RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OL 2014 til Russland

Sist oppdatert:
Tromsø kan puste lettet ut etter at arrangørlandet for OL 2014 ble valgt. Se video

Det sto mellom russiske Sotsji ved Svartehavet og sørkoreanske Pyeongchang i den siste avstemningen natt til torsdag, etter at østerrikske Salzburg forsvant ut av dansen etter den første avstemningen.

Flertallet av medlemmene i Den internasjonale olympiske komité (IOC) gikk inn for Sotsji, med fire stemmers overvekt, melder Reuters. Det blir første gang Russland arrangerer en vinterolympiade. Det tidligere Sovjetunionen arrangerte sommerlekene i Moskva i 1980.

Gode nyheter for Tromsø
Det var gode nyheter for et eventuelt OL i Tromsø i 2018. Om et vesteuropeisk land hadde fått arrangementet i 2014, ville sjansene for et Tromsø-OL bare fire år senere vært spolert.

- Det er en klar fordel å slippe konkurranse fra Sotsji neste gang. Dette var det best tenkelig resultat foro ss, sier Petter Jansen, styreleder for Tromsø-OL 2018, til VG.

Og slik forklarer IOC valget av Sotsji.

- Vi hadde valget mellom tradisjon (Salzburg) eller, på den andre siden, Sotsji med et nytt og innovativt prosjekt. Pyeongchang var i midten, og majoriteten av medlemmene valgte den nye løsningen, forklarte IOCs visepresident, Thomas Bach, overfor Reuters etter at avstemningen var foretatt.

Originalitet
Sotsji, som ligger ved breddene til Svartehavet med palmetrær langs kysten, fokuserte hardt på byens milde klima og dens plassering ved foten av Kaukasus-fjellene med gode fasiliteter og muligheter til å arrangere vinteridrett.

- De har et fantastisk prosjekt. Ideen om å organisere et konsept rundt havet og fjellene, er veldig god, kommenterte den tidligere stavhopperen og nåværende IOC-medlem, Sergej Bubka.

Prins Albert av Monaco, som også er medlem av IOC, sier at det var nettopp den tanken og ideen som hadde appellert til medlemmene.

- Det var originalitet i Sotsjis søknad, sa han.

Putins rolle
Selv om konseptet er uvanlig og attraktivt, og selv om de fleste arenaene ennå ikke er bygget, hadde neppe Sotsjis søknad vunnet IOCs gunst om det ikke hadde vært for Russlands president Vladimir Putin. I tillegg til at han er en stamgjest i fjellene når han ønsker å stå på ski, var han en ivrig pådriver og forkjemper for byen gjennom hele kampanjen.

Putin adresserte delegatene på tre forskjellige språk bare timer før avstemningen - på engelsk, spansk og fransk. Det er svært sjelden en russisk leder snakker engelsk på en offentlig tilstelning.

- Putin var her, og han imponerte. Han leverte en fantastisk tale, og hele arbeidet var veldig profesjonelt. Putin tilbrakte to dager her, og det var viktig, mente Bubka.

For Salzburg og Pyeongchang var det andre gang på rad de gikk på et OL-tap. Begge tapte da vinter-OL 2010 gikk til Vancouver.

Gråt åpenlyst
Kunngjøringen utløste naturlig nok jubelscener i Sotsji, der det ble sendt opp fyrverkeri i store mengder fra sentrum av byen. Mange festet til langt på natt, og gjør det vel sikkert fortsatt.

Scenene var noe annerledes i Pyeongchang, der mange gråt åpenlyst på gatene.

- Det er verre enn for fire år siden, fordi vi trodde virkelig vi skulle vinne denne gangen, sier restauranteier Son Chang-min til nyhetsbyrået Associated Press.

I Salzburg var også folk nedtrykte.

- Det er så skuffende. Håpet er det siste som dør, sier studenten Peter Rittinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere