RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OL-søknad til 15 milliarder

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
GRAND HOTELL (TV 2 Nettavisen): Tromsø trenger 8,175 milliarder statlige kroner i støtte for å gjennomføre OL i 2014. Totalprisen blir på rundt 15 milliarder.

– Jeg kan love at det ikke kommer flere påplusninger, sier Tor Lægreid til TV 2 Nettavisen.

Han er leder av Tromsø 2014 som mandag overleverte en ny og forbedret OL-søknad til det nye Idrettsstyret. Sammen med seg hadde han ordfører Hermann Kristoffersen, Erlend Rian, Trude Dybendahl Hartz, Tove Karoline Knutsen og Arne Myhrvold.

Bort fra Tinden
Den nye søknaden har tatt hensyn til de store lokale protestene mot en utfortrassé på Tromsdalstind. Denne er nå flyttet fem mil til Blåtind i Balsfjord. Der havner også skiskytterarenaen.

Dessuten har søknaden gått bort fra alternativet om å arrangere lekene i mars. Nå går søknaden ut på å starte 21. februar, og holde på fram til 9. mars.

Etter å ha innhentet nøyaktig tall materiale fra Meteorologisk Institutt, viser det seg at det ikke er særlig mørkere i Tromsø i denne perioden, enn det var på Lillehammer.

- 21. februar er sola oppe i åtte timer og femten minutter. Til sammenligning var solen opp i åtte timer og førti minutter den 12. februar på Lillehammer. Dermed er ikke mørket noe problem, sier Tor Lægreid til TV 2 Nettavisen.

Akseptert
- Vi var nødt til å ta hensyn til det internasjonale ishockeyforbundets sterke ønske om å ha lekene i februar. De aksepterer den datoen vi nå har satt. Det hadde vært helt ødeleggende for inntektene på TV-rettighetene, dersom vi ikke hadde endret dato for arrangementet, sier Lægreid videre.

Han mener gruppa har landet på et realistisk kostnadsoverslag, ved blant annet å bruke eksperter som var tilknyttet Lillehammer-OL, blant annet Sigmund Thue. Det har medført at gruppa har budsjettert med tre forskjellige scenarier: Ett optimistisk, ett middels, og ett pessimistisk.


Ikke ekstra
- Jeg vil love at det ikke kommer noen ekstra regninger. Vi har forsøkt å budsjettere så realistisk som mulig. Vi har ikke villet legge til grunn de mest optimistiske inntekstsprognosene, men prøvd å se det realistiske.

Nå skal Idrettsstyret se på søknaden fram til 27. mai. Da skal søknaden overleveres Kulturdepartementet. Som så skal legge saken fram for Stortinget.

- Jeg har full respekt for den jobben som skal gjøres både i Idrettsstyret og i departementet.

Politisk?
- Men den store prøven blir å få politisk støtte for prosjektet. Hvis saken først kommer igjennom i Stortinget, har vi fått signaler på at det internasjonalt er stor positivitet for Tromsø-OL, sier Tor Lægreid til TV 2 Nettavisen.

Søknaden har tatt hensyn til de punktene som Idrettsstyret hadde innvendinger mot i begynnelsen av januar. Dette omfattet transport, etterbruk, dato, innkvartering og kvalitetssikring av økonomien.

Tromsø-OL har funnet plass til 23.700 rom – som oppfyller IOC-kravene på 22.000. Dette er til deltakere, den olympiske familie, media, gjester/sponsorer og dommere/støtteapparat. I tillegg har søkerkomiteen fått positiv tilbakemelding på privat innkvartering på rundt 100.000 rom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere