*Nettavisen* Sport.

OL-deltaker vil bli norsk

Foto: (FOTO: AFP PHOTO/SCANPIX)

I Torino konkurrerte han for Sveits. I Vancouver om fire år vil 22-åringen vinne gull for Norge.

20.04.06 13:38

Jan Schmid har sveitsiske foreldre, men har bodd i Trondheim i hele sitt liv. Han har to NM-gull for lag og treningskompisene heter Petter Tande og Magnus Moan.

Likevel har Schmid hittil konkurrert for Sveits internasjonalt. Det blir det nå sannsynligvis slutt på.

Ingen nasjonalfølelse
- Jeg har bestemt meg for å skifte nasjon. Men jeg er ikke helt sikker på at det går i orden. Det er mange formaliteter som skal på plass, sier Schmid til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor ønsker du nå å konkurrere for Norge?

- Jeg har aldri hatt noen nasjonalfølelse for Sveits. Jeg har konkurrert for et land jeg aldri har bodd i. Det er de norske løperne som er mine kompiser. Magnus Moan har jeg trent sammen med siden vi begge var åtte år.

Glad sjef
Den norske fagsjefen i kombinert, Frode Moen, er glad for valget 22-åringen har tatt.

- Dette er helt suverent for oss. Jan er et kjempetalent, og han har jo trent sammen med oss lenge, sier Moen, som beskriver Schmids ferdigheter slik:

- Innimellom hopper han steinbra, men ennå har han ikke fått tatt ut alt i konkurranser. Han har stor motor og løper fort, men han har mye å gå på teknisk i langrenn.

Jan Schmid har deltatt i to VM og to OL for Sveits – og innrømmer at han har litt dårlig samvittighet overfor kombinertmiljøet i alpelandet.

Takker Sveits
- Jeg har veldig mye å takke Sveits for. De har latt meg konkurrere internasjonalt siden jeg var 16 år, og tatt alle kostnadene hele veien. Jeg hadde neppe fått sjansen så tidlig i Norge, poengterer han.

Også det norske landslaget har høstet fordeler av at Schmid har hatt et bein i hver leir.

- Som takk for at Jan har fått trene med oss, spanderte sveitserne et gratis høydeopphold på oss rett i forkant av OL i Torino. Vi bodde gratis i St. Moritz i ti dager, og fikk fri tilgang til både hopp- og alpinanlegg, forteller Frode Moen.

Lyst på gull
Etter overgangen blir målet å nærme seg verdenseliten ytterligere for stortalentet, som hadde to sjetteplasser som best i verdenscupen sist vinter.

- Målene på litt sikt er selvfølgelig OL i Vancouver i 2010 og et eventuelt VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011, sier Schmid.

Han vil imidlertid være høyaktuell for et norsk VM-lag allerede til kommende vinters mesterskap i Sapporo.

Der har de norske kombinertguttene et laggull å forsvare.

PS. Jan Schmid er sønn av lederen i kombinertkomiteen i Norges skiforbund, Ruth Schmid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.