RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OL gir HD til hele folket

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
NRK åpner HD-døren på vid gap under OL.

Sylskarpe HD-bilder har gledet stadig flere tv-seere de siste årene, men så langt har tilgangen vært svært begrenset dersom du ikke har kjøpt kanalpakker med HD-kanaler fra leverandører som Get, Canal Digital og Viasat. I tillegg har TV 2 og TV Norge åpnet for noen HD-programmer, men bare gjennom noen utvalgte leverandører.

Når OL starter 12. februar går startskuddet for den brede HD-distribusjonen i Norge.

- Klokken 20.05 fredag 12. februar starter vi OL-sendingene i HD med OL-studio på NRK 1. Deretter går det slag i slag gjennom hele mesterskapet. Alt OL-stoff fra Vancouver på NRK 1 sendes i HD, sier teknisk direktør i NRK Arild Hellgren til Nettavisen.

Dette er andre gang NRK viser noe i HD noensinne. Den første sendingen var en testsending fra åpningsseremonien under sommer-OL i Beijing i 2008, men da var det bare Riks-tv-kunder som fikk se de krystallklare HD-bildene.

Alle store viser NRK i HD
Har du en HD-klar tv, samt en dekoder som kan ta imot HD-signaler, kan du dermed nyte gullkampene til Ole Einar Bjørndalen, Petter Northug og resten av Norges OL-håp i Vancouver.

- Alle som har en Riks-tv-boks får inn HD-signalene. Også Viasat, Canal Digital, Get og Lyse vil distribuere våre HD-signaler. Alle de store leverandørene gjør dette, sier Hellgren.

Søndag ble den nye hovedkontrollen til NRK 1 satt i gang, og dermed er moderkanalen klar for HD-sendinger. Frem til 12. februar vil det foregå en testfase.

- Vi er sikre på at OL vil gå i HD. Alle testene vi har hatt til nå viser at vi skal få til dette, sier Hellgren.

Ikke HD på NRK 2 og NRK 3
Foreløpig kan ikke NRK vise HD-innhold på NRK 2 og NRK 3.

- Nå starter vi utbyggingen også av de kanalene, men de vil sannsynligvis først bli HD-dyktige tidligst i 2011, forteller Hellgren.

I motsetning til andre kanaler ønsker ikke NRK å lage en ren HD-kanal. Istedenfor bygger de opp eksisterende kanaler til også å sende HD-programmer.

- I 2014 regner vi med at det meste vi sender vil være i HD, sier Hellgren.

Produserer ski-VM i HD
En ting som har gjort at overgangen fra SD (standard definisjon) til HD (høydefinisjon) har tatt en god stund, er at det høyoppløselige bildet krever nytt produksjonsutstyr, og slikt utstyr er dyrt.

- Vi har noe HD-dyktig utstyr og vil fortsette å kjøpe inn mer HD-utstyr fremover, sier Hellgren.

Det er viktig ikke minst med tanke på Ski-VM i Oslo i 2011, som NRK skal produsere og sende i HD.

Mer HD-stoff
Men før den tid vil Norges befolkning kunne glede seg til mer felles HD-stoff på NRK.

- Vi kommer til å vise enkeltprogrammer som Himmelblå i HD, og dessuten vil også den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen sendes i HD. Gradvis vil vi få flere og flere programmer i HD på NRK 1. Derimot er ikke forbindelsen opp til Holmenkollen HD-dyktige ennå, så prøve-VM på ski i mars vil ikke bli sendt i HD, sier Hellgren.

Han kan heller ikke love at det kommer ytterligere sportsbegivenheter i HD på NRK før VM på ski i 2011.

- Vi har hatt vesentlig nok med å greie å komme på lufta med HD-signaler til OL, så vi vet ikke om vi kommer til å vise noe sport i HD på en stund etter det. Dersom vi får inn HD-signaler fra stevner i utlandet får vi se om vi sender det i HD eller ikke. Vi har ikke ekstra penger, så vi kan ikke sende det dersom det blir for dyrt, forklarer Hellgren.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere