Gå til sidens hovedinnhold

OL-prislappen: 24 milliarder kroner

Og det gjelder bare selve gjennomføringen av eventuelle leker i Oslo.

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Oslo byråds OL-plan møtes med både skepsis og entusiasme.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og idrettsbyråd Ola Elvestuen (V) la onsdag fram Oslo byråds endelige plan for OL-søknad til lekene i 2022.

Under fanen «Games in the city» ønsker hovedstaden seg et kompakt OL, med nabokommunene Lørenskog og Bærum, samt Lillehammer-regionen som samarbeidspartnere.

Det planlagte budsjettet for gjennomføringen ligger på 24 milliarder kroner. Her er det ikke regnet med kostnader på 10 milliarder i private investeringer, primært knyttet til bygging av deltakerlandsby- medielandsby og mediesenter. Etter planen skal det også bygges idrettsanlegg for rundt 2,7 milliarder.

Offentlige kostnader for stat, kommune og idretten beregnes til 20-23 milliarder kroner, mens antatte inntekter på 7 milliarder da allerede er trukket fra regnestykket. Den prisen fikk Marianne Borgen (SV), leder av samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo kommune, til å løfte øyenbrynene.

- Det er allerede brukt 140 millioner kroner på utredninger og vurderinger av en OL-søknad fra Oslo. Når det så legges fram et budsjett på mellom 20 og 24 milliarder kroner, må vi ta rede på hvor stor andel av dette som skal dekkes på kommunal regning, uttalte Borgen til Nettavisen.

Hun trekker fram at dette skjer i en tid der det blant annet er kuttet i bevilgninger som skal sørge for full barnehagedekning. Gjentatte sprekker i budsjettene hos de seneste OL-arrangørbyene bekymrer henne også. Mye tyder på budsjettet byrådet la fram er en minimumsberegning, tror Borgen.

- Liten del til idrettsanlegg
- Dessuten er det relativt få nye idrettsanlegg som er med i denne regningen. Bystyret er nødt til å ha en kritisk gjennomgang av dette, og må spørre seg hvilke konsekvenser det får for andre med behov for offentlige bevilgninger, påpekte Borgen.

Hos byrådslederen var tonen en annen.

- Jeg tror veldig sterkt på tallet som er lagt fram nå. Vi er allerede trygge på at de er korrekte. De er kvalitetssikret av eksterne konsulenter, forsikret Stian Berger Røsland i samtale med Nettavisen.

Han påpekte at det er gjort nøkterne beregninger og at heller ikke smellene flere av de seneste OL-byene har gått på bekymrer ham.

- Nei, det er ikke lagt inn ting som en ikke trenger her. Budsjettet tar kun med det som trengs.

- Vi følger det som er fastsatt i instruksen for investeringer i Oslo kommune med dette, sa Røsland til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Positiv Rognlien
Idrettspresident Børre Rognlien var i motsetning til Marianne Borgen svært fornøyd med det byrådet presenterte onsdag,

- Dere har sikkert fått med dere at jeg har vært bekymret for at det har vært lite framdrift i utredningen. Men den bekymringen er blitt borte i løpet av denne dagen. Her er det lagt fram et robust og godt konsept. Dette bygger videre på ungdoms-OL i 2016, og jeg er glad for at samarbeidskommunene er på plass, sa Rognlien.

Han fulgte opp med å mane de frammøtte, og spesielt medienes representanter i salen, om å støtte opp om Oslo-søknaden.

- Dette betyr utrolig mye for norsk idrett. Det er viktig å huske på at norske deltakere i et OL er fra hele landet. Funksjonærer vil også være fra hele landet. Dette blir et OL for hele Norge, konstaterte idrettspresidenten.

I september legges det opp til en folkeavstemning der osloborgerne skal stemme om de ønsker et OL til hovedstaden.

Dropper Norefjell
Oslo har slått fra seg tanken om å bruke Norefjell til alpinøvelsene for godt. Lillehammer og anlegg på Kvitfjell og Hafjell er foretrukket som samarbeidspartnere.

- Alpine øvelser legges til Lillehammer. Vi har hatt to spennende alternativer, men må velge et sted. Hafjell og Kvitfjell er det riktige valget. Det er det mest robuste og realistiske alternativet, samtidig som vi også går vi får gjenbruk av anleggene, sa byrådsleder Røsland, før han la til:

- I tillegg er øvelsene i bob og aking allerede i denne regionen. At vi kan knytte Oslos OL-søknad opp mot minner fra Lillehammer i 1994 tror vi bare vil være en styrke. Lillehammer arrangerer også ungdoms-OL i 2016, og det er mye kunnskap og kompetanse i regionen.

I Oslo planlegges det ny nasjonalarena for ishockey (med plass til 10.000 tilskuere, en ny ishockeyarena ved Jordal Amfi (plass til 6000 tilskuere), samt en ny arena for skøyteløp på Valle Hovin (plass til 6000 tilskuere). Rett utenfor bygrensa, i området ved Lørenskog stasjon, er planen å etablere en ny ishall som skal huse curling under OL i 2022.

Kunstløp og kortbaneløp ønsker byrådet å legge til Telenor Arena på Fornebu. Ny arena for skiskyting planlegges ved Krigsskolen på Linderud, mens Holmenkollen naturlig nok blir stedet for skiøvelsene i nordiske grener.

Kommentarer til denne saken