Gå til sidens hovedinnhold

- OL tilhører idrettsutøverne. Vi vil verken ha politikk eller terrorisme som en del av Sotsji-OL

Det sier presidenten for Den internasjonale olympiske komiteen mens det råder en krigstilstand i Sotsji.

Berlin (NTB-DPA): Over én måned før Marit Bjørgen og Petter Northug skal kjempe om gull i Sotsji, blir OL-byen nærmest totalt beleiret. Årsaken er frykt for terror under lekene.

Den frykten er ikke blitt mindre etter terrorangrepene som tok 34 menneskeliv i Volgograd 70 mil nord for Sotsji rett før nyttår.

Thomas Bach, den nyvalgte presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), sier det ikke er plass for verken terrorisme eller politikk i Sotsji-OL.

- OL tilhører idrettsutøverne. Vi vil verken ha politikk eller terrorisme som en del av Sotsji-OL, slo Bach fast etter de to terrorbombene i Volgograd som også er blitt linket til det kommende OL-et.

Fordømte angrepene
I sitt nyttårsbudskap som ble offentliggjort onsdag, fordømte Bach terrorangrepene som drepte 34 mennesker i den russiske byen.

– OL i Sotsji bør bli en demonstrasjon på samhold og på fantastiske idrettslige prestasjoner. Dette er blitt enda viktigere etter de forferdelige terroranslagene i Russland. Vi fordømmer på det kraftigste det som har skjedd, sa den tyske IOK-presidenten.

– Terrorisme må aldri vinne, og jeg tror de russiske Ol-vertene i Sotsji kommer til å levere leker som er sikkerhetsmessig på topp både for utøvere, tilskuere og alle andre som kommer til OL-byen, sa Bach.

I nyttårsbudskapet sa Bach også at IOK kommer til å øke antallet førolympiske dopingtester med 57 prosent i forhold til det antallet tester som ble utført for Vancouver-OL for snart fire år siden.

Krigstilstand
OL i Sotsji går fra 7. til 23. februar.

- Myndighetene gjør alt de kan når det gjelder sikkerhetstiltak for å unngå provokasjoner. Det hersker en «krigstilstand» i området, sa Irina Gordienko til NTB allerede før angrepene i Volgograd.

Hun har jobbet mye i Nord-Kaukasus for opposisjonsavisen Novaja Gazeta.

- Innbyggerne blir kontrollert og kan så å si ikke reise fra Sotsji, sier journalisten, som nylig besøkte Norge.

Onsdag besøkte Vladimir Putin noen av de overlevende på et sykehus i byen, og presidenten har lovet kamp helt til terroristene er «utryddet».

Kommentarer til denne saken