Gå til sidens hovedinnhold

OL-deltaker har trent åtte uker på to år

I dag kjører han sitt første renn for året.

For en konkurranse det kommer til å bli.

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal kjemper om gull.

51 år gamle Hubertus von Hohenlohe, sønn av en tysk prins, kjører for Mexico.

16 år gamle Manfred Oettl Reyes kjører for Peru.

Og 24 år gamle Muhammad Abbas blir Pakistans første deltaker noensinne i et Vinter-OL.

Alt i tirsdagens storslalåmrenn i OL.

Første renn for året
Men mens Jansrud og Lund Svindal kan ha et berettiget håp om gull, så handler rennet om noe alt annet for de tre andre. 24 år gamle Abbas kjører for eksempel sitt første renn for året når han setter utfor som nummer 96 av 103 løpere tirsdag kveld.

Ifølge Reuters fikk han sin første smak av alpint da han festet treplanker til beina, snørte de fast til beina med et nylonrep, for så å sette utfor en bakke for drøyt ti år siden. Han har kommet litt lenger enn det nå, men kontrasten til Lund Svindal og Jansrud kunne egentlig ikke vært større.

- Vi har kun trent åtte uker de siste to årene, sier hans 55 år gamle trener, Zahid Farooq.

- Vi trente to uker i Østerrike i 2008 - og seks uker i 2009.

- Vi har også en liten løype i Pakistan. Den er 500 meter lang, men høydeforskjellen er kun 80-100 meter, så vi kan egentlig ikke trene i den, legger han til.

Abbas deltok i ti renn i fjor, og nyter godt av et opplegg det internasjonale skiforbundet har for å hjelpe flere nasjoner i gang med alpint.

Les også:Blir dette tirsdagens norske overraskelse?

- Neste gang? Ei jente...
Men hva fikk en pakistaner til å starte med alpint?

- Han jobbet som en overlevelsestrener nær Karakoram-fjellene i 1996. På fritiden lagde de sine egne ski, og satte utfor fjellet. De festet skiene med nylonrep. De hadde selvsagt ikke alpinstøvler. Men da vi så hvor mye de satte pris på å stå på ski, sørget vi for å få tak i åtte par ski for dem, sier trener Farooq videre.

- Vi gjennomførte et uttak, valgte 16 og de fikk dermed bytte på å låne skiene. Åtte kunne låne dem om morgenen. Åtte om kvelden. Så sendte vi dem til junior-VM i Iran i 1999.

Torino-OL kom imidlertid for tidlig for Pakistan. For der andre har treneren, lagledere og smørere, så har Pakistan kun Farooq.

- Jeg er fysisk trener også. Og kokk. Og jeg fikser skiene hvis noe skjer. Jeg kan kjøre ganske så bra på ski selv også. Ikke i konkurranse, men jeg kan vel i alle fall komme meg ned uten å ødelegge meg.

Og med Abbas på startstreken i kveld, er det neste målet klart:

- Med hjelp av Gud har vi forhåpentligvis ei jente på startstreken i OL i 2014. Og kanskje noen kombinertløpere også, sier Farooq.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken