BRASIL - TYSKLAND 1-1 e.o. - 5-4 på str.

Det måtte straffer til for å skille Brasil og Tyskland i OL-finalen i fotball, paradegrenen over alle i brasilianernes egne olympiske leker.

Turneringens største stjerne, Neymar, ordnet gullet Brasil aldri har klart å vinne før. Det gjorde han på hjemmebane foran et fullsatt Maracanã.

Barcelona-profilen scoret Brasils mål tidlig i kampen på et fantastisk frispark. Samme mann satte et par timer seinere inn den avgjørende tiende straffen da Tysklands toppscorer Nils Petersen hadde bommet.

Det skulle ta over åtte timer med spill før Brasils OL-helter i fotball slapp inn mål i turneringen.

Først i finalen sprakk nullen, og det var Schalke-spilleren Maximilian Meyer som gjorde det i 59. spilleminutt. Tysklands kaptein sørget for å stilne det kravstore hjemmepublikummet på berømte Estádio do Maracanã.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Finalemotstanderen utsatte dermed Brasils OL-fest over alle OL-fester med å utligne vertsnasjonens ledelse.

«Seleção» er et landslag som har vunnet mange titler i VM-sammenheng og i Copa América, men OL-gullet hadde Brasils landslag aldri vunnet før denne historiske lørdakgskvelden i Rio de Janeiro.

Derfor betydde lørdagens finale naturlig nok utrolig mye. Og presset på gultrøyene var selvsagt nok ikke mindre.

Drømmescoring

Superstjerne og lagkaptein Neymar ordnet det flotte ledermålet for Brasil på et utsøkt frispark etter knappe halvtimen.

- Neymar tar hele Brasil på sine skuldre og løfter dem opp til himmelen, utbrøt kommentator Kasper Wikestad på TV 2.

- For et vanvittig drømmetreff av Neymar. Keeper Timo Horn vet hvor ballen skal, men han har ikke nubbsjans. Den ballen ligger limt i vinkelen. Det er kunst! Det er en av OLs aller, aller største prestasjoner. Takk skal du ha Neymar, tilføyde Jesper Mathisen entusiastisk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Brasil møtte til den gjeve finalekampen uten å ha sluppet inn mål i hele OL-turneringen. Riktignok sleit Neymar og co. også voldsomt med å score mål selv i de første kampene.

0-0 mot både Sør-Afrika og Irak ble fulgt opp av en helt nødvendig 4-0-triumf over Danmark. Deretter sendte Brasil ut Colombia og Honduras ut med henholdsvis 2-0 og 6-0 i sluttspillet.

Tre i metallet

I finalen yppet Tyskland seg frampå først og traff tverrliggeren da Julian Brandt dundret til i 11. spilleminutt.

Bortsett fra dette var det tyskerne som ble presset tilbake på banen den første halvtimen. Derfor var det lite å si på at Neymar sendte Brasil foran med en frispark perle fra 20 meter.

Bare fire minutter seinere traff ballen overliggeren på Brasils mål for andre gang da et frispark endret retning i et bein på en av vertenes spillere.

Utrolig nok traff tyskerne den øverste delen av målramma for tredje gang like før pausen. Et hodestøt på et frispark fra høyre sendte de svartkledde meget nær nok en gang.

Straffet for feil

Tyskland kom ut som et lag med nyvunnet selvtillit etter sidebyttet. Med struktur i laget, samkjørte løp og samlet press, som landslag fra den kanten så ofte er kjent for.

Et brasiliansk balltap på egen halvdel ble nådeløst straffet med et presist tysk innlegg fra høyre. Inne i feltet ventet Maximilian Meyer som med like god presisjon sendte ballen videre i mål.

- Han avslutter på glimrende vis, utagbart for Brasils Weverton, kommenterte TV 2-eskpert Jesper Mathisen.

Også etter 1-1 trøblet Brasil med å ta tilbake initiativet i kampen. Da klokka tikket mot de siste minuttene av ordinær tid virket det etter hvert ekstra spilletid uunngåelig.

De virkelig store sjansene uteble i ekstraomgangene mellom to lag som ble stadig mer slitne.

Dermed ble nok en nervepirrende straffekonk utfallet igjen, slik det ble ved to anledninger for Brasils damelag i OL før de røk ut i semifinale mot Sverige.

Tyskerne hadde ikke tapt på straffer i et mesterskap siden Tsjekkoslovakias Antonin Panenka senket dem i EM-sluttspillet for 40 år siden.

Neymar brøt barrieren og leverte det han kom til Rio de Janeiro for å gjøre denne sommeren. Brasil har vunnet et OL-gull i fotball for første gang.

Nigeria sikret seg bronsemedaljene etter å ha slått overaskelsen Honduras 3-2 tidligere lørdag.