Gå til sidens hovedinnhold

OL-kamp mer åpen og spennende enn noen gang

Denne helga avgjøres vertsbyen for OL i 2020.

Madrid, Istanbul og Tokyo kjemper om å bli vertsby for OL i 2020. Kampen er mer åpen og spennende enn noensinne, og det er ingen klar favoritt.

Alle byene sliter med sine problemer. Økonomien er ikke bra verken i Spania, Tyrkia eller Japan, men etter to års kamp er man nå kommet til veis ende. Lørdag skal Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) bestemme hvem som får arrangere det største idrettsarrangementet i verden. Men det er ikke bare idrett det dreier seg om, for OL er også et av de aller mest kostbare arrangementer en by og et land kan påta seg.

- Valget i år er ikke som tidligere, for ofte har det vært en klar favoritt. Slik er det ikke denne gangen. Jeg tror faktisk den siste presentasjonen byene skal gjøre før avstemningen finner sted, blir viktig, for ikke å si helt avgjørende, sier tyskeren IOKs visepresident Thomas Bach.

Høy sigarføring
Det har vært høy sigarføring i alle de tre søkerkomiteene. Byene har overgått hverandre i å fortelle hvilke fordeler det vil innebære å arrangere OL nettopp der.

Istanbul har lagt vekt på at OL skal arrangeres i en by, men i to verdensdeler (Europa og Asia). Økonomien er voksende, så Istanbul håper å bli den første byen som arrangerer OL med en majoritet av muslimske innbyggere.

Japan og Tokyo håper å bli OL-vert for annen gang, for også i 1964 gikk arrangementet i den japanske hovedstaden. Søkerkomiteen legger vekt på at det er trygt å arrangere OL i Tokyo, tross de økonomiske problemene Japan sliter med. Det blir også lagt vekt på at en del av anleggene som ble brukt i 1964, skal rustes opp og brukes på nytt.

Madrid er med i kampen for tredje gang. Byen spiller på at de fleste anleggene allerede er bygget. Spanjolene setter idretten i sentrum i sin søknad.

Men det er ikke bare idretten som spiller en rolle når de vel 100 IOK-medlemmene skal gjøre sitt valg. Mange ting spiller inn, både når det gjelder infrastruktur og kultur.

Best av de verste
Istanbul og Tyrkia sliter med at Syria-konflikten kan spre seg også til dette landet. De store demonstrasjonene som herjet særlig Istanbul i sommer, er heller ikke positive, men i IOK har delegatene sagt de tror tyrkerne vil håndtere sikkerheten på en god og forsvarlig måte, samt at demonstrasjonene har gitt seg.

I Spania sliter landet med resesjon (økonomisk nedgang), noe som har vært tilfelle siden 2008. Det ser heller ikke ut til at de økonomiske problemene kommer til å gi seg med det første. Arbeidsledigheten er stor, opp til 27 prosent, og den rammer særlig ungdommen.

Japan ble herjet av både jordskjelv og lekkasje av radioaktive stoffer i 2011, men guvernøren i Tokyo, Naoki Inose, mener situasjonen i Fukushima ikke influerer på Tokyos kandidatur.

Mange mener at IOK står overfor et litt håpløst valg, der det gjelder å finne den beste av de verste. Men det er også gjengs oppfatning at Tokyo ligger et lite hestehode foran de to andre kandidatene.

Jevnt og spennende er det – og ingen soleklar favoritt før valget som finner sted førstkommende lørdag. (©NTB)

Kommentarer til denne saken