Gå til sidens hovedinnhold

- OL-testing til liten nytte

Ingen positive dopingprøver betyr ikke nødvendigvis rene leker.

Den tidligere dopingjegeren Mads Drange mener testingen under OL handler mest om omdømmebygging.

Siden dopingprøver ble innført i OL i Grenoble i 1968, har det kun vært rundt 20 dopingskandaler i vinterlekene. Best huskes avsløringen av langrennsløperne Johann Mühlegg, Olga Danilova og Larissa Lazutina i Salt Lake City i 2002. De ble alle fratatt sine gullmedaljer.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) lover rekordmange dopingkontroller under Sotsji-OL. Drange er likevel kritisk til antidopingarbeidet under lekene.

- I det store og det hele er ikke mer testing under mesterskap en effektiv måte å bekjempe doping på. De som vet hva de holder på med, passer på å bruke stoffer som ikke kan avsløres, eller så slutter de tidsnok før OL-perioden for å gå klar, sier Drange til NTB.

Han jobbet tidligere for Antidoping Norge og har skrevet boken «Den store dopingbløffen». I boken tar han et oppgjør med det internasjonale antidopingarbeidet.

For sent
IOKs antidopingprogram gjelder kun for perioden 30. januar til 23. februar. Når testingen starter så kort tid før OL, er det nesten umulig å ta juksemakerne, mener Drange.

- Når det gjelder bloddoping og EPO, så overgår effekten deteksjonstiden. Man har ingen problemer med å stoppe tidsnok og få effekt i mesterskapet. Det har en ganske begrenset verdi for alt annet enn omdømmebygging å begynne testingen nå, sier Drange.

Han får støtte fra sine tidligere kolleger i Antidoping Norge.

- Hvis du blir tatt i et mesterskap, er du ingen god doper. Skal du dope deg, gjør du det før, sa assisterende daglig leder Frode Hestnes under et seminar i Oslo sist uke.

Økning
Totalt skal det gjennomføres 2453 dopingtester i Sotsji. Det er en økning på 14 prosent fra Vancouver i 2010. Andelen tester utenfor konkurranse er 1269.

Til tross for at Drange er skeptisk til dopingkampen under OL, er det også en grunn til å drive testing under lekene.

- Det har jo en viss verdi. Det er alltid fare for at det foregår doping under mesterskap med tanke på for eksempel restitusjon og behandling av skader, sier han.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge sier også at det er et poeng med å gjennomføre tester i konkurranse.

- Det finnes stoffer som bare er forbudt i konkurranse, for eksempel stimulerende midler. Derfor er det viktig at det gjøres, men den testingen alene vil ikke bidra til et rent arrangement. (©NTB)

Kommentarer til denne saken