Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OL-deltager døde etter krasj i 145 km/t

Foto: PETER PARKS (AFP)
Sist oppdatert:
En georgisk aker raste ut av banen etter siste sving under OL-trening i Whistler.

WHISTLER (Nettavisen): Det gikk fryktelig galt for den 21 år gamle georgiske akeren Nodar Muaritashvili under den offisielle treningsomgangen i aking i OL-anlegget i Whistler fredag kveld.

I rundt 145 kilometer i timen forsvant kjelken hans ut av akebanen og Muaritashvili ble kastet av. Georgieren traff en sidestruktur til anlegget, ifølge øyenvitner.

Døde
Han ble slått bevisstløs, og hjelpemannskaper styrtet umiddelbart til for å gi ham førstehjelp. Treningen ble stoppet rett etter hendelsen.

Se videoen av hendelsen her. NB! Sterke bilder!

Senere ble han kjørt til sykehus i ambulanse. Fredag kveld blir det bekreftet at han er omkommet.

- Desverre så døde han, forteller Irakly Japaridze, lederen for den georgiske OL-delegasjonen, til Reuters.

Hele det georgiske laget til OL vurderer nå ifølge Reuters å trekke seg fra OL.

- Vi er i dypt sjokk, vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi vet ikke om vi skal være med i dagens OL-åpning - eller i OL i det hele tatt, sier Japaridze.

Pressekonferanse: - Georgierne ønsker å konkurrere

OL-stjerner uttrykker sitt sjokk
Twitter har rett i etterkant av ulykken blitt fyllt med kondulasjoner, både fra privatpersoner, og ikke minst fra forskjellige OL-stjerner.

Bobkjører Steve Holcomb er en av de som uttrykker sin sorg:

- Mine tanker og bønner går til det georgiske OL-laget. Dette var et tragisk og trøstesløst tap for alle innenfor ake-familien.

Les også: OL-stjerner i sjokk

- Utrolig tragisk
- Det er utrolig tragisk at noe som dette kunne skje på det som skulle være en gledens dag, sier idrettspresident Tove Paule til Nettavisen.

- Det legger en demper på lekene når man egentlig skal starte hele mesterskap. Det jeg spurte om da jeg fikk høre det var: Hvordan vil man markere dette under åpningen i dag, men det kunne ingen svare meg på foreløpig, sier idrettspresident Tove Paule til Nettavisen.

- Hvilke tanker gjør du deg rundt den tragiske ulykken?

- Jeg fikk gåsehud da jeg hørte dette. Jeg tenkte på Desiree (Bjerke Andersen, norsk Skeleton-utøver) og andre utøvere som skal ut i den samme banen. Dette preger alle sammen som er samlet i OL-byen.

- Vi avventer hva som skjer videre, men jeg regner med at det blir en slags markering utover kvelden. Det er veldig sjelden at det skjer slike ulykker og det er utrolig tragisk, avslutter hun.

- Kaster skygge over åpningsermonien
IOCs visepresident Thomas Bach mener hendelsen kaster en skygge over nattens åpningsermoni.

- Dette er en tragedie for hans familie og laget, sier Back i en uttalelse.

- Prøver å få det på litt avstand
Håvard Engelien, sportssjef for den norske skeletontroppen til til Nettavisen at han føler seg ganske trygg på banen.

- Det går nokså greit, selv om det selvsagt er tragisk det som har skjedd. Vi prøver å få det hele litt på avstand, men selve beskjeden mottok vi med sjokk og vantro. Aking er en litt annen idrett enn skeleton, selv om den hører til samme idrettsfamilien, forteller Håvard Engelien til Nettavisen.

- Er det stor risiko knyttet til denne idretten?

- Vi har en del turer i banen fra tidligere, så vi føler oss ganske trygg på den. Det Desiree (Bjerke Andersen) kan godt er å kjøre slike tekniske og vanskelig baner. Samtidig er det en kritikk til arrangøren at de slipper utøverne lite til i banen. Dette er en bane som er teknisk vanskelig å kjøre. Dersom man har litt lite trening og er relativt urutinert som utøver, kan slike ting skje.

Den norske skeletontroppen er nå på vei til åpningsseremonien i Vancouver.

- Ulykken legger en demper på stemningen. Vi regner med at det blir markert under åpningsseremonien, forteller sportssjef Engelien.

NB! Aking og skeleton er to forskjellige idretter, der man med aking har beina først, mens man i skeleton kjører med hodet først.

Verdens raskeste
Hendelsen skjedde i banens 16. og siste sving. Denne svingen har allerede blitt beryktet for farten man oppnår der.

Akebanen i Whistler regnes som den raskeste i verden, og tidligere fredag var det flere av utøverne som krasjet på trening, men langt fra like dramatisk som med Nodar Muaritashvili.

- Jeg tror ikke de kommer til å bygge en raskere bane enn denne, sa den amerikanske akeren Bengt Walden, som tidligere på dagen krasjet.

- Akeforbundet var nesten misfornøyd med hvor rask banen viste seg å bli, sier han.

Akebanen og anlegget rundt skal ha kostet rundt 600 millioner kroner, er 1450 meter lang og har en høydeforskjell på 152 meter.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!