OL-vinner nektet å avgi dopingprøve

Adrian Annus risikerer å miste OL-gullet i slegge etter at han fredag nektet å avgi en ny dopingprøve.

27.08.04 18:47

Det er Ungarns IOK-medlem Pal Schmitt som sa at Annus ville bli fratatt seieren dersom han ikke lot seg teste innen 16.00 fredag. Da fristen utløp, hadde dopingjegere ventet på ham i flere timer i grensebyen Bucsu, sammen med flere ungarske TV-team.

Tidligere fredag ble dopingjegere kjeppjaget av sinte mennesker i sleggekasterens hjemby Jak da de møtte opp for å teste ham. Dopingjegerne måtte reise med uforrettet sak.

Annus har samme trener som diskosvinner Robert Fazekas, som ble fratatt sin OL-seier fordi han ikke avga forskriftsmessig dopingprøve. Fazekas ble av kontrollørene mistenkt for å ville fuske ved å levere gammel urin. Det endte med at han forlot kontrollrommet uten å ha fylt prøveglasset med nytt eller gammelt.

Dermed brøt han dopingreglene, og han ble diskvalifisert.

Mistenker juks
Annus avga prøve etter seieren i slegge, og den var ikke positiv. Likevel ønsker Den internasjonale olympiske komité (IOK) å teste ham igjen, for å slå fast om han har manipulert sin prøve.

Etter at omstendighetene rundt dopingprøven til Fazekas ble kjent, har den tyske diskosveteranen Lars Riedel fortalt at han i fjor ble informert av en annen ungarer om hvordan Fazekas rutinemessig leverte annen manns urin ved dopingprøver, fordi han selv var «full av steroider».

IOK-president Jacques Rogge sa fredag at man vil DNA-teste urinprøver om nødvendig, for å finne ut om avgitte prøver virkelig kommer fra utøveren som leverte dem.

Ungarsk fortvilelse
Annus reiste hjem til Ungarn etter OL. Da forespørselen om en ny test ble viderebrakt, sa han at han legger opp med umiddelbar virkning fordi han er lei av å bli dårlig behandlet av dopingjegere.

- Min eneste synd er at jeg vant gull, sa han.

Ungarn er hardt rammet av dopingsaker under OL. Fredag ble det kjent at vektløfteren Ferenc Gyurkovics avga positiv prøve etter at han vant sølv i 105-kilosklassen. A-prøven inneholdt spor etter steroiden oxandrolon.

Ved siden av Fazekas er også vektløfteren Zoltan Kovacs, som endte uplassert i sin klasse, disket fra OL. Han leverte ikke forskriftsmessig urinprøve.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag