Du leser nå Nettavisens artikkelserie om det vi har valgt å kalle «tøffe idrettsjenter». Her får du møte kvinnelige utøvere med to ting til felles, de elsker idretten sin og nekter å la seg stoppe av fartshumper på veien.

I dag: Madelene Rubinstein.

Fredrikstad-jenta ble bitt av kampsport-basillen i en alder av fire år, og siden den gang har hun aldri sett seg tilbake.

Hun hadde «sixpack» som åtteåring, hun elsket å lekeslåss med større gutter og har alltid vært veldig glad i fysisk aktivitet.

Rev hodet av Barbie

Som hun selv beskriver det: Hun var en typisk «guttejente».

- Jeg fikk en Barbie-dokke en gang. Det gikk ikke lang tid før jeg rev hodet av den, flirer hun.

Som 12-åring fant hun judoen, og energien, fysikken og treningsviljen har allerede tatt henne langt i det som er en stor sport på verdensbasis.

- Et ekstremt talent som Madelene har Judo-Norge aldri sett før. Alle vet det, og derfor forsøker vi å forvalte det så godt som mulig, sier trener Bård Are Hultengren.

Han mener det norske judo-miljøet ble tatt litt på senga da Madelene plutselig dukket opp og tok store steg på kort tid.

- De var ikke vant til å ha en utøver som er så god at hun kan kvalifisere seg til OL, forteller Hultengren.

Kosovo-samarbeid

Siden det er få i Norge som kan matche den unge jenta og gi henne en optimal treningshverdag, måtte de ta grep.

Hun fikk komme på besøk til verdens beste judo-miljø i Kosovo, og der imponerte hun så mye at hun raskt ble akseptert.

Nå bor hun store deler av året i Kosovo og trener med verdensener og olympisk mester Majlinda Kelmendi, samt Nora Gjakova og Distria Krasniqi, begge tidligere europamestere.

Alle jentene veier omtrent det samme, så sparringen er optimal.

- Nå har jeg fri innpass og kan komme dit når jeg vil. Det er en kjempekompliment at de vil ha meg der, mener hun.

Nå trener hun fast med jenter som er helt i verdenstoppen. Og avstanden opp til deres nivå er langt fra avskrekkende.

- Den er veldig kort, det er små marginer. Vi er veldig jevne på trening, men forskjellen kommer frem i konkurranse, der har de mer erfaring enn meg. Men det gjør meg veldig motivert for å jobbe på videre, sier hun.

OL-drøm

Mye av grunnen til at hun ikke har så mye erfaring som ønskelig, ligger i enormt med uflaks og dårlig timing da hun var i junioralder.

Som junior fikk hun nemlig alle mesterskapene ødelagt av skader. Motgangen har uansett gjort henne sterkere, mener hun i dag.

Nå jobber hun hver dag for å kvalifisere seg til et OL som første norske judo-jente noensinne med de nye internasjonale kvalifiseringskravene. Det har vært med en norsk utøver i OL på tidlig 90-tallet, men da var det nasjonene som fritt kunne velge hvem de ville til OL, uten spesielle krav.

Og selv om OL 2020 i Tokyo kommer tidlig i karrieren, har hun tro på kvalifisering.

- Da er man blant verdens beste, så alt kan skje resultatmessig der. Uansett er OL 2020 en fantastisk erfaring å ta med seg inn i neste OL-syklus i 2024, om kroppen fortsatt tillater det, sier hun.

- Det er et hårete mål, for det er ingen norske som har klart det før og det er veldig få som får delta i et OL. Vi går på en måte opp veien for norske utøvere, men jeg har veldig tro på at vi kan få det til, legger hun til.

Trafikk-bråk: - Hadde en pistol i hånda

Judo opptar det meste av tiden hennes, og hun har kommet frem til at hun har over 300 reisedøgn i året.

Hun har ikke tid til verken fester, venner eller noe særlig med familietid, men ser ikke på det som et offer. Hun har bare én idrettskarriere, og den vil hun få maks ut av.

Men noe kjedelig liv, det lever hun ikke.

Man skulle tro en fullkontakt-sport som judo ga nok drama i hverdagen, men østfoldingen har fått sin dose også utenfor matta.

På en biltur i Romania havnet hun og treneren i en krangel i trafikken. Da ble det plutselig mer dramatisk enn hun noen gang har opplevd som idrettsutøver.

Etter en bråbrems og nestenulykke kjørte Madelene og trener Bård Are Hultengren ut på siden for å avklare situasjonen.

Ut av den andre bilen steg en fly forbannet mann.

- Han hadde en pistol i hånden, husker hun.

- Sinnssyk opplevelse

Da kastet nordmennene seg inn i bilen og kjørte fort avgårde, og heldigvis gjorde den andre mannen det samme.

- Det var en sinnssyk opplevelse, men det gikk bra. Vi kunne heldigvis le av det til slutt, men dette er nok ikke noe man hadde opplevd hjemme i Norge, husker hun.

Trener Hultengren mener Madelenes store styrke er at hun er lettrent og tar ting raskt.

- Faren med sånne talenter er at de blir fort lei om de må begynne å jobbe som arbeidstalentene gjør, men denne overgangen har hun klart ekstremt bra, mener han.

Unikum - også på skolen

Hultengren er full av beundring for sin egen elev, og mener hun er et fysisk unikum som også kunne vært god i en rekke andre idretter.

Men også utenfor idrettsarenaen er hun spesiell, mener han.

- Det som folk flest ikke vet, og dette prater hun ikke om selv, er at hun er et kjempetalent også på skolen. Hun rekker ikke å delta på noe undervisning i løpet av året, hun har aldri kjøpt en skolebok, men stiller kun på eksamen. Resultatene hennes er utrolige, mener han.

Det er lett å si seg enig. I en alder av 23 år, med 300 reisedøgn i året og rundt 25 treningstimer i uka, er Madelene ferdigutdannet ingeniør og allerede halvveis utdannet siviløkonom.

- Jeg er imponert av meg selv, men liker ikke å snakke så mye om det, for jeg vil ikke være et dårlig forbilde. Det er dumt å si at man ikke leser noe, men jeg tar ting veldig fort og har funnet en metode som fungerer for meg. Men jeg vil ikke anbefale det for andre unge utøvere som vil kombinere skole og idrett, sier hun.

- Da vil jeg være fornøyd

Selv har den spesielle læreevnen gjort det mulig for henne å satse fullt og helt på idretten.

Og målet for karrieren er krystallklart:

Hun vil ta en medalje i et mesterskap.

- Dersom jeg kan gi meg selv og Norge det, vil jeg være godt fornøyd. Hvis jeg fortsetter i samme spor som nå, er det et mål som er veldig oppnåelig, sier hun.

Offensiv som alltid.