sitt arbeid for barn og unge.

- Jeg får si som frua sa i går: «Hadde jeg visst hvor mye styr det skulle bli med deg og denna idretten, skulle jeg jammen ikke giftet meg med deg», sa Hagen med et glis.

Folket vil ha Johaug
Hedersprisen er en annen pris som alltid henger høyt og denne gangen gikk den til Norway Cup. Norway Cup-general Frode Kyvåg tok imot prisen på vegne av fotballturneringen.

- Det er ikke ofte jeg blir satt ut, men jeg føler det er en slik situasjon nå. Dette er for oss en stor ære, en stor glede, å bli hedret for det arbeidet vi har lagt ned gjennom mange år, sa han.

Prisen for «årets navn 2011» gikk til Therese Johaug. Langrennsjenta vant tremila under VM i Holmenkollen og er tydelig en stor favoritt blant det norske folk.

Johaug var nominert i kategorien sammen med sterke navn som Dale Oen, Bjørgen, Thor Hushovd og Torstein Horgmo, for å nevne noen, men stakk altså av med seieren.

Skijenta, som mottok prisen fra Val di Fiemme, var ikke helt forberedt at hun skulle stikke av med seieren.

- Jeg hadde egentlig gjort meg klar til å gå og legge meg. Restitusjonsbuksa var på, men så: «Oi, må jeg på med kjolen?», sier Johaug som søndag går siste etappe i Tour de Ski.

(se alle vinnerne under bildet)

Her er alle prisene fra Idrettsgallaen:

Årets navn 2011
Marit Bjørgen, langrenn
Tarjei Bø, skiskyting
Magnus Carlsen, sjakk
Edvald Boasson Hagen, sykkel
Torstein Horgmo, snøbrett
Thor Hushovd, sykkel
Det norske kvinnelandslaget, håndball
Therese Johaug, langrenn
Petter Northug jr, langrenn
Alexander Dale Oen, svømming
Suzann Pettersen, golf
Sarah Louise Rung, svømming

- Dette var veldig overraskende. Jeg vil rette en stor takk til alle som har stemt på meg. Det jeg fikk oppleve i vinter er noe jeg har drømt om siden jeg var liten jente, sa Johaug.

Årets mannlige utøver
Tarjei Bø, skiskyting
Edvald Boasson Hagen, sykkel
Thor Hushovd, sykkel
Petter Northug jr., langrenn
Alexander Dale Oen, svømming

- Bak enhver idrettsprestasjon står det en haug med folk. Tusen, takk till trenere som står opp klokken seks om morgenen, takk til støtteapparat, kjæreste og familie, sa Dale Oen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Årets kvinnelige utøver
Tora Berger, skiskyting
Marit Bjørgen, langrenn
Therese Johaug, langrenn
Suzann Pettersen, golf
Christina Vukicevic, friidrett

- Det er flott å bli satt pris på. Spesielt med så mange gode kandidater. Det er mange som skal takkes. Det store apparatet rundt meg, familien min og ikke minst Egil Kristiansen, sa Bjørgen.

Årets gjennombrudd
Ingvill Måkestad Bovim, friidrett
Ole-Kristian Bryhn, skyting
Fam Elgan, kickboksing
Magnus Krogh, kombinert

- I går var Magnus uheldig og da han landet på 135 meter. Han måtte på sykehus med brukket krageben. Jeg ønsker deg all mulig lykke til, sa Kroghs far som mottok prisen på sønnens vegne.

Årets lagspillerh
Mohammed Abdellaoue, fotball
Karoline Dyhre Breivang, håndball
Patrick Thoresen, ishockey

- Det er utrolig stas og være nominert. Jeg vil gjerne takke mamma og pappa, småbrødrene mine og kjæresten min, Thomas. Og takk til alle lagvenninnene mine, sa Dyhre Breivang.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Årets funksjonshemmede utøver
Sarah Louise Rung, svømming
Runar Steinstad, friidrett
Nils Erik Ulset, skiskyting
Tommy Urhaug, bordtennis

- Jeg vil takke alle som motiverer og inspirer meg. Jeg vil takke mamma og pappa. Også vil jeg takke svømmeforbundet som alltid er der og gir meg veldig stor oppfølging, sa Rung.

Årets lag (lagspill)
Curlinglandslaget, menn
Håndballandslaget, kvinner
Ishockeylandslaget, menn
Larvik Håndballklubb, kvinner

- Tusen, takk til juryen som har stemt på oss. Så vil jeg også få takke alle klubbene rundt i Norge som leverer så mange gode spillere til landslaget, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Årets trener
Thorir Hergeirsson, håndball
Roy Johansen, ishockey
Egil Kristiansen, langrenn
Atle Kvålsvoll, sykkel
Petter Løvberg, svømming

- Det er mange å takke. Hele laget, selvfølgelig. Det er herlig å være trener for et så fantastisk lag. Vi har også et stort fantastisk støtteapparatet rundt hele laget, sa Egil Kristiansen.

Åpen klasse
André Fosså Aguiluz, BMX
Ole-Kristian Bryhn, skyting
Mads Sandbakken, bowling
Tonje Sørlie, kickboksing

- Tøft! Hjertelig, tusen takk. Jeg vil gjerne takke mamma og pappa og broren min Anders. Uten dere hadde jeg aldri kommet noen vei, sa Ole-Kristian Bryhn.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Årets forbilde
Marit Bjørgen

- Dette er overraskende. Det er en veldig stor pris. Det å være et forbilde for unge utøvere er stort for meg. Jeg håper å kunne inspirere unge utøvere videre, sa en rørt Bjørgen.

Utøvernes pris
Alexander Dale Oen

- Tusen, takk til alle utøverne som stemte. Takk til det norske folk. Uten deres støtte hadde jeg aldri nådd opp verken i VM eller EM. Jeg er tom for ord, sa Dale Oen.

Årets ildsjel 2011
Joar Hagen, hopp

- Tusen, takk til juryen. Tusen, takk til alle som stemte på meg. Tusen, takk til tillitsvalgte og frivillige som jeg har jobbet sammen med gjennom 45 år, sa Hagen.

Årets hederspris
Norway Cup, fotball

- Dette er en ære. Bækkelaget Sportsklubb er verdens beste klubb til å arrangere dugnad, sa Frode Kyvåg som mottok prisen på vegne av Norway Cup-turneringen.

Kommentarer til denne saken