Gå til sidens hovedinnhold

OL-toget har ikke gått fra Frode

KOMMENTAR: Det finnes en plan B for Frode Andresen. Hvis han vil se den.

- Jeg har ingen plan B denne sesongen. Kun en plan A, og det var å ta medalje i skiskyting i OL, sa Frode Andresen da jeg snakket med ham tirsdag ettermiddag.

Han hadde akkurat fått beskjed om at han ikke får gå skiskyting i Vancouver, og var en slagen mann.

Og selvfølgelig hadde han grunn til å være skuffet. Ikke nødvendigvis fordi han per dags dato er bedre kvalifisert enn noen av de seks som ble tatt ut, men fordi han fikk så få sjanser til å vise seg fram før det overraskende tidlige uttaket.

Idrettssjef Per Arne Botnan argumenterer med at landslagsledelsen ønsker å gi dem som skal gå i OL best mulig tid til å forberede seg – og mest mulig ro i denne forberedelsesfasen.

Argumentasjonen er langt fra unik, og vanskelig å bestride. I idretter der formtopping er essensielt, altså kondisjonsidretter, er dette tvert imot en relevant måte å argumentere på.

Burde vært løst annerledes
Men det kunne, og jeg mener burde, likevel vært løst på en annen måte. De fire beste kunne fått klarsignal nå, og jeg snakker da om Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Lars Berger og Alexander Os.

Så kunne to plasser (eller i hvert fall én plass) blitt holdt åpne i en måned til, slik at det hadde vært mulig å slå seg inn i OL-troppen for løpere med formstigning i januar.

En slik januarduell mellom de fortsatt aktuelle kandidatene ville også gitt noen svar om løpernes mentale styrke.

Den som best klarer å holde hodet kaldt i kampen om en OL-plass, er vel også den som best klarer å holde hodet kaldt i kampen om en OL-medalje?

Jeg er langt fra overbevist om at Frode Andresen uansett hadde klart å dunke Halvard Hanevold eller Tarjei Bø ut av laget, men det blir i beste fall hypotetisk og sånn sett ikke så veldig interessant.

Laget er tatt ut, Frode Andresen er ikke med – og det må både han og alle andre akseptere.

Langrennsåpning
Når sorgprosessen er over og den verste frustrasjonen har lagt seg, må Andresen likevel forsøke å bruke vrakingen til noe konstruktivt. Og selv om han ikke hadde noen plan B denne sesongen, finnes det faktisk en mulig plan B.

Den heter 15 km fristil i langrenn – i OL i Vancouver.

Der skal Norge stille med fire mann, og det eneste som er hundre prosent sikkert, er at Petter Northug skal gå. 99 prosent sikkert er det også at Ronny André Hafsås skal gå. Hafsås – som i likhet med Andresen ble vraket fra skiskyttertroppen tirsdag – vant verdenscupåpningen i langrenn på nettopp 15 km fri.

Hvem de to siste løperne på det norske laget blir, er fortsatt i det blå. John Anders Gaustad og Geir Ludvig Aasen Ouren er kandidater, men de må vise at det de leverte i november ikke bare var blaff på en tidlig framprovosert formtopp. Martin Johnsrud Sundby kan være en kandidat. Det samme kan Roger Aa Djupvik, men ingen av disse fire har vært i nærheten av å vise medaljepotensial. Det samme gjelder Tore Ruud Hofstad, Tord Asle Gjerdalen, Morten Eilifsen og Simen Østensen.

Medaljepotensial kan man derimot si at Lars Berger har vist, tatt i betraktning at han ble verdensmester på distansen i 2007, men han er i utgangspunktet ikke aktuell, i hvert fall ikke hvis han blir tatt ut til skiskyttersprinten (og sjansen for det er stor).

Les også: Langrennskabalen, slik ligger det an!

Alle forutsetninger
Det betyr at det kan være to ledige OL-plasser igjen å kjempe om når 15 km fri står på programmet under NM i Stokke 21. januar.

Frode Andresen bør sette seg som mål å gå styggfort i det nevnte NM-løpet, og det har han selvfølgelig alle forutsetninger for å klare.

Så sent som i forrige uke var han nest raskest, og bare sju sekunder svakere enn Ronny André Hafsås, på 20-kilometeren i Pokljuka.

Så OL-toget har faktisk ikke gått fra Frode Andresen.

Men skal han med, må han kanskje være forberedt på å hoppe på i fart ..

Les flere sportskommentarer her

Kommentarer til denne saken