Gå til sidens hovedinnhold

Bronsedrama for Berge: - Forsøkte å knekke fingeren min

Stig-André Berge var mørbanket etter bronsekampen.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Den norske bryteren Stig-André Berge tok en sterk bronsemedalje under OL i Rio de Janeiro søndag.

Oslogutten deltok i sitt tredje OL i karrieren og endelig fikk han edelt metall rundt halsen. Medaljen betydde mye for 33-åringen, som tidligere i år mistet moren til kreft og slik sett har hatt en turbulent og tøff oppladning inn mot OL.

- Mamma, vi klarte målet vårt, sier han til pressen etter bronsefinalen.

I bronsefinalen ble det en tøff duell med Rövşən Bajramov fra Aserbajdsjan og Berge hadde både blåmerker og kloremerker på både kroppen og i ansiktet da han møtte norsk presse etter kampen.

Den observante seer fikk kanskje med seg at nordmannen blant annet slet med fingeren underveis i den avgjørende kampen. Det å klemme og knekke i fingeren, var et triks Bajramov brukte for å få Berge ut av stilen.

- Rykket og brøt

Trener Jimmy Lindberg forteller til Nettavisen at han, og medtrener Fritz Aanes, her var raskt ute med en klar beskjed til sin elev.

- Stig forsøkte å sette fart i kampen, det er en av hans styrker, og aserbajdsjaneren begynte derfor å rykke og bryte i fingeren til Stig, for å få en pause fra kjøret. Jeg og Fritz oppdaget dette og var raskt ute med en beskjed om at Stig ikke måtte miste konsentrasjonen på grunn av dette.

- Aserbajdsjaneren ga seg heller ikke med dette og var på fingeren igjen flere ganger. Stig kommer nok til å ha vondt i fingeren i morgen, men det spiller egentlig en mindre rolle nå, sier Lindberg til Nettavisen.

Berge selv forteller også at fingeren fikk gjennomgå underveis.

- Han forsøkte å knekke fingeren på meg et par ganger, men sånn er det, bryting er ingen gentlemannssport. Det skal synes at du har vært med. Jeg har hatt litt problemer med fingeren tidligere, så det var ikke noe godt, akkurat, forteller Berge om det hele.

Berges motstander hadde også andre skitne triks i ermet.

- På podiet prøvde jeg å gå gjennom bronsekampen i hodet, men oppdaget at jeg nesten ikke husket noen ting . Det ble litt svart der ei stund, jeg fikk en skalle i tinningen underveis, sier bryteren.

- Se på trynet mitt

Han beskriver kampen som beinhard.

- Det at jeg lå under var ikke noe dramatisk, det har skjedd flere gangeer i karrieren min, så jeg var ikke bekymret. Jeg vet at så lenge jeg har stort tempo i kroppen og holder meg i bevegelse, så blir motstanderen slitne etter fire-fem minutter. Dette er beinhardt, det er ikke noe pen bryting. Det ser du på trynet mitt. Det var en kamp fra første stund, sier han.

Berge røk opprinnelig ut i kvartfinalen av OL-brytingen, men siden mannen som beseiret 33-åringen der, japanske Shinobu Ota, gikk helt til finalen, fikk Berge muligheten til å rekvalifsere seg inn i bronsekampen.

LES OGSÅ: - Skjønner ikke va den gutten er lagd av

Det greide han med seier over Berge Almat Kebispajev fra Kazakhstan. Dette ga han altså muligheten til å gå den omtalte bronsekampen.

- To ganger tidligere i OL har jeg røket ut på grunn av at han som har slått meg i kvartfinalen, har tapt i semifinalen. Jimmy sa til meg i dag at det er en mening med alt, det som skjer, er det en mening med, og nå står jeg her med medaljen rundt halsen, sier nordmannen med et digert smil.

Ladet opp med søvn

Før rekvalifiseringen tok til søndag kveld, hadde Berge tidligere på dagen gått tre tøffe kamper og trengte en pust i bakken.

- Jeg dro tilbake til deltagerlandsbyen og sov en halvtime. Deretter gjaldt det å omstille seg, ta en liten treningsøkt og så gå på igjen.

Bryteren har flere ganger vært klar på at han var i tvil om han skulle fortsette karrieren etter at han mistet moren før i år, men i flere intervjuer har han gitt uttrykk for at han lovet moren å ikke gi opp.

LES OGSÅ: Mistet moren: - Lovet mamma å fortsette

Trener Lindberg vet hvor tøft 33-åringen har hatt det.

- Vi vet at Stig har hatt det tøft privat og vi vet hvor mye han trener og legger ned for dette. Da jeg og Fritz kom inn for å jobbe med ham, for fire år siden, var han helt på bunn. Da var det lenge siden han hadde tatt noen medalje, sølvet i EM i 2007. Vi har vært med på denne reisen de fire siste årene og sett han ta steg for steg mot dette, sier treneren.

- Dag og natt

Lindstrøm og medtrener Aanes jublet vilt på sidelinjen da bronsen var klar og nærmest kastet seg over eleven ute på matta.

- Jeg har aldri vært så nervøs og aldri vært så glad. Fire år med hardt arbeid, sammen med meg og Jimmy, har gitt belønning. Vi har brukt hele livet vårt på dette, i fire år nå har vi jobbet dag og natt. Det å endelig lykkes med en medalje i OL, er sinnssykt deilig, sier Fritz Aanes.

Bronsekampen i Rio endte med stillingen 1-1, men siden Berge tok det siste poenget, var det han som stakk av med seieren i kampen.

- Ja, vi var litt taktiske i pausen og ba Stig roe det hele litt ned. Vi sa at tar du det siste poenget, så vinner du nå, forteller treneren.

Kommentarer til denne saken