RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Oj, skal vi kjøre sykkelløp her?»

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Tour of Oman har levert VM-søknad. Og sjarmert rytterne i senk - eller?

Sykkelsporten jobber målrettet for å utvikle seg til å bli en verdensidrett. Et ledd i denne prosessen er å spre mesterskap og de største etapperittene utover flere nasjoner.

Slik var det for eksempel mulig å starte Tour de France i London i 2007. I fjor startet både Tour de France og Giro d’Italia i Nederland. Et splitter nytt ritt i WorldTour planlegges i Kina i etterkant av VM i København.

Og det er allerede bestemt at VM i 2015 vil foregå utenfor Europas grenser.

Fotball i Qatar
Sammenlignet med andre idretter har sykkelsporten nådd langt. Internasjonal fotball ligger fremdeles et par-tre hestehoder foran.

Fifa (det internasjonale fotballforbundet) gjorde en aldri så liten genistrek, da de fant ut VM skulle arrangeres i en ny verdensdel hver gang.

Fotballforbundet har allerede gitt Qatar oppgaven i 2022. Nå ønsker «nabolandet» Oman å kuppe verdensmesterskapet i sykling sju år tidligere.

- Det kan helt sikkert bli et veldig fint mesterskap i Oman. Da får de sikkert avsperret rundløypa, og det blir en stor folkefest. Folket der nede er utrolig vennlige og glade. Det kan bli helt rått, sier Gabriel Rasch til procycling.no.

«High five» i 60 kilometer
Sammen med de fleste andre nordmennene, kjørte Rasch både Tour of Oman og Tour of Qatar denne måneden.

De fleste rytterne er positive til opplevelsene de har hatt i de arabiske landene. Tour de France-arrangøren ASO står bak rittene, og franskmennene har selvsagt førstehånds kunnskap om hvordan man organiserer sykkelritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HOLDER GOD AVSTAND: Disse guttene hilser rytterne velkommen med heiarop og omanske flagg. Det mangler likevel ikke på gode historier etter gjennomføringen av årets Tour of Oman.
HOLDER GOD AVSTAND: Disse guttene hilser rytterne velkommen med heiarop og omanske flagg. Det mangler likevel ikke på gode historier etter gjennomføringen av årets Tour of Oman.

Tour of Oman er bare inne i sitt andre leveår. Derfor var det ikke fritt for humoristiske innslag langs landeveien.

- Oman er et spesielt ritt, og det er nok enda mer spesielt enn i Qatar. Ettersom kulturforskjellen er så stor, er det litt rart å sykle der borte. Når vi kommer kjørende, står folk halvveis ute i veien og vil gjøre en «high five» eller gi deg en rose. Dessuten er det både trommer og andre musikalske innslag langs løypa.

- Man blir litt sånn: Oj, skal vi kjøre sykkelløp her? Jeg prøver heller å få med meg det som skjer i feltet, men noen ganger tar man det bare som en tur, forteller Rasch.

Fikk smekk etter bar rumpe
Kurt Asle Arvesen fikk seg også et og annet kultursjokk i Oman. I sin blogg hos TV2 Sporten omtalte han en episode hvor en rytter viste fram bakenden etter målgang.

- Å vise en bar rumpe var på samme nivå som å åpne en grav, påsto politiet, skriver Arvesen i bloggen.

Det var ikke den eneste episoden:

- Det var noen som kastet småstein langs veien, og en fyr gikk rett og slett igjennom hele hovedfeltet. I tillegg hadde politiet en tendens til å stanse biler langs veien. Da var man nødt til å se opp for åpne bildører, forteller Arvesen til procycling.no.

- Hvordan var folkelivet?

- Vi ble stort sett godt mottatt alle plasser. De hadde kjørt en del skoleklasser ut i ørkenen for å skape litt liv og røre. Det var mange lokale danse- og sanglag som satte farge på arrangementet. Det var langt mer publikum og ståhei rundt rittet her, enn for eksempel i Qatar. Der har man også arrangert rittet i ti år, allerede.

- Arrangøren viser god forståelse
På tross av de kuriøse episodene, er nordmennene positive til å plassere et fremtidig mesterskap her.

- Å arrangere et VM har både plusser og minuser i forhold til å arrangere et etappeløp. De vil trenge en rundløype, og slipper stort sett unna logistikkutfordringene de har under Tour of Oman. På det punktet blir det enklere, men det blir selvsagt flere folk å ta vare på, påpeker Arvesen.

- Er den lokale organisasjonen sterk nok?

- Ja, det tror jeg. De lokale som står bak rittet, og som hjelper ASO med arrangementet, har en godt utviklet sykkelforståelse. Omanerne mangler sykkelkultur, men et sted må de starte. Det hadde vært forskjell på måten nordmenn og folk i de store sykkelnasjonene hadde oppført seg på under et stort sykkelritt, også.

USA, Canada eller Oman?
I tillegg til Oman har amerikanske Richmond og kanadiske Quebec søkt om å arrangere rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STJERNELAG: Arrangøren har nok ikke noe imot slike bilder fra Tour of Oman. Fra venstre: Eddy Merckx, Tom Boonen, Thor Hushovd, Fabian Cancellara og Bernard Hinault.
STJERNELAG: Arrangøren har nok ikke noe imot slike bilder fra Tour of Oman. Fra venstre: Eddy Merckx, Tom Boonen, Thor Hushovd, Fabian Cancellara og Bernard Hinault.

Kanadierne har lange tradisjoner med å arrangere sykkelritt. Montreal arrangerte VM i 1974, og de siste sesongene har Grand Prix Quebec og Grand Prix Montreal gitt viktige WorldTour-poeng til de skarpeste rytterne.

- Quebec har milevis med sykkeltradisjoner i forhold til Oman, men det er ikke sikkert det betyr noe. Jeg vet ikke hvordan UCI tenker i denne søkeprosessen, men de har vært flinke med å utvikle WorldTour’en.

- VM er et kjempearrangement, og jeg håper det blir en folkefest uansett hvem som får det. Det sier seg selv at det ikke blir det samme om man må tvinge folk ut i løypene, avslutter Arvesen.

Om han selv satser mot VM i 2015?

Selvsagt, men ikke nødvendigvis som rytter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere