Gå til sidens hovedinnhold

Kjæresten om Stig-André Berge: - Han er sterkere mentalt

Den norske bryteren har snudd opp ned på alt før OL i Rio.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): - Jeg skjønner ikke hva den gutten er lagd av, sier Rosell Utne til Nettavisen.

Hun snakker om kjæreste og samboer Stig-André Berge.

- Stig har jobbet mot dette i fire år. Han var langt nede etter OL i London, men på én eller annen måte klarte han å snu noe negativt til noe positivt, forteller kjæresten, som også er bryter.

OL nummer tre

Det er fire år siden Stig-André Berge måtte se seg slått av Hasan Alijev under lekene i London i 2012. Det var en nedbrutt og tårevåt Berge som da møtte pressen og snakket om blod, svette og tårer.

Fire år tidligere, under Beijing-OL i 2008, var historien lignende. Den gang var det Nurbakyi Tengizbayev fra Kasakhstan som sendte oslogutten hodestups ut av mesterskapet.

Men kanskje kan alle gode ting være tre?

For Stig-André, kan det faktisk være det. Søndag bryter 33-åringen i sitt tredje OL, og det er få som unnes slik suksess, som det veteranen nå gjør.

Dedikasjonen og viljen til å lykkes, er det i hvert fall ingenting å si på, skal vi tro hun som følger ham tettest, kjæresten.

- På de fem årene som jeg har vært sammen med Stig, er det kun fem dager han ikke har trent. Det var da moren hans gikk bort, forteller kjæresten dagen før Berge skal i aksjon i Brasil.

Mistet moren

Det var i vinter at oslogutten mistet moren til kreft, samtidig som han jobbet målrettet mot å kvalifisere seg til OL. I bryting er kvalifiseringen omtrent like tøff som selve OL-konkurransen.

- Han var på vei hjem fra Tyrkia, da han fikk nyheten. Da sa han til meg: «Nå er det over». Han ville legge opp, og jeg trodde ham på det. Stig og moren sto hverandre veldig nær. Det verste som finnes er å se de du holder kjærest, ha det vondt. Situasjonen var surrealistisk og det føltes som om vi gikk ut av oss selv, og så situasjonen utenfra, forteller Berges samboer til Nettavisen.

Hun forteller videre hvordan bryteren håndterte den blytunge opplevelsen.

- Det tok noen dager, noen uker, men så gjorde Stig som han pleier. Han snudde situasjonen til noe positivt. Moren hans ville aldri at han skulle legge opp, de to hadde jobbet for at han skulle til Rio.

Da bryteren etter den triste opplevelsen var tilbake i manesjen, viste han ingen nåde.

- Da han gikk på matta i Serbia i kvalifiseringen, var alle rundt ham spent. Vi var usikre på formen hans, for han hadde ikke gått en turnering siden moren gikk bort. Da jeg så han på matta, der, så jeg i blikket hans at han skulle til OL. Formen viste seg å være kanonbra, forteller Utne.

- Uansett om det er julaften eller nyttårsaften, så trener Stig. Han legger seg også tidlig og får nok søvn. Bryting er ingen lagsport, det er en idrett der man må være litt egoistisk, men Stig klarer likevel å være der for andre og bry seg, og gi mye til de nærmeste, forteller samboeren.

- Mentalt sterk

Etter at både Beijing-OL og London-OL ble en fiasko, har Berge nå jobbet på en helt annen måte fram mot lekene i Rio. Bryteren har i ettertid medgitt at han mistet konsentrasjonen i fem seknder under London-lekene. Han trodde sieren var skikret, men det var da alt glapp.

- Jeg har aldri vært borti noen som er så sterk mentalt. Etter at Stig kvalifiserte seg til Rio, ble det lagt en plan. Alt skulle forandres fra det som ble gjort før London-OL. Øktene han har kjørt, har vært sinnssyke. Stig har presset grensene sine på hver eneste økt. Jeg har aldri sett ham så sliten før, og Stig er vanskelig å slite ut, sier Utne om OL-håpet.

- Hva er forskjellen på ham nå, og for fire år siden?

- Den store forskjellen er at han er sterkere mentalt. Han har også en VM-medalje med seg nå, som det står respekt av hos de andre utøverne. Han har vunnet mot mange av de aller største og vært rangert høyt hele veien. Det er ingen han frykter å møte nå, forteller kjæresten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- De har også forandret reglene siden OL i London. Det er forandret til noe som passer Stig bedre. De nye reglene favoriserer de aktive bryterne, og kondisjonen er Stigs sterkeste kort. Han er mer rutinert og har trent smartere. Det har også vært et bedre team med trenere og støtteapparat nå, sammenlignet med London-OL, forklarer Utne.

Berge setter OL høyere enn noen annen konkurranse, selv om han har medaljer fra både EM og VM, sølv fra EM i 2007 og bronse fra VM i 2014.

På kroppen har han derfor tatovert inn de gangene han vært i OL, både Beijing i 2008, London i 2012 og nå Rio i 2016.

- Ekstra spesielt

Kjæresten Rosell påpeker at OL er helt spesielt for de som driver med bryting.

- OL er definitivt det største en utøver kan oppleve. Stig har drevet med bryting siden han var liten og de fleste som kommer opp på et høyt nivå, har OL som mål. I bryting er det litt ekstra spesielt, også, siden det er ekstremt tøft bare å kvalifisere seg, forteller kjæresten.

- Men det å kvalifisere seg, det var bare et delmål for Stig. OL er drømmen hans nå. Alt han gjør, hver eneste dag, 365 dager i året, er en del på veien mot det målet. Stig holder ofte foredrag, der han forteller hvordan han tenker i hverdagen, og noen ganger snakker han så bra at jeg føler jeg ikke kjenner ham så godt som det jeg trodde. Han overrasker stadig.

- Legger ikke opp

Berge og kjæresten Utne har nylig kjøpt seg bolig sammen, men enn så lenge må Rosell vente på at bryteren skal bryte seg helt fri fra drømmen om OL-suksess. Kanskje er Rio stedet der han endelig oppnår dette.

- Han har tilbragt mye tid i utlandet nå fram mot OL, for å få best mulig sparringpartnere. Jeg har nesten ikke fått sett ham i sommer. Men vi er vant til å være borte fra hverandre og nå har jeg vært mer tålmodig enn noen gang. Uansett hva som skjer rundt Stig, så klarer han å holde fokus, ingenting knekker ham. I mine øyne er han et unikum, han er mitt forbilde. Lykkes ikke Stig, så lykkes ikke jeg,sier Utne til Nettavisen.

- Tror du han legger opp etter OL?

- Jeg tror ikke Stig legger opp etter OL. Jeg kjenner ham for godt. Han vet ikke om noe annet liv enn brytingen. Men jeg tror han tar en pause på noen måneder, og det har han godt av, sier Utne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Så lenge han har motivasjon og lyst til å fortsette, så gjør han det. Han er i sitt livs beste form og da er det ingen vits å gi seg. Jeg støtter ham i hvert fall hundre prosent, uansett, sier kjæresten.

De to er for øvrig forlovet og skal gifte seg.

Vil du se Berge i akjson søndag, så bryter han kvalifiseringsrunden mellom 15.00 og 15.30. Neste runde i konkurransen går av stabelen mellom 15.30 og 18.00, mens finalerundene brytes mellom 22.00 og 22.45 søndag. Berge bryter i 59-kilosklassen, i gresk-romerks bryting.

Kommentarer til denne saken