1. oktober 2021 tok Allente over som rettighetshaver for offentlig visning av Premier League-kamper. Siden den gang har prisen pub-eiere som vil vise Premier League må betale blitt betydelig høyere.

Før årets sesong tilegnet flere selskaper seg distribusjonsrettighetene til Premier League, og man kan nå få tilgang til å vise kampene fra den engelske toppdivisjonen fra fem ulike selskaper.

Lederen for Viaplays avdeling for salg av Premier League-rettighetene, Glenn Uthaug, forklarer til Nettavisen at Viaplay foreslår en anbefalt markedspris, men at distribusjonsselskapene deretter setter prisen selv.

I Viaplays prisforslag vil det koste 562.800 kroner i året å vise Premier League, dersom puben har mer enn 80 sitteplasser, og de fleste distributørene har lagt seg omtrent rundt den prisen, med noen litt rimeligere enn de andre.

Se fullstendig prisliste lenger ned i saken.

Den økte prisen har ført til at flere pub-eiere har sett seg nødt til å slutte å vise fotballkamper, fordi økonomien ikke går rundt med de nye prisene.

Nettavisen har både vært i kontakt med pub-eiere som har valgt å slutte å vise fotball, og de som trosser underskuddet og fortsetter å vise Premier League. Begge er klare på at de nye prisene byr på store utfordringer.

Les også: Premier League-stjernen kom med snusavsløring. Nå advarer eksperten

Bedre økonomi uten fotball

Odd Carm er deleier av «Kroa» i Horten, som valgte å slutte å vise fotball da prisene ble økt. Han forteller til Nettavisen at de ikke angrer på valget, og sier at økonomien har nytt godt av valget.

– Det har i hvert fall ikke blitt noe mindre omsetning. Folk kommer innom og hygger seg og drikker øl uansett. Uten å ha nøyaktige tall på det, så tror jeg at vi har hvert fall ikke tapt på det, sier Carm til Nettavisen.

Det nye prissystemet er gradert, slik at man betaler ulik sum avhengig av hvor mange sitteplasser man har i lokalet. Carm forteller at systemet ikke fungerer optimalt, og går hardt ut over små barer - slik som hans egen.

Phil Neville signerte sin egen sønn. Se hva han sier om det her:

Thomas Larsen-Nyborg leder baren «Saxon King», som ligger i samme by. Han har valgt å fortsette å vise Premier League, til tross for at han er veldig klar på at det ikke er lønnsomt.

– Hadde det vært United-Liverpool hver uke så hadde det lønnet seg, men det er jo ikke det. Vi vurderte det en lang stund om vi skulle slutte å vise fotball, sier Larsen-Nyborg til Nettavisen, og legger til:

– Tidligere så tjente vi penger på å ha fotball, men nå er det en vurderingssak fra måned til måned om vi er villige til å fortsette med det selv om vi går i minus.

Les også: Ble blåst av banen i møtet med Glimts signering: – Var ikke forberedt på det

Kritisk til rettighetshaver

Begge bar-eierne antyder at flesteparten av pubene i storbyer, hvor det er mange flere som kan dra og se kamp, kommer seg greit ut av prisøkningen, men er klare på at det byr på problemer for flere av pubene i mindre byer. Larsen-Nyborg er derfor kritisk til at distributøren har lagt seg på det prisnivået de har.

– Jada, jeg skjønner at det koster penger å ha TV-rettighetene. Men de drar inn så mye på markedsføring og reklame, og det er jo ikke sånn at noen av de pengene går til oss, så prisene kunne og burde vært lavere.

Han forteller videre at han ofte lar seg irritere over «mediegigantenes» avgjørelser, og forteller om spesielt én ting som virkelig irriterer han.

– Jeg har sett det i et par runder nå at de har vist noen av kampene på åpne kanaler. Da er jeg litt sånn «Kødder du? Hvorfor gidder jeg det?». Den tanken tenker jeg egentlig hver uke, men jeg har fortsatt med å vise fotball likevel, fortviler Larsen-Nyborg.

Glenn Uthaug i Viaplay forteller til Nettavisen at årsaken til at prisene er som de er kommer av at Premier League i særklasse er den mest kostbare sportsrettigheter i det norske markedet. Det har tidligere blitt rapportert at Viaplay betalte 20 milliarder for å sikre seg rettighetene i Norden, frem til 2028.

Se prislisten for å vise Premier League her:

Maja Wikman Ulrich er kommunikasjonsdirektør i Allente, som distribuerer Premier League-rettigheter. Hun forteller til Nettavisen at hun er enig i Uthaugs forklaring om at prisene de tilbyr kundene blir styrt av de høye prisene de selv kjøper rettighetene for, og sier samtidig at hun har forståelse for at det kan bli dyrt for noen puber og barer.

– At prisene øker skyldes i stor grad internasjonale sportsrettigheter, hvor særlig internasjonal fotball er attraktivt i markedet. Vi forstår virkelig at dette har blitt dyrt, og vi har innført en prismodell som tar hensyn til at utesteder er av ulik størrelse. Vi har også skapt pakketilbudet Sport Premium som holder prisene litt nede for de utestedene som vil vise innhold fra både TV 2 og Viaplay, ettersom vi forstår at det blir mye penger å betale for utestedene, skriver Wikman Ulrich i en e-post til Nettavisen.

Les også: Graham Hansen tar pause fra landslaget

Ønsker å gi noe til folket

Larsen-Nyborg hos «Saxon King» forteller at grunnen til at han fortsetter å vise fotball på skjermene sine, er at han ønsker i bidra til samfunnet og gi lokalbefolkningen et sted å samles og se kamp.

– Det er jo nettopp derfor vi tviholder på det. Vi går med de tusenlappene i minus, for å kunne ha det tilbudet til folk.

Han tror at godheten naturlig vil gjengjeldes, ved at fornøyde kunder som ser kamp vil komme tilbake oftere.

– Også håper vi jo at de som ser kamper her også kommer hit og drikker i helgene, slik at vi drar inn ekstra penger der, sier han, men presiserer:

– Men klart, hvis man regner det ut ut i fra kun kampene i seg selv, så er det utvilsomt et minusprosjekt.

Les også: Fans og profiler raser før US Open: – Det er ikke rettferdig